5 kihalt mobilos trend, amin nem nosztalgiázunk

Nem is kérdés, hogy például a kétezres évek elejének „menedzser készülékei” és a mára egyértelműen dizájnzsákutcának számító kreálmányok, a nyakbaakasztós és egyéb elmésségek mennyire meghatározták a közízlést. Ezek azonban (szerencsére) kihaltak a márványfarmerrel együtt. Vagy mégsem?  

shutterstock_513931978.jpg

1. Kommunikátorok és a Symbian OS

A menedzserkalkulátornak is csúfolt, egyébként nyilván horribilis áron értékesített negyedkilós, neszesszerként felnyitható csodagépek a kor felsővezetőinek kezében csillogtak. A legmenőbb, Nokia típusok képesek voltak a Symbian rendszernek köszönhetően e-mailt küldeni akkor, amikor nagyjából még az internet is csak vasárnapi matiné volt a többség részére.

Talán az első példánya ennek a műfajnak az Ericsson R380-as volt, amiben egészen csinosan rejtették el a PDA funkciót. Az amerikai ára körülbelül 700 dollár volt, ami mai áron 1025 dollárnak, nagyjából 288 ezer forintnak felel meg. 

A Nokia 9210-re túlzás nélkül mondhatjuk, hogy legendás. Hogy mennyire menő is volt egy ilyen telefon, azt az is bizonyítja, hogy 2000-es megjelenésével színes TFT kijelzőt kapott és Office file-okat is meg lehetett vele nyitni, vagy hogy “mindössze 36 másodperc alatt lehívta a Yahoo címlapját”. Egy ilyen telefon birtoklása egyenlő volt minimum egy félisten státusszal, ha valaki vágyik az élményre, jelenleg az Ebay-en 400 dollárért (nagyjából 125 000Ft) lehet vásárolni egy tökéletesen új példányt.

Azóta a Symbian a múlté, pedig micsoda egyeduralma volt a mobil rendszerek felett!

2. Beépített vacakságok

 
Az okostelefonok előtti korszaknak volt egy sokkal romantikusabb, szélesebb körben hódító iránya is, amit jól prezentálnak a kígyós játék és a bepötyöghető csengőhangok.

Az előbbi sokak számára felejthetetlen, ezért fejlesztők létre is hozták az androidos,  valamint a böngészőből elérhető változatát is.

A több Nokia generáción is futó Snake első megjelenése 6110-eseken volt, de természetesen nem maradhatott ki a 3310-es szériából, de még a Communicátorból sem. Az N-széria készülékeiben már a 3D változattal találkozhatott a felhasználó, 2005-2008 között pedig bluetooth kapcsolaton keresztül két játékos multiplayer módban is játszhatta.

Ma már elképzelhetetlen messzeségben van tőlünk a monofónikus csengőhangok kora, amikor kézzel kellett bepötyögni a Star Wars főcímzenéjét, vagy éppen az Örömódát. Elvileg ezt is össze lehetett volna hozni. Pedig komoly kultúrája volt - szerkesztőstruktúra, letölthető kották - a mobilos csengőhangoknak.  

3. Divatbolond kiegészítők

Két jeles termékpalettát mindenképp érdemes megemlíteni, az egyik a nyakba akasztható telefontartóké és színes nyakpántoké, a másik a színes cserélhető előlapok köre. Mindkettő komoly divatértéket képviselt. Bár mára kihaltak, helyüket és szerepüket átvették az olyan védőtokok, valamint az ehhez hasonló (kényszer)megoldások:

003_sinji_bungee_buddy_front_purple_3000x2000.jpg

Kép: © Sinji product

4. Kinyitható, lenyitható és kicsúsztatható

Mindenki szerette volna megkaparintani a 2000-es évek hajnalán a Mátrixban (1999) feltűnő Nokia 7110 csúcskészüléket. Mostanra abszolút érthetetlen, miért volt hasznos a gombnyomásra lepattanó panel.  Ráadásul a Nokia rebootolja ezt a készüléket. Itt is van (hanggal érdemes nézni): 

Szintén a filmeknek tulajdonítják a flip phone-ok, azaz a kinyithatós mobilok töretlen sikerét.  A típus koronázatlan királya kétségtelenül a Motorola mind a Star Trek kommunikátorát másoló StarTac modellel, mind a máig legikonikusabb kinyithatós, a Razr V3 megalkotásával.

Persze nem mehetünk el szó nélkül az Ericsson T széria mellett sem.

A kicsúsztatható (slider) típusból kiemelkedő az LG Chocolate és a Sony Ercisson W 595 zenemobilja. A Nokia sem maradt el ebben a műfajban, az N95 legendás és nagyon magasra pozícionált darab volt. Egy ideig elbúcsúztunk tőlük, de úgy tűnik, halhatatlan konstrukcióról van szó, a kinyitható és szétcsúsztatható darabok visszatérni látszanak a piacra. 

5. Túltolt darabok 

Vannak időtállóan hasznos modellek, mint az Ericsson R310, aminek, bár mulatságos külsőt kölcsönöz a cápauszony, robosztussága nem öncélú. Extrém sportolóknak is jó volt, hisz víz, por és ütésálló. És vannak olyan darabok, melyeket kevés kivétellel használhatatlanná tett a formabontó dizájn, talán az N-Gage-et leszámítva élő ember nem is használt ilyeneket. Mára már nagyon furcsának számítanak telefont érintő  dizájnkilengések, hiszen minden az egyszerűsödés és a gombtalanság felé halad. Talán épp ezért üdítő ez a néhány indokolatlan ötlet.

A Samsung Juke pont úgy néz ki, mint egy autórádió.

 

Mindent egybe elv alapján találták ki a Toshiba G40-et.

A Nokia N-Gage nem döntötte el, hogy valójában játékkonzol vagy telefon, a 7760 pedig tényleg furcsa, de nem a jó értelemben véve.

nokia--7600_1599.jpgKép: Nokia

Ezen is csavart a Motorola Flipout modellje. 

A prímet pedig ismét egy Nokia viszi: a 7280 esetében komoly fenntartásai vannak az embernek, hogy ez egyáltalán egy telefon-e vagy inkább egy jövőből jött kézigránát. A kétkedők kedvéért így működik (a képeken is látszik, hogy például a pin kódot beütni ezzel igazi büntetés volt):

 

telenor_disclaimer_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2214092727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...in the world 2018.07.05. 13:58:03

Köszi, érdekes cikk volt.
Elképesztően kőkorszakiaknak néznek ki ezek a telefonok, pedig azért annyira nem volt ez régen.

]{udarauszkasz 2018.07.05. 14:08:20

emlekszem, 20 eve mekkora facagyerek volt, akinek csengohangszerkeszto volt a telojaban. En mondjuk mindezt kabellel, es programokkal oldottam meg, a nokias flash-sms programmal uzenetet kuldve egy siemens telora frankon le lehetett azt fagyasztani:D Batyam akkori csaja nem kapott 1 hetig egy smst sem, mert a kezbesithetetlen nokia flash sms blokkolta a fiokjat. Amikor aztan az uzenet torlodott a rendszerbol, a csaj omlesztve megkapta az utolso egy het smseit. Egyszerre, mind a szazvalahanyat.
:D Aztan a csengohangszerkesztos telefonok, es midi szerkesztok megoltek a fizetos csengohangletolteseket.

Alex Farkas 2018.07.05. 14:17:11

=ez a múlt!=(IBM:)Lenovo A2010=a jövő,a jelenben=5ezerért is már vehetel=megkimélt,okostelót,aztán minden benne van...~vagy bármilyen más márkát,ami tetszik...

2018.07.05. 14:57:45

Nekem volt 9110 és 7110 is, igazán menő holmik voltak. A Nokia haldoklása ott kezdődött, mikor felvették a norvég gyereket, aki kitalálta az N-Gage-t és az utána következőket. Onnantól már csak a látvány ment és a hangzatos, cukiságos reklámkampányok.

rockjano 2018.07.05. 15:13:51

Nekem is volt kipattanós banán alaku Nokiám... szerettem is menő volt. :-)

A legdurvább a plüsbevonatos designok voltak és hasonló....

spinat 2018.07.05. 15:29:57

a mátrixban ha jól emlékszem Motorola volt

paráznabillegető 2018.07.05. 15:58:58

de kurva jó is volt a zeneszerkesztő.
metallica to live is to die csengőhangnak bepötyögve, unique.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.07.05. 16:05:23

@spinat: nem jól emlékszel. Volt az is, de az elsőben nokia 8110 volt

pocokgeci 2018.07.05. 16:43:24

és a motorola miylen szar volt istenem... előtte utána csak nokiáim voltak...
és az apple velük csinált először "iphone"-t....
:D

morph on deer 2018.07.05. 16:49:23

Feleségem pont pár hete lapátolta össze az ilyen-olyan telefonokar a házban, nem akármi ami előkerült!
Például van egy LG Chocolate is a kis bársony zacskójával együtt, - máig az egyik legszebb kis izé, a nejemé volt anno - pár Nokia, Siemens, a legkissebb Ericsson T600i, K600, meg egy zsebrevágható BT billentyűzet(!), és három Motorola: egy Flare, - ez volt az első ‘95-ben, - extra nagy akkuval, :), de az igazi egy féltégla nagyságú, viszont már 3G-s, videotelefonálásra is alkalmas A920-as, 2002-ből, meg egy A1000, azt hiszem 2005-ből.
Minden töltővel, elvben működőképes!

Szóval mivel trehány vagyok, komoly “műtárgyak” hemperegtek a fiókokban, itt-ott, érdekes volt látni őket.

Aztán már csak iPhone-ok vannak, azokból is már jónéhány maradt meg.

Őszintén szólva a Symbian még mindig sokkal normálisabb volt, mint a Windows Phone akkoriban, legalább is nekem.
Olyannyira zavart, hogy az egyik legjobb telefonomtól - az akkor egy HTC Touch Cruise volt, cirka 10 éve, azért vettem mert világszerte működött akkor, TomTom navigációval is ellátva - azért váltam meg, mert agyamra ment a körülményeskedése a Windowsnak.

Csoda tudja, érdekes időszak volt, érdekes dolgok is napvilágot láttak.
Ma már annyira falrengetően új dolgokkal nem hiszem, hogy sikerül előjönni, ma már csak van keret vagy nincs keret, meg hány kamera van éppen a lényegbevágó kérdés.

eMJe 2018.07.05. 17:13:58

Imádtam az N95-öm.

Viszont a túltolt daraboknál hiányolom a nokia 3650-et. Nekem volt olyan, a billentyűzetét nagyon sokan nem szerették, érdekes kinézete volt. Viszont úgy gépeltem vele sms-t, ahogy más nem. Szerintem praktikus volt. És ha kiesett a zsebemből, egyből észrevettem :) Kemény 16 megás SD kártya volt benne :)
Pár hete véletlen akadtam rá egy dobozban.

cso zsi 2018.07.05. 17:21:58

@morph on deer: Fura. A symbian tudását a Windows mobile hozta, a “sikeres” rendszerek a mai napig nem tudnak alap dolgokat. Persze, ezer pluginnal, appal, reklámmal teli sz*rral megközelítik.
Ezen felül vannak azok a használható appok, amik tényleg jobbá teszik akár az ios-t, akár a droidot.
Csak azok távol állnak a telefon(álás)tól.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2018.07.05. 18:18:52

Nem kicsit érződik ki hogy a cikkíró mennyire lenézi a 2000-es éveket. És ez bevallom kicsit fájt :D Én imádtam a 2000-es éveket, és imádtam az akkori telókat is - hogy mennyire ahhoz csak annyit hogy még mindig egy Nokia 7390-est használok :D (kép róla: www.clangsm.com/forum/uploads/monthly_04_2011/post-89220-1302701099.jpg )

Ja, meg annyit hogy most meg egy Nokia 8110 4G vételét tervezem erősen :)

Szóval én meg spec az okostelefonokat utálom. Amúgy van egy tabletem, és azon is android van, és alig használom. Egyszerűen nem szeretem elővenni, mert utálom ezt a képernyő simogatós módszert (meg a sok naponta frissülő, közben általam sosem használt sok android marhaságot). Az asztali gépemet 1000x használhatóbbnak érzem.

Ahogy pl. a nyomógombos telefont is telefonálásra.

Ill. hogy vmire konkrétan is reagáljak,

"Mostanra abszolút érthetetlen, miért volt hasznos a gombnyomásra lepattanó panel.

Miért, az érintőképernyő most az?

]{udarauszkasz 2018.07.05. 18:26:36

nekem ericcson ga628, aztan gh688(?) volt, utobbi hangszerkesztovel. Mindkettonek hetek alatt tonkrement az RF vegfoka, nem lehetett veluk telefonalni tobbe. Aztan jott a 3210, ezt lecsereltem egy 5110re, mert az jobb volt. Aztan 6110. Ezek evekig telok voltak, soros(!) adatkabellel mindenfele jot lehetett veluk csinalni. Netmonitor, ilyesmi, amit sok mai telefon se tud.

l. 2018.07.05. 18:44:37

"Mostanra abszolút érthetetlen, miért volt hasznos a gombnyomásra lepattanó panel."

A mikrofont közelebb tolta a szájhoz így jobb lett a hangminőség.

Void Bunkoid 2018.07.05. 21:28:17

Az így-úgy nyitogatós telefon értelme az volt, kedves cikkíró (akár pattan, akár csúszik, akár kinyílik, mint egy kagyló), hogy a 2000-es évek fordulóján az volt a menőségfaktor, hogy minél KISEBB legyen egy telefon. A mindenféle cseklő-nyakló dizájnoknak a lényege az volt, hogy minél kisebbre össze lehessen hajtogatni egy amúgy teljes értékű telefont.

Lényegében Steve Jobs is még ennek a korszaknak az egyik utolsó végvári harcosa volt, amikor kijelentette, hogy amíg ő él, addig nem lesz négycolosnál nagyobb iphone.

Aztán amikor szegényt csak elérte a végzete, egyből megjelentek a kínaikonkurrens péklapátájfónok, amit amúgy még MINDIG nem értek, mert oké, hogy mostmár az okostelefonok tulajdonképpen pont telefonként funkcionálnak legkevésbé, sokkal inkább az egykori PDA-k, meg még az ő őseik, a "menedzserkalkulátorok" modern unokái (amúgy a menedzserkalkulátorok mégcsak nem is PDA-k, azok egyszerű, határidőnaplóval, naptárra, pénznemváltóval, röviden ilyen 90-es évekbeli irodai szoftvercsomaggal felszerelt nagyobbacska számológépek voltak, de hálózat még nemigen volt egyikben sem, még csak telefonálni sem lehetett velük), de valljuk be, a mindenféle videózós-játszós-akármilyen funkciók ellenére ezek az 5-6 colos kijelzők még mindig szánalmas egérmozik egy normális méretű képernyőhöz képest.

Terézágyú 2018.07.06. 10:33:59

@Void Bunkoid:
"de valljuk be, a mindenféle videózós-játszós-akármilyen funkciók ellenére ezek az 5-6 colos kijelzők még mindig szánalmas egérmozik egy normális méretű képernyőhöz képest."

Hádde a modern fijatal meg tud nézni ezen egy filmet, mialatt a tömött hetesbuszon ácsorog :) Hánehogymá üresen teljen el egy utazás...

Void Bunkoid 2018.07.06. 10:47:18

@Terézágyú: de mi a szarnak filmet nézni a hetes buszon?

Amúgy ezek analóg ellenkezőjét sem értettem soha - ők nem filmet néznek, hanem könyvet olvasnak a buszon-villamoson, ők a tipikus tarisznyásnépek, szal a tömegközlekedési eszközön könyvet olvasó kezében alsó hangon Proustot lehet találni, semmi könnyedebb, kilométerről látszania kell, hogy ő egy kib*szott entellektüell, nem proli...

De igazából mindkettő ugyanarra való (a fülhallgatós zenehallgatás/filmnézés meg a könyvolvasás is) - tüntetően és látványosan kizárják a külvilágot, hozzájuk ne szóljon senki, a kismama vetéljen el, a kisbabás szülő kisbabástól illetve a nyugger meg törje össze magát a fékezésnél, most mindenki le van szarva, itten most ő utazik, ez az ő helye, és hozzá se merjen szólni senki.

Antiszociális faszság.

Void Bunkoid 2018.07.06. 10:50:10

Egyébként elnézést a nem túl szalonképes kirohanásért, de valóban újabban úgy tűnik, hogy az emberek úgy érzik, hogy amint más emberek közé keverednek, mindenki az ellenségük. Ha kicsit barátságosabbak lennénk, mindjárt szebben sütne a nap is.

Terézágyú 2018.07.06. 11:30:50

@Void Bunkoid:
"de mi a szarnak filmet nézni a hetes buszon?"

Há írtam: Hánehogymá üresen teljen el egy utazás...

10 percig film/zene nélkül???? ki bírná aztat ki?

"De igazából mindkettő ugyanarra való (a fülhallgatós zenehallgatás/filmnézés meg a könyvolvasás is) - tüntetően és látványosan kizárják a külvilágot"

Igazad van, kivéve, hogy a könyvolvasás nem ilyen. Egy fontos különbség ugyanis, hogy a zenehallgató/filmnéző a fülét is bedugja, hogy ne is halljon meg semmit a környezetből...

Nem beszélve arról, hogy ugyanakkor viszont az esetek 90%-ában a többi utas is hallja a fülhallgatón keresztül is a zenét/filmet - a könyvolvasó emberrel ilyen gond sincs...

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2018.07.08. 19:48:05

@Void Bunkoid: rátapintottál a lényegre, amiért sztem előbb-utóbb ezek a lapos féltéglák is evolúciós zsákutcának bizonyulnak. Merthogy én is pont ezért nem szeretem őket ill. ezért nem kellenek, mert médiafájlok lejátszásához (zenén kívül persze ***), ill. játékokhoz túl kicsik, telefonáláshoz viszont túl nagyok. Igazából pont semmire sem jók nagyjából azon kívül, hogy velük bármikor, az utcán is elérheted a menetrendek.hu-t.

És ezért kell nekem inkább külön egy telefon, meg külön egy asztali gép, mert azok legalább maximálisan alkalmasak is arra, amire elvileg hivatottak.

Viszont az antiszociális gondolatmenetedet egyáltalán nem osztom. Én is hallgatok buszon zenét ugyanis, de semmiféle kizárjam a külvilágot motiváció nincs hozzá. Azért hallgatok buszon zenét, mert bár nagyon szeretem a zenét, de mégis, ha otthon vagyok akkor kvázi már sajnálok rá idő fordítani (abból a kevésből), mert otthon inkább igyekszem olyan dolgokkal foglalkozni (mint a filmek, sorozatok, játékok, stb.) amikkel valóban csak otthon tudok.

A másik, hogy fülhallgatón keresztül meg egyszerűen azért mert máshogy olyan helyeken nem is nagyon lehetne :) (Elvégre kinőttük már a 80-as éveket, amikor még menő volt az asztali magnóba belerakni a 6-8 bébi elemet, vállra kapni oszt hadd szóljon, meg amúgy sem tudom mit szólna hozzá a többi utas :) )

Szóval nem kell annyira túlgondolni ezt a kérdést, lehet hogy hogy vki csak azért hallgat zenét mert zenét akar hallgatni :) Amúgy ha látom hogy vki hozzám akar szólni sosem okoz nehézséget hogy leállítsam a lejátszást vagy akár ki is vegyem addig a fülemből a fülhallgatókat. És csakmert zenét hallgatok sem lépnék át egy elesett nyugdíjason sem. Na és a lényeg, hogy ezekkel nem hiszem hogy egyedül volnék.

*** bár én még itt is azt mondom hogy adott feladathoz mindig az a legjobb ami kifejezetten arra lett fejlesztve. Ezért én inkább zenehallgatáshoz is vettem egy mp3 lejátszót (kép róla: static11.edstatic.net/product_images/470x470/resize/sony-nwz-b172fb-2gb-mp3-lejatszo-fekete_5ee98767.jpg ), mert azért mégiscsak jobban szól ez is erről mint egy telefonról - persze, a hozzáadott gyári fülest azért még lecseréltem egy JBL-re, merthát ha lúd akkor legyen kövér :)

Adani 2018.07.08. 20:02:14

Nokának volt még pár érdekes dolga. Pl. az 5510-es középen kijelző, körülötte qwerty billentyűzet, beépített 32 megás memória mp3 lejátszó funkció. Volt olyan is, ahol kerek alakban voltak a billentyűk, kb. használhatatlan volt. 3310 nekem is volt 3 évig, elpusztíthatatlan teló volt, az akksija halt meg 4 év után, amúgy semmi baja se volt. dallamszerkesztő, snake, bantumi unalmas órákra.

A játékot a mobilra ötlet egyébként a Nokiától származik és igen a Snake volt az első. 1996 vagy 1997 körül történt, hogy az egyik fejlesztő unalmas perceiben összedobta a kígyó játékot a telóra, Atari cégtől a Nibbles játékot másolva. Meg is mutatta a felettesének, aki jót derült rajta, hogy ugyan már, ötletesnek ötletes, de mi a gyakorlati haszna? Hiszen a mobiltelefon az felnőtt emberek munkaeszköze, nem pedig gyerekek játékszere a komoly megfontolt üzletemberek meg nem használják a munkaeszközüket kvarcjátékra. Pár nappal később viszont egy unalmas cégértekezleten vett részt ez a faszi és ez a telefon volt nála és elszórakozott a mobillal az asztal alatt játszva a snake-t ameddig véget nem ért az értekezlet, ahol nagy beleéléssel magyarázta valaki a semmit. Rögtön meg is kereste a fejlesztőt és be is adták újításként, hogy játékokat kell tenni a telefonra, mert az jó. Be is vált nekik.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.07.10. 09:54:34

@convar: tök béne vagy , zenehallgatáshoz mindenképpen egy erősítő és hangfalak kellenek, aranyozott kábelekkel.
Az asztali géped meg nagyon retro, én inkább csinálok mindent az ipadomon :)

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2018.07.10. 15:31:22

@enpera: "tök béne vagy , zenehallgatáshoz mindenképpen egy erősítő és hangfalak kellenek, aranyozott kábelekkel."

Jó, de azt buszra hogy viszem magammal? :)

"Az asztali géped meg nagyon retro, én inkább csinálok mindent az ipadomon :) "

Azért biztos nem mindent, legalábbis egy asztali géphez képest (bizonyos dolgokat megnézném hogy oldanál meg szimplán képernyő tapizással). De amúgy meg egészségedre, és akkor neked további kellemes egérmozizást.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.07.10. 20:46:46

@convar: buszra? Az nem volt benne a specifikációban. Meg amúgy is poén volt.És mondd, szerinted mit nem tudok megoldani az ipadomon? (Olyat mondj amire átlagember használha a gépet)

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2018.07.12. 00:08:45

@enpera: autós játékokat, FPS-eket pl. biztosan nem. Amúgy utánanéztem ennek az ipadnek. Szóval azt aláírom, hogy zenehallgatásra és netezésre viszonylag jól használható, meg egyébként is biztosan hasznos kis készüléknek tud mutatkozni olykor. Valamint azt is elismerem hogy az én ASUS-ZenPad-8-Z380KNL-omat nyilván bőven kenterbe veri minden vagy majdnem minden téren ill. paramétert tekintve.

De azért mégiscsak azt gondolom/érzem, hogy minden egyéb más típusú felhasználása csak erősen kompromisszumos, vagy inkább csak kényszermegoldás lehet vele.

Adani 2018.07.12. 08:25:32

Tablet, mobil főleg tartalom fogyasztásra való. Előállításra nem alkalmas.

Privateer 2018.08.17. 15:44:11

3. pont: Divatbolondéria nem lett a múlté.
Rengeteg idióta tok látható a tinilányoknál. Nyuszifüles tok, fityegős lógókák. És minap láttam metrón csillámpónis kiegészítővel szerelt mobilt nyomkodó csajszit is.
Úgyhogy ez az egyetlen pont ami nem merült el a múltban.

Privateer 2018.08.17. 15:45:49

Miért nincs editálási lehetőség ebben a nyomi fórum motorban.
Beépített vacakságok? Tele van a telefon szolgáltatói cuccokkal az összes androidos és IOS teló.
Ez se a múlté, csak átalakult.

Void Bunkoid 2018.08.21. 22:33:42

@convar: "az asztali magnóba belerakni a 6-8 bébi elemet, vállra kapni oszt hadd szóljon"

na ez PONT másodvirágzását éli, az ilyen kis leggingsben járkáló furahajú kisfiúk szokták nyomatni bluetooth hangszórón a jó buzis macskazenét jóóó hangosan a villamoson.

@Privateer: a cukifüles tok nagyon vicces tud lenni, amikor külön táskát kell hordani a telefonnak, mert eleve vagy hat colos a drága, a mikiegérfülekkel együtt meg aztán pláne. De hát szegények valamiféleképpen kénytelenek ilyenekkel járkálni, különben - ha nem állnak be a sorba - antiszociális lúzernek kiáltja ki őket a saját közösségük.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.08.22. 08:47:07

@convar: real racing 2-3 , meg egy rakat minden
fps is van egy rakat, de még pubg is
ezt bebuktad , fogalmatlanul vitatkozol

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2018.08.22. 20:28:04

@enpera: aham. Ha én fogalmatlan vagyok, akkor rád a legjobb jelző meg az hogy igénytelen. De tőlem aztán nyugodtan érezd azt hogy ez a fejlődés - merthogy sztem meg visszafejlődés. Példának okáért megnézném azért hogy egy Logitech G29-et hogy kötsz össze egy okostelóval (tudom, sehogy), hogy ne magát a képernyőt ill. a telót kelljen már tekergetned :D hogy ne úgy kelljen már közlekedned a pályán mint aki be van szívva. Magyarán hogy normális, valóban 100%-ban kontrollálható irányításod legyen. Persze ha neked tényleg az jelenti a "real racinget", amit ezen a videón is láttam:
www.youtube.com/watch?v=uib4-7aLSp8 vagy ezen:
www.youtube.com/watch?v=4VMZ4WLzL64

akkor nem szóltam :D Sztem ultragáz, még pótcselekvésnek sem alkalmas. De ebből is látszik hogy nekünk egészen mást jelentenek bizonyos fogalmak (lásd pl. vmit megoldani, neked ez ezekszerint mondhatni kényszeresen azt jelenti hogy ipad-on, nekem meg azzal kezdődik hogy megvizsgálom, majd fontolóra veszem a lehetőségeket A-Z-ig) ill. teljesen más igényeink vannak. Neked mindenesetre további kellemes hokizgatást - vagyis rosszabb esetben kényszer- jobb esetben "csak" kompromisszumosnak mondható megoldások tömkelegét - kívánok az ipaddal, én inkább maradok annál a szemléletnél hogy minden tevékenységnek megvan a maga legalkalmasabb céleszköze.

2018.09.02. 20:31:06

Nagyon èrdekes, eddig nem sok telefonról hallottam az emlitettek közül, pedig tèlleg nem is volt olyan règ

Void Bunkoid 2018.09.03. 07:08:01

@convar: megjegyezném, hogy az ipades real racinget nem ér lefikázni egy logitech g29 birtokában sem. Nappaliban, gémerfotelben ücsörögve egy százezer forintos kormánykontrollerrel is pont annyira "real" egy autóversenyzés, mint ipaddel :)) a sok headshothuszárnak is szoktam mondani, hogy ha valódi deathmatch-élményt akar, akkor menjen ki egy kör airsoftra vagy paintballra, és tapasztalja meg, hogy milyen is az, amikor két és fél perc mérgezett egér üzemmódban fedezékből fedezékbe rohangálás után elfogy a szufla, meg nem lát az orráig sem, mert telelehelte a maszkot :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.09.03. 10:03:26

@convar: fogalmad sincs miről beszélsz, ellentétben velem, aki a 80-as évek óta játszik számítógépen.

holdlányka 2018.09.06. 20:42:39

Ki lett felejtve a nokiás logószerkesztő őrület, volt egy Logomanager nevű PC-s program is hozzá, amivel a monokróm grafikus display-jel ellátott Nokiák (pl. az 5110-es, 6110-es, 3310-es és társai) operátorlogóját le lehetett cserélni, lehetett szerkeszteni. Meg a "kékledesítés" amikor az LCD háttérfényét (tipikusan zöld a monokróm kijelzőknél) lecserélték kékre, mert az menőbb.

Adani 2018.09.06. 23:32:07

@holdlányka:

Valóban, nekem meg is volt a program a 3310-esemhez vettem hozzá adatkábelt. Akksi alatt volt a csatlakozó, és a gép soros portjába kellett kötni. Pixelrajzokkal tudtál logót gyártani, csengőhangokat is rá tudtad midiben tölteni, meg le tudta menteni a SIM kártyáról a telefonszámokat, ami jól jött néha.

Sőt megvolt a szívatás is mikor megszerezted pár mp-re osztálytársad mobilját és átállítottad a nyelvet mondjuk arabra vagy indiaira. 3310-esnél ilyenkor 6-2-1-7 gombokkal tudtad magyarra visszaállítani. 6 Beállítások 2 Telefon beállítás 1 Nyelv 7 magyar
3210-esen: 4-2-1-7 volt.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2018.09.13. 22:51:16

@Void Bunkoid: "megjegyezném, hogy az ipades real racinget nem ér lefikázni egy logitech g29 birtokában sem."

De ér. Merthogy sztem ez

"Nappaliban, gémerfotelben ücsörögve egy százezer forintos kormánykontrollerrel is pont annyira "real" egy autóversenyzés, mint ipaddel :))

azért korántsem így van. Mert azért léteznek fokozatok is. És ezalapján egy G29-cel történő csapatás, főleg egy komolyabb szimulátorral karöltve (pl. Assetto Corsa, IRacing, Raceroom), és közben term. kikapcsolva minden mese-mese mátka bizbasz (mint pl. aut. váltó, bizonyos autókban eleve nem is létező ABS, kipörgésgátló, stb.) azért mégiscsak jóval közelebb áll egy valós pályán történő körözéshez, mint egy telóval való idétlenkedés. Mivel a szimeknél még a testtartás, a pozíció, és a kezelőszervek is többé-kevésbé stimmelnek, értem ezalatt: szimnél is ülsz, kormányt tekergetsz, váltóbotot fogsz, és pedálokat nyomsz. (Amúgy ebből a szempontból az autós szimek tényleg előnyben vannak minden más játékkal szemben, hiszen egy fps-nél pl. mégsem foghatsz közben egy M16-ost de még csak vmi ahhoz hasonlót sem, vagy ha mégis mert tudom hogy már vannak fegyvernek látszó kontrollerek is, azokkal azért akkor is elég szűk a mozgástered egy valódi terephez képest, magyarán a kezedben lehet hogy van vmi csúzlinak látszó tárgy, de attól még röghöz vagy kötve. A szimnél is persze, csak ott ez azért nem baj mert a valóságban sem szokás hogy a pilóta amíg versenyben van felkelne az üléséből :) Meg pl. motoros szimeknél is érdekes lenne megpróbálni bedőlni a kanyarokban, otthon a fix fotelben :) Bár egyes játéggépparkokban láttam már erre is példát, de otthonra nem hinném hogy lehetne kapni Rossi versenygépéhez hasonló kontrollert, vagy ha mégis, az biztos nem egy G29 árában :) )

Azzal egyetértek hogy ettől függetlenül persze nincs az a szimulátor, kormány, gamerfotel/monitor összeállítás ami teljesen vissza tud adni minden olyan élményt(=adrenalint) mint ami a valóság. Mert szimnél persze, két dolog semmiképpen nincs a való versenyzéssel szemben: 1. nincsenek G erők, mármint ilyenek nem hatnak rád szimezés közben 2. nincs valós félelemérzet (vagy egyes necces pillanatokban akár halálfélelem) vezetés közben, hiszen szimben ha elkúrod legfeljebb nyomsz egy restartot, vagy még rosszabb esetben, ha online versenyről van szó, kilépsz a serverről. De akármekkorát is csattantál megsérülni semmiképpen nem fogsz, legfeljebb az önbecsülésed látja kárát :)

Ezek kétség kívül sterilizálják némileg az élményt nem tagadom, bár rólam pl. egy-egy több egy órás online verseny után így is szakadt a víz. Mert "szétkoncentráltam magam". Mert az lehet hogy közben nem féltem semmi(sérülés)től, de attól még szimben is uúgy akarsz, és küzdesz, az ellenfelekkel, az autóval, de leginkább magaddal. És ha akarsz és komoly a game akkor ott uúgy minden egyes idegszáladdal ott kell lenned minden egyes pillanatban, különben elszállsz mint a győzelmi zászló. Szóval a szim is tud nagyon strapás lenni, amennyiben komolyan veszed.

Amúgy én pl. voltam már paintballozni, és értem is azt az összehasonlítást. És jogos is.

Bár azért itt meg azt jegyzeném meg, hogy bár nem lihegtem közben tele semmit, de amilyen hangulatot tudott adni pl. az Operation Flashpoint, amikor még csak hallottad hogy közeledik a tank de még nem láttad (és tudtad hogy ha kiszúr bármelyik pillanatban kilőhet mint mint egy kóbor kutyát), vagy egy olyan szakaszon ami már kezd túlontúl is akciómentes lenni, hogy nem-e attól mert errefelé sniperek lesznek, nem-e esetleg vmelyik már ki is szúrt - mert abban a gameben ugye elég volt egy lövés is a game overhez, mivel az egy komolyabb military szim volt, tehát nem volt benne olyan majd "kipihened", vagyis majd visszamegy a % csak maradj nyugiba meg ehhez hasonló árkád dolgok. Szóval sokszor egy shot is elég volt hogy máris felülről láthasd magad ahogy elestél a harcban, szóval abban pl. volt még gép előtt is úgymond para faktor bőven :D Meg olyan életszerű dolgok amikor csak lábonlőttek, és km-eket tehettél meg négykézláb mondjuk egy erdőben, de még akkor is csak annak szurkoltál hogy csak nehogy meghallj még vmit a madárcsicsergésen és a saját lélegzéseden túl (mert az jó eséllyel azt jelentené hogy az ellenség egy kisebb portyája beléd botlott, és akkor végleg véged). Imádtam.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása