Hogy éri meg mobilozni külfödön?

Különösen a nyári szezon közeledtével érdemes átnézni, milyen lehetőségeink lesznek a több tonnányi tengerparti instás fotót lehetőleg azonnal fellőni a világhálóra, telefonon csacsogni a bazársor kínálatáról, vagy bejelentkezni minden bárba a Facebookon keresztül. Persze vannak ennél égetőbb dolgok is a roaming díjak háza tájáról. Ezeket végig is vesszük.

shutterstock_1023687163.jpgFotó: Shutterstock

1. Roaming az EU-ban

„Az EU-ban nincs roaming díj” - kijelentéssel kezdjük, mert igazából tényleg nincs, de közben pedig nem mindegy, hogy értve nincs. Alapesetben ugyanis 2017. Június 15-től a belföldi perc és sms díjak érvényesek, mobilnetezni is tudsz, de…

Amit figyelembe kell venni, hogy:

a.) melyik szolgáltató milyen tarifacsomagjával szeretnénk külföldre utazni: lebeszélhető-e a havidíj 100%-ban roaming során is, ha igen milyen irányban (pl. külföldi számok hívására is érvényes-e, vagy csak hálózaton belül), és a netforgalomra is érvényes-e a tarifában foglalt mennyiség.

b.) külföldön a külföldi szolgáltató hálózatát fogod használni, ahol nem biztos, hogy jár pl. 4G a roamingolóknak. Járj utána, milyen hálózatra fogsz tudni felcsatlakozni.

TIPP: A szolgáltatód oldalán sok segítséget találsz erre vonatkozóan. Ha nem tudod, milyen tarifád van, hívd fel az ügyfélszolgálatot. Ugyanitt akár tarifát is válthatsz, hogy jobban ki tudj jönni a szabadságod alatt. Például egy masszívabb netszolgáltatást választhatsz – arra az esetre, ha nem lesz wifi a szálláson.

Fontos kiemelni, hogy az EU egységes roaming díj  szabályozása a köveztkező korlátokkal együtt érvényes: ha időszakosan használod a telefonod az 1-es díjzónában (tehát az adott hónapban többet használtad a belföldi hálózatot) és a havi számládban nem rúg nagyobb összegre a roamingolás, mint az itthon lebeszélt /netezett egységek. Ergo: ha 3 hétre vagy egy hónapra utazol el egyhuzamban, esetleg túl sokat használod a telefont kint, akkor az már nem érvényes ezekkel a feltételekkel. Számíts rá, hogy plusz díjakat kell fizetni (ez minden szolgáltatónál egységes lesz): hívás 12,6 Ft/perc, küldött SMS esetén 3,9Ft/db, adatforgalmazás esetén: 2,7506 Ft/MB, fogadott hívás: 4,2 Ft/perc.

 

2. Zónán kívül

Ha nem az EU-ban töltöd az idei szabadságodat, akkor a zónabesorolás átnyálazásával kell kezdeni a felkészülést, ami azt mutatja meg, hogy milyen díjszabással kell majd számolnod. Összesen 6 díjzóna van, 1-es az EU – ez a legkedvezőbb és a 6-os zóna felé erőteljesen drágul. Nem a Magyarországhoz való távolság alapján rendezi az országokat a zónabesorolás, hanem halandó ember számára teljesen randomnak tűnő módon. Például Fehéroroszország kapásból a 4-es zónába esik, míg Macedónia a 3-asba, Szerbia pedig a 2-esbe.

A nem EU-s roaming díjak miatt jelentősebb összeget eltelefonálgathatsz. Vegyük például, hogy Montenegróba utaztok, ami nincs is annyira messze és még gyönyörű is.

shutterstock_361795535.jpgFotó: Shutterstock

A legkedvezőbb EU-n kívüli 2. díjzónában tudsz telefonálni: 300 forint fölött fognak számlázni 1 percért, netezni pedig tényleg meggondolandó összegért lehet: 0,1 MB kerül kb. 210 forintba, de szolgáltató függő. Ha azt számoljuk, hogy egy átlagos telefonos kép alsóhangon is 500KB, akkor ennek a feltöltése a kedvenc közösségi portálodra mondjuk, egy ezrest vesz ki a zsebedből.

Megoldás: plusz kedvezményesebb netet biztosító jegyeket tudsz vásárolni a szolgáltatódnál 2-es és még borsosabb áru díjzónákra - mind netezésre, mind telefonálásra. De nézzük a netet! A Telenornál például az 50 MB-os napijegy és a 100 MB-ot lenetezhető hetijegy , valamint  Világ Net Hetijegy Plusz is tudsz vásárolni. Azonban, ha tényleg ipari mennyiségű forgalmat bonyolítanál, lehet, hogy jobban megéri beruházni egy külföldi eldobhatós SIM kártyába.

TIPP: A repülőtéren vagy és jó lenne elütni az időt netezéssel? Akkor ezen a térképen összegyűjtötték a wifi jelszavakat:

3.  Túlélőpakk

Már elviekben startra kész vagy a roaming díjakkal, akkor már csak arra kell ügyelni, hogy a készülék is fitt legyen.

Mit érdemes bepakolni a telefon „kisbőröndjébe”?

Persze ne felejtsd ki a töltőt, de arról is bizonyosodj meg, hogy a szálláson az itthon használatos hálózati csatlakozót fogod találni. Ellenkező esetben vásárolj átalakítót. Legyen a kistáskában egy jobb fajta külső akkumulátor (legalább 4000mAh-es) és lehetőleg egy plusz gyári akksi is.

Védeni sem árt a telefont, ezért egy robosztusabb védőtokba megéri befektetni. Ha a telefonod nem vízálló, akkor vízálló tasit már kb. 3000 forintért (10-12 dollárért) tudsz vásárolni, típustól függetlenül.

Fotó via androidauthority.com

Gondolj az adatmentésre is: szerencsére a töltő ma már hálózati kábelként is működik, wifin is nagyszerű az adatküldés, ha van mire. Első lehetőség, hogy felhőalkalmazást használsz, ami nagyon praktikus, ha van megbízható wifi. Vehetsz blutoothos/wifis, vagy kifejezetten mobiltelefonhoz készült külső adattárolót. Például egy pendrive nagyságú, 32 GB-os kivitelt iPhone-hoz 10 ezer forint alatt (kb. 20 GBP körül) lehet kapni.

A turisták értékeinek eltulajdonítására szakosodott iparág tevékenységét is érdemes megnehezíteni. Nehezen elérhető helyen, hét lakat alatt, vagy ronda, de praktikus hasitasiba pakolni a telefont és az értékeinket felettébb hasznos. Jó megoldás okosórát használni, melyet hívásfogadásra, e-mail csekkolásra, akár csetelésre, térképfunkcióra is befoghatsz. A telefon pedig maradhat a biztonságos zárt zsebben.

Kávézóban, hotelben wifizel? Akkor viszont az adatlopásra, támadásra is fel kell készülni. Egy-egy alkalmazás telepítésével kaphatsz védelmet: például Androidra a Wifi Protection PRO, iOS-ra pedig a  a SurfPro VPN meg tudja védeni az adataidat. Még több tipp itt

Zárjuk mégis pozitív üzenettel ezt a posztot: ha szép képeket szeretnél, ne maradjon itthon a hasznos állvány, vagy a telefonra szerelhető optika szett sem. Videózáshoz, különösen rázós terepen pedig stabilizátoros eszközöket kell beszerezned – 30 ezer forint körül (kb.100 dollártól) tudsz válogatni úgy 300 ezerig.

A posztot a Telenor támogatta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2214026012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vg123 2018.09.07. 20:02:01

Nagyon nem mindegy milyen roaming partnere van az itthoni szolgáltatónak.
Nemrég pl. nulla mobilnet volt Bajorország egy részén. Voltak ott szolgáltatók, de állítólag (a helyiek szerint) csak a Deutsche Telekom ér ott valamit a hegyek miatt (városban is) . Nekem meg a Telenornál van előfizetésem. Szóval csak wifi volt használható, már ahol sikerült találni. Vagy elmenni az osztrák határ felé, ahol már bejött az osztrák A1.
Szóval a roaming sem mindig megbízható, nyugaton sem.
Mongóliát még nem próbáltam...

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása