10 dolog, amit magunkkal cipelhetnénk, ha nem lenne okostelefon

A lakossági mobilkommunikáció még nincs félévszázados, az első iPhone csak tíz éves. Mégis gyakran elfelejtkezünk róla, hogy milyen sebességgel alakítja át mindennapi szokásainkat a mobiltelefon, az alkalmazások, okoseszközök tömkelege. Kicsit utánanéztünk, menyi mindent nem kell már magunkkal cipelni, amióta ez a digitális svájci bicska átvette az uralmat a zsebünkben.

shutterstock_136078364.jpg

0. AZ EREDETI

A Motorola gyárából 1983-ban gördültek le a legelső DynaTAC 8000X-ek. Ez az eszköz egy kávédaráló méretével és súlyával (1 kg-t nyomott) vetekedett, valamint 30 percnyi beszélgetési idővel és 6 óra készenléti idővel rendelkezett. Ez volt a legelső, fogyasztóknak szánt mobilkészülék, ami majdnem 4000 dollárba került – ez mai árfolyamon egész pontosan 10 049,51 dollár lenne - és 10 órán át kellett tölteni. Lássuk, hogy ez és utódai milyen funkciókat tudtak és milyen eszközöket váltottak ki.

196px-dynatac8000x.jpgFotó: Redrum0486 , CC BY-SA 3.0 

1. ZENE

Alapvető emberi szükséglet a zene. Meglétét régen táskarádióval,vagy walkmannel és pár kazettával oldotta meg az ember, ha úton volt. Néhány csereelemet, kazettaborítót és egy, a számok „tekerésére” alkalmas tollat is be kellett tárazni. A világ első sétálómagnóját a Sony-nak köszönhetjük, akik 1979-ben dobták piacra az eredeti walkmant, melyből 2009-ig 385 millió darabot adtak el.

Később, a technika fejlődésével a kifejezetten nem zsebméretű CD-s walkmant a kistányérnyi lemezekkel, majd még később az mp3 lejátszót hordozhattuk magunkkal. Az első walkman márkanevet használó telefon, a Sony Ericsson W800 csak 2005 augusztusában került a boltokba, míg a legelső mp3 audiofájlokat lejátszó készülék a Samsungé volt, mégpedig a beszédes nevű Uproar (M100).

2. TÉRKÉP

Térkép mindig kell, mert sose lehet tudni, hová keveredünk. Mármint az analóg korszakban, amikor a térkép mellé egy iránytűt sem ártott magunknál tartani, később  - rövid időre - dög nehéz GPS-re cseréltük a térképet. Lassan már a GPS készülék is a múlté.

A legelső GPS-es készülék a Benefon ESC! R2002-e volt, melyet több, mint 15 éve adtak ki, és az óriási kijelzője közel akkora volt, mint egy mini szériás okostelefoné.

3. KÉPALKOTÓK

Az ember dokumentálási hajlamát és alkotóképességét semmi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy imád fotózni, videózni - akár egész nap is. Ez persze régen sem volt másképp, csak visszafogottabban, a nyaralásra, szülinapra, esküvőre, más jeles napokra  koncentráltan. A lényeg, hogy egy külön kis kamerát illetve fényképezőgépet (és filmet) is be kéne tenni a hátizsákba.

Áthidaló megoldás

Az első kamerás mobilt címét két cég is magáénak követeli, mivel a Sharp SH-04 és a Samsung a V200 ugyancsak beépített (fotó)kamerával lepte meg a vásárlókat - 2000-ben. Az első kamerás Sharp 0,11 Megapixeles képet tudott készíteni.

3. PONTOS IDŐ, NAPTÁR

Bármilyen furcsa, de a pontos idő és dátum megismerése az óra nélkül járó embernek nem volt mindig olyan egyszerű, mint most. Hiszen szinte minden kültéri óra, amit amúgy is vadászni kell, totálisan másképp járt.

Aki a telefonjáról szinkronizálja az eseményeit, biztosan kétségbeesne egy lapozgatós naptártól, holott a naptár már csak ilyen, ráadásul nem is figyelmeztet előre.

4. INTERNET

Ma már az is elképzelhetetlen a legtöbb ember számára, hogy útközben nem fér a levelezéséhez vagy a Facebook fiókjához. Nem is csoda, hiszen az első 3G képes mobiltelefont 2004 novemberében bocsájtották ki, a modell pedig a Nokia 6630 volt - így 14 éve áll rendelkezésünkre ez a technológia. Egy laptop pótaksikkal és egy SIM kártyás modem kellene ahhoz, hogy mobilnet képes telefon híján netképes állapotba helyezzük magunkat, de aztán már csetelhetünk is, ha szerzünk ülőhelyet.  

 

5. OLVASNIVALÓ

Pakoljunk be még néhány magazint, napilapot a képzeletbeli utazótáskánkba, amit utazás közben egyébként végigpörgetünk a telefonon. A komolyabb emberek könyvre is szavazhatnak.

6. VIDEÓJÁTÉK

Amíg jön a villamos, becsúszik egy-két kígyós, autós, lövöldözős játék, vagy egy majong? A múltban sajnos ez mind 1-1 kvarc- és videojátékot jelentett.

7. JEGYZETEK

Nemcsak jegyzetek, amiket most sima note-ba írunk, és a felhőbe küldünk,  ne adj isten lefotózunk, de bevásárlólista, címek, névjegyek, szórólapok is nyomnák a zsebünket, ha a múltban élnénk.

8. BÉRLETTARTÓ

Kezeket fel, ki nem tartja a telefonja szilikon tokjában a BKV bérletét? Na, ugye!

9. MENETREND

Kettőnél több járat összekalkulálása tényleg lehetetlen menetrend nélkül, úgyhogy ez egy fontos dolog, annak ellenére, hogy sokszor csak tájékoztató jellegű. Vonat és VOLÁN járatok esetében pedig nélkülözhetetlen lenne a nyomtatott menetrend.

10. EGY TELEFON

Végül szükségünk lesz egy butatelefonra is, ha kapcsolatba szeretnénk lépni másokkal. Ezen a fronton a legsikeresebb a Nokia 1100 készüléke, amit 250 millió példányban adták el, és ezzel minden eladási rekordot tart a mai napig.

Összefoglalva:


A posztot a Telenor támogatta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2113964718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amusing 2018.05.17. 17:00:37

jaja, cserébe a nyaraláskor, gyerek ballagásakor azon a szaron át nézel mindent, mert le kell videóznod, hogy fel tudd rakni fb-ra, hisz mindenkinek meg kell mutatni, milyen menő is vagy :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.05.17. 17:12:27

@Amusing: ezeket annak idején videókamerával vetted, a fényképezőnél meg reménykedtél hogy nem ba***tad el amikor befűzted a filmet.

Számos emlékezetes nyaraláson készítettünk fotókat, és ezeket évekig nézegettük újra.

Az hogy a te szánalmas életedben nincs semmi emlékezetes az meg a te bajod, én kifejezetten sajnálom hogy 20-25 éve nem rögzítettem többet a családomból.

Meg az is ha nem tudod mikor kell fotózni és mikor kell élvezni az élményt :P

Szabványok 2018.05.17. 19:48:23

1. Sose hallgattam zenét füldugóval, utcán, stb.
2. Régen tudtam tájékozódni, nem kellett térkép. Persze bonyolultabb helyen kellett térkép, vittem magammal. (Pl. minden autó kötelező tartozéka volt Magyarország autótérképe. Pár Kartográfia térképpel be lehetett járni egész Európát.)
3. Szinte mindig hordtam magammal fényképezőgépet. Ezt a telefon kiváltotta, ma már csak akkor viszek fényképezőgépet, ha előre tudom, hogy fényképezni akarok.
3. Mai napig *mindig* hordok karórát. Telefont nem mindig hordok. (Pl. úszáshoz nem viszek.)
4. Régen nem volt internet. Akkor fejből kellett tudni az információt, vagy megélni nélküle. Lehetett élni, tanusítom. Legfeljebb nem olvasott az ember olyan blogot, ahol nem tudnak tízig számolni.
5. Soha nem olvasok telefonon. Kicsi, hamar lemerül, nem passzív. Régen könyvet olvastam, manapság ebook-olvasót.
6. Soha nem (videó)játszottam.
7. Régen fiatal voltam és meg tudtam jegyezni a dolgokat. Továbbá régen még tudtunk írni, volt papír (jegyzetfüzet) és ceruza/toll.
8. Nem használok bérletet. Az igazolványaimat/kártyáimat/kpénzemet tárcában tartom.
9. A menetrend az internet egyik felhasználása. Amúgy meg otthon megnézte az ember és tudta. No, meg ki akar menetrenddel utazni?
10. Ha valakit fel akarok hívni, akkor fel lehetett hívni vezetékes telefonról is.

Amúgy az okostelefon nem tud tízig számolni?

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.17. 21:14:25

2ségtelen hogy az okosteló, nagyszerü találmány és az appokkal a végtelenségig bővíthetők a szolgáltatásai

*ami rossz jött vele, abban a user a hibás nem az eszköz

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.17. 22:53:16

@Szabványok:

Igazad van, sok-sok száz évvel ezelőtt is meg lehetett élni villany, vezetékes víz és csatornázás nélkül is. Max. a városokban reggelente az utcára borították ki az éjjeliedények tartalmát.

"Ha valakit fel akarok hívni, akkor fel lehetett hívni vezetékes telefonról is."

Az erdő közepéről biztosan. Na de minek is vezetékes telefon, a postagalamb sokkal romantikusabb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.17. 22:54:12

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:

"az appokkal a végtelenségig bővíthetők a szolgáltatásai"

A paci péniszét! Kávét főzni még mindig nem tud!

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.17. 23:01:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha van okosKVfőződ, akkor tud

mármint a telefon nem fogja lefőzni, de mielőtt hazaérsz a kocsiból indíthatod a KV főzést!

midnightcoder2 2018.05.18. 07:35:02

@Szabványok: " Sose hallgattam zenét füldugóval, utcán, stb. "

1. Zenét én sem, de Pl. a BBC angol podcastjait anno amikor még nagyon nem értettem angolul de a melóhoz kellett, akkor igen. Ugyanakkor mivel open office-ban végzek nagy koncentrációt igénylő munkát, az mp3 lejátszó napközben megkerülhetetlen.

2. A térkép gyalog is elég nagy szívás, autóval pedig ha nincs melletted valaki aki navigál, überszopás, különösen városban.

3. Karórát én is hordok napközben, de úszni soha. Nem is vízálló. Kb. a telefon is mindig nálam van amikor az óra.

4. Ja. Volt is szívás belőle rendesen amikor épp akkor az az információ nem volt ott ami kellett volna. Élni meg lehet egy észak-koreai munkatáborban is.

5. Szinte mindig telefonon olvasok, pedig van e-book olvasóm. A telót úgy 3 naponta kell tölteni ha sok időm van olvasni (= napi 2-3 óra), de ez leginkább a fényerőtől függ. 5.5 colos, így annyira azért nem kicsi. Viszont mivel angolul olvasok, a szótár az nem baj ha kéznél van, az e-book olvasó lassú képernyője miatt viszont a szótár elég nagy szívás. És én őszintén szólva annyira nem érzek nagy különbséget a kettő között.

6. Sebaj, eunuchok is vannak, az még rosszabb lehet.

7. Én is. Csak mivel rondán írok, gyakorlatilag soha nem tudtam használni semmire a jegyzeteimet, mivel én sem igen tudom elolvasni a saját írásomat ha gyorsan kell írni.

9. A menetrend kevésbé érdekes. Viszont pesten a BKK Futár elég hasznos tud lenni ha sokat tömegközlekedsz.

10. Feltéve ha épp a vezetékes telefon mellett ül az illető.

Terézágyú 2018.05.18. 08:39:27

Az okostelefonok meghozták a Kánaánt!!!! Minden ember tökéletesen boldog!!!!!!

Ja nem.
Azokkal a dolgokkal, amelyek megoldottak egy problémát x új probléma jelentkezett...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.18. 08:54:13

@midnightcoder2:

Én minden zenémet FLAC-ban tartom, viszont sok lejátszó nem ismeri a FLAC-ot.

Szabadban olvasni jobban szeretem a Kindle Touch-ot, mint a telefont, az utóbbi nem képes a kellő fényerőre napsütésben, de enyhe árnyékban sem. Sajnos a Touch sem ismeri a FLAC-ot, az meg különösen utálatos a Kindle-ben, hogy csak a saját formátumát jeleníti meg. Én is legtöbbször angolul olvasok, de nem érzem lassúnak a szótárját.

Vidéken a menetrendek app igencsak hasznos.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2018.07.08. 22:16:22

Megint egy okosteló felszopó cikk. Hogy miért írom ezt? Mert a helyes cím valójában nem az volna hogy "10 dolog, amit magunkkal cipelhetnénk, ha nem lenne OKOStelefon" hanem az hogy "10 dolog, amit magunkkal cipelhetnénk, ha nem lenne MOBILtelefon". Sztem. Ugyanis az én 11 éves Nokia 7390-esem is

1. tudja
2. nem tudja. Na ezt az egy dolgot tényleg hiányolom belőle, bár azért ez se egy olyan valami ami a mindennapjaimat károsan befolyásolná. De tény hogy néha jól jönne.
3. tudja
4. tudja
5. nem tudja, de nem is hiányzik. Egyébként is, egy komolyabb regényt is telón próbálni olvasni, az meg milyen már?
6. tudja
7. tudja
8. WTF? (szóval fentvan a kéz, gondolom azért nemcsak bp-ieknek szól a cikk)
9. tudja
10. tudja

Tehát 9-ből 7-et (a 8-as pontot hagyjuk is). Akkor miről is beszélünk?

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása