10 telefon, ami szó szerint életet mentett

Nem városi legenda, hogy életet ment a telefon, ahogy a következő történetekből ki is derül. Több lövöldözés vagy merénylet áldozata úszta meg a súlyosabb sérülést az ütésálló telefonoknak köszönhetően, másoknak az utolsó pillanatban sikerült kritikus helyzetekben mentőt hívni a hangfelismerő applikáción keresztül. Magyarországon volt, akit a Balaton jege alól mentettek ki mobiljának köszönhetően, több eltévedt kirándulót találtak már meg az erdő mélyén és persze sokan úsztak meg komolyabb eltévedést saját telefonjuknak köszönhetően.

shutterstock_679811122.jpg

A telefon, amelyik lebuktatott egy emberrablót

1. - Érdekes, hogy egy emberrablási ügyet is sikerrel megoldottak a gyanúsított telefonjának segítségével - cikkezett róla a People. Az egész az egyesült államokbeli Kaliforniában kezdődött 2015 márciusában, ahol egy férfi, Aaron Quinn zaklatott bejelentést tett, hogy elrabolták a barátnőjét és néhány holmijukat, őt pedig leütötte az ismeretlen, aki egy nyolcezer dollárnyi váltságdíjat követelő üzenetet is hátrahagyott.

A rendőrség nyomozni kezdett, azonban az elrabolt Denise Huskin két nap elteltével – látszólag – sértetlenül tűnt fel több száz kilométerre lévő szülővárosában, Huntington Beachen. A rendőrség ekkor ejtette az ügyet. Egészen júniusig kellett várni az előrelépésre, amikor is a kaliforniai Dublinban az FBI vett őrizetbe egy gyanúsítottat, akinél megtalálták Denise laptopját és még néhány holmiját. A hatóság az őrizetbe vett, egyébként egy Harvardon végzett lecsúszott ügyvéd telefonján visszakövette a márciusi GPS adatokat, melyek minden kétséget kizárólag bizonyították, hogy Huskin és Quinn otthonában járt az emberrablás éjszakáján.

Két életet minimum megmentett a Siri

A Siri az Apple hangvezérléssel működő intelligens személyi asszisztense, ami többek között üzenetet küld és hívást kezdeményez.

2. - Nagy-Britanniában egy 4 éves kisfiú, Roman észrevette, hogy anyukája nem lélegzik – szegény kisfiú egyébként azt gondolta, meghalt –, valószínűleg elájult.  Roman megkereste édesanyja iPhone-ját, kioldotta az ujjlenyomat olvasós zárat, és a Sirivel felhívatta a segélykérő vonalat. A mentők 13 perc alatt kiértek az ájult nőhöz, akinek Roman és a segélyhívó mentette meg az életét – írta a Gizmodo.

3. - Stacey Gleeson egyéves kislánya életét mentette meg a Sirivel - írta a BBC News. Az ausztrál édesanya a babaőrzőn keresztül vette észre, hogy a pici – akinek tüdőgyulladása volt – nem lélegzik.  Amikor berohant hozzá és egyúttal a mentőket is akarta tárcsázni, kiesett a telefonja a kezéből, amit nem ért el. Szerencsére eszébe jutott, hogy aktiválja a Sirit, és vele hívassa fel a mentőket. Közben pedig mesterséges légzést tudott adni a kislányának.

Segélykérő funkciók az Androiddal


2016-tól az Android telefonok egy újabb frissítéssel automatikusan elküldik a helyinformációt - amennyiben segélyhívást kezdeményezünk - a wifi, a GPS és a cellainfók alapján. Egyelőre az Egyesült Királyságban és  Észtországban tudják fogadni ezeket az adatokat a hatóságok. Az S szériás Samsung Galaxy-k automatikusan küldenek segélykérést, ha egymás után háromszor megnyomjuk a bekapcsológombjukat.

 

A golyóálló üveg nem dísznek van

Számos esetet jegyeztek fel, amikor a telefon megállított egy golyót, vagy felfogta a halálosnak ígérkező repeszt.

4. - A Daily Mail számolt be róla, hogy egy dél-afrikai üzletembert Fokvárosban - amit a világ egyik legveszélyesebbnek helyének tartanak – mellkason lőtt egy rabló. A mázlista Siraaj Abrahams a mellényzsebében tartotta “golyóálló” Huawei P8 Lite telefonját, ami megállította lövedéket. Sikeres megmenekülése mellett Abrahamst még az a szerencse is érte, hogy a Huawei South Africa megajándékozta egy vadonatúj P8 Lite-tal.

5. - 2013-ban Orlandóban egy bolti eladót mentett meg a hasitasijában tartott HTC. A telefongyártó cég hamarosan közzé is tett egy Twitter üzenetet, hogy „ha bárki megérdemel egy HTC ONE-t, akkor ez az ember biztosan.”

A manchesteri és párizsi merényleteknél is egy-egy ember életét megmentette a telefonjuk a repeszek felfogásával.

7. - Éppen egy zebrán ment át a francia fővárosban az a férfi, aki hamarosan egy hatalmas robbanás epicentrumában találta magát. Egyik lába meg is sérült, a feje felé süvítő repesz viszont az éppen maga elé tartott telefonban akadt el, megmentve az életét - írta a Mirror Online.

8. - A manchesteri Ariana Grande koncerten történt terrortámadás során egy egyébként súlyos egyéb sérüléseket is elszenvedett nő életét mentette meg a telefonja, ami – bár nem állította meg teljesen – a feje felé repülő anyacsavart jelentősen lelassította és eltérítette - állítja a hölgy férje.

Jég alól, sűrű erdőből halászta ki a gazdáját

9. - 2016-ban Siófoknál egy férfi bemerészkedett a Balaton jegére, majd 150 méternyire a parttól beszakadt a tóba. Mivel nem merült el teljesen, a telefonját elő tudta kotorni, hogy segítséget hívjon. Szerencséje volt, egy nyugdíjas tűzoltó, a parti apartman  portása érkezett ki elsőként a helyszínre, aki egy létrával tartotta meg a pórul járt férfit a hivatásosok kiérkezéséig - tájékoztatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t.

10. - Az éjszakai erdőben könnyen eltévednek a gyakorlatlan turisták, így a bakonyi sötét erdőben is szinte mindennapos, hogy meg kell keresni egy-egy segélykérő kirándulót, akit a bejelentő vonal végén ülő operátor próbál megnyugtatni. A Pilisben sem más a helyzet, ahol egyszer egy mínusz 18 fokos téli estén tévedt el egy pár este 5 óra körül, akik térkép segítségével próbáltak a sötétben tájékozódni, de nem sok sikerrel. Telefonnal próbálták meghatározni a pozíciójukat, amit a szakértők be tudtak azonosítani, majd elindultak felkutatni a párt polgárőrökkel, speciális mentőkkel és a terepet jól ismerő erdészekkel a Sikárosi-rétre.  Nem telt el egy óra sem, amikor újabb hívás érkezett a pártól a helyi vadászházba, hogy telefon-térkép kombinációval végül mégis kiverekedték magukat az erdőből, és biztonságban vannak - írta meg a KEMMA.

A posztot a Telenor támogatta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4513965164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása