Tablet az 50 éves filmben avagy valóra vált sci-fi jóslatok

Már a kezdetektől fejlett képzelőerővel (és valószínűleg tudományos igényű jóslási technikával) próbálták a filmalkotók megkomponálni a jövő kommunikációs eszközeit és irányait - méghozzá egészen lenyűgöző pontossággal. Ezeket gyűjtöttük össze, a hiába várt találmányokkal együtt.

 total_recall2.jpg

Kép: TristarPictures

Mobiltelefon

Rengeteg találmányt előrevetített az 1964-ben debütált, legendás Gene Roddenberry által jegyzett Star Trek univerzum számos sorozata, filmje.

Talán a leghétköznapibb mindezek közül a kommunikátor nevű, ami az első sorozatban (TOS) egészen pontosan egy kinyithatós Motorola küllemű eszközre hajaz. Ugyan csak hanghívást lehet vele fogadni – viszont azt intergalaktikusan! Igen ám, de a következő (TNG) sorozatban már nem is kézi szerkezetet, hanem egy apró, érintésre aktiválódó eszközt használnak, szóval hamar eljutottak a bluetooth-os kihangosítóig. Ekkor 1987-et írtunk.

Tablet

Az évszám 1968, a film pedig az Arthur C. Clark regénye alapján készült filmtörténeti alapmű, Stanley Kubrick rendezése, a 2001 – Űrodüsszeia. Még az amerikai Holdraszállás előtt megjelent a film, így a készítők egészen sokat találgattak, de meglehetősen jó érzékkel. Az egyik jelenetben például egy iPadre feltűnően hasonlító lapos kistévét láthatunk.

Videó hívás

Egy német expresszionista némafilmben, mely a kor legköltségesebb mozgófilmje volt, az 1927-es Metropolisban már felbukkan a videóhívás koncepciója.

Az ötlet némileg átalakulva megtalálható az Űrodesszeia és a Star Trek filmek világában is. Utóbbi pedig egy hologramos üzenetküldéssel übereli mindezt.

Okosóra

„Haló, KITT!” A Knight Rider legmenőbb jelenetei azok, melyekben Michael diskurál beszélő autójával - természetesen a karóráján keresztül. Bár hétköznapinak nem mondanánk még ma sem a jelenetet, de az okosórák jelentős része alkalmas hívásfogadásra, úgyhogy ez is egy telitalálat!

Sokkal korábbi, bár nem filmes, hanem képregényben megjelent okosóra ötlet Dick Tracy 1946-os órája, ami minden funkciót tudott, mint egy mai szerkezet.  

Az okosóra műfaját a Ben 10 rajzfilm maxolja ki, hiszen Ben különböző űrlényekké tud változni, ha rácsap az órájára. Ilyenünk talán sosem lesz.

Univerzális fordító

A Star Trekben egyértelmű, hogy nem kellenek tolmácsok, hiszen a kommunikációs rendszerükben van univerzális fordító is - ez egy szinte láthatatlan eszköz. Ellenben a Mézga család távoli Köbükijének, azaz MZ/X-nek nagyon is látványos fordítómasinája van. Ezt nem, de a Star Trek univerzális fordítóját 2016-ban már megalkották.

VR és okosszemüveg

Sok filmben bukkan fel a virtuális valóság, mint a legjobb szórakoztatóipari termék, vagy tudományos kutatásokhoz, oktatáshoz fejlesztett megoldás. A Star Trek holoszobáiban (melyeket még mindig reménykedve várunk) vagy a Mátrixban a tréningezéshez is virtuális valóságot használnak. Szokatlan, de egy rész erejéig a Csillagkapu sorozat is foglalkozik vele, mégpedig egy tréningprogram erejéig. Virtuális valósággal foglalkozik a Tron (1982) és a 13. emelet is (1999). VR technológiával gyilkol Ender, az Ender’s Game-ben.

Szemléletes a Fűnyíró ember VR szemüveges jelenete. A Stephen King novellájából készült 1992-es filmben egy hatalmas, de mégis jól felismerhető VR szemüveget használnak.  

Az okosszemüveg, valamint a Google Glass elődje pedig a Vissza a jövőbe második részében bukkan fel. Sajnos a deszkát és az önbefűző cipőt nem sikerült még tökéletesen megvalósítani, de ígéretes próbálkozások vannak.  

Végezetül: bár kissé tyúk és a tojás típusú talány, hogy vajon a sci-fi írók fantáziája inspirálja a mérnököket, vagy ezek a vívmányok amúgy is megjelentek volna idővel? Ki tudja? Az is elképzelhető, hogy a hologramos telefon vagy az időutazás szabadalma már 25 éve egy fiókban hever.

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2113965214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.17. 22:02:30

Az Ózban megjósolták az agynélküli embert. Ma ezek a ballibák.

ze11 2018.05.17. 22:11:42

Okosóra Fehér Klára: A Földrengések Szigete c. regényében i szerepel, eternométer néven.

Jegkoko 2018.05.17. 22:46:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Bazd meg neked ,minden létező blogra be kell böfögnöd a baromságaidat?

Flúgatlan 2018.05.17. 22:50:26

Nem, a filmekben nem "tudományos igényű jóslási technikákat" alkalmaznak.

Józan ésszel előre vetítik az akkori fejlődési irányokat. Egy része bejön, akkor utólag mindenki örül, más része nem, és akkor utólag szépen elfelejtik.

Tudom, miről beszélek, gyerekkoromban sok-sok sci-fit olvastam.

Ha pl. egy 1960-as évekbeli embernek azt mondnád, hogy 2018-ban még csak közelében sem vagyunk az emberes mars-utazásnak, nem hinné el, hogy így belassultunk e téren. Ha meg elmondanád, hogy a mobil telefonodról futtathatsz egy programot, mely a világ legtöbb városának utcáját úgy mutatja, mintha ott lennél (Street View), akkor hülyének nézne.

Pl. a nagy Asimov is (akit pedig nagyon szeretek és ő valóban tudós is volt) a robotos regényeiben jócskán túlbecsülte a robotok fejlesztési ütemét (amúgy persze jó sztorikat írva), de a számítógépekét meg alulbecsülte.

Vagy a másik nagy klasszikus: A. Clarke, akinek tényleg megalapozott eredeti ötletei is voltak, 2010-re már a második emberes Jupiter-expedíciót vizionálta.

Nem sorolom: semmi tudományos nincs ezekben az előre vetítésekben, csak ésszerű találgatások, amik vagy bejönnek, vagy nem. Kár túlmisztifikálni.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2018.05.17. 23:17:39

Eszembe jutott most a Vissza a jövőbe című film és a repülő autók. Repülő autó sok filmben megjelent már, de a valóságban még nagyon távol vagyunk tőle. Viszont az önvezetés már alakul, amit pedig nem sok filmben láttunk korábban.

Macskond 2018.05.17. 23:32:39

Bakker! Gyerekkorom egy máig megoldatlan rejtélyét oldottad meg a mézgás képpel! Hát "Vén szülékkel" !!!! :-) Ezerszer néztem meg de ezt "szót" sosem értettem hogy itt mit mond... Végre tudom! :-)
Hálás köszönet érte!

A mobil esetében konkrétan tudható hogy a motorola készüléke egyáltalán nem véletlen hasonlit a Star trek kommunikátorra. Még az embléma is erősen hasonló.

zokogjatok 2018.05.17. 23:42:43

@Flúgatlan: "Józan ésszel előre vetítik az akkori fejlődési irányokat. "

Jaja, ráadásul az adott korszellemről is sokat elárul hogy mit vetítettek előre. Pl. az 50-es, 60-as évek hurráoptimista tudományközpontú sci-fijei egész más jövőképpel bírnak, mint a 90-es évek komor cyberpunk víziói.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.05.17. 23:53:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ózban kiderül, hogy a varázsló egy szélhámos, aki egy irányítópult mögül irányít. Ő ma Soros György.

nniicckk 2018.05.18. 01:01:03

Volt valami nagyon regi scifi, amiben valamilyen jovobol jott emberek, gomb meretu vezeteknelkuli kamerakat helyeztek el, altalanos megfigyelesre.
Lenyugozo volt, mert akkoriban a legkisebb kamera is, tobb kilogramos, ciposdoboz meretu szerkezet volt, es persze tobbe kerultek mint egy auto.
Emlekszem gondolkodtam rajta, hogy vajon lesznek e valaha ilyen kamerak, ami akkor elkepzelhetetlen volt.
Azota persze tudjuk, hogy lettek mert 10 dollarert aruljak az ebayen.

Aszem Latogatok volt a cime, es szinvaltos lada nivaval nyomultak. :)
Valami tudos jegyzetet kerestek.

Blindmouse 2018.05.18. 01:15:42

@Balogh Zsolt: a Mézgacsaládban kaptak egyszer önvezető autót speciel. :D
Érdemes lenne végignézni tételesen a sorozatot hogy melyik jövőből küldött kütyü valósult meg eddig és melyik nem. :D

Marci Makk 2018.05.18. 07:10:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ez egy fitymaszos migránstrolltól felettébb vicces :D

Marci Makk 2018.05.18. 07:12:44

@flash.gordon: Inkább a csuti lótenyésztő :)

Terézágyú 2018.05.18. 08:11:35

"Ugyan csak hanghívást lehet vele fogadni – viszont azt intergalaktikusan!"

Nono! A TOSban/ST-ben nem beszélgetnek ezzel intergalaktikusan!
Eleve az egész Star Trek egyetlen galaxisban (a Tejútrendszerben) játszódik, másrészt Kirkék kifejezetten rövid távon használhatták csak ezt a kommunikátort, pl. a bolygó körül keringő Enterfrászt hívhatták vele a bolygóról...

Terézágyú 2018.05.18. 08:17:45

@Flúgatlan:
Nagyon igazad van.

Nekem a kedvenc példám Lem: az Éden című regényében csillagközi űrhajó van, lézerpisztoly és egyebek - de krétával írnak az űrhajósok palatáblára az űrhajóban, azonkívül normál fekete-fehér és (néma!) filmre filmeznek az idegen bolygón, amit rendesen elő kell hívni stb.

Mindebből az a tanulság, hogy a nagy dolgokban tényleg lelassult a fejlődés (hol vagyunk a Marstól, a Jupitertől), de a kis, személyes kütyük terén óriási a fejlődés...

Mellesleg: arra nem gondolt egy scifi író sem, hogy a mobiltelefonok elterjedése azt is hozza, hogy a tömött buszon hangosan telefonálnak (=ordítoznak az emberek)...

WhiteFalcon 2018.05.18. 08:57:18

Lehet, hogy a sci-fi írók az akkori technológiai eredményekből és fantáziából előre vetítenek eszközöket, de könnyen elképzelhető, hogy a megvalósítás küszöbén ötleteket merítenek a tervezők/dizájnerek a filmekben látott kivitelből.

paráznabillegető 2018.05.18. 09:39:20

@Jegkoko: ez az ő szexepillje. zseniális különben.

gigabursch 2018.05.18. 09:42:52

@Blindmouse:
Igen, pl. a jövő nagy háborúja majd az lesz, hogy melyik fél használ jobb akarkiter-t.
Ellenben a génmanipuláció és a sugárbiológia előszobájában a felrobbanós házas részben (talán az egyik utolsó rész valamelyik évadból) az óriás férgek még előkerülhetnek.

Jegkoko 2018.05.18. 10:06:35

@paráznabillegető: Szerintem meg inkább szánalmas, hogy mindenhova beböfögi ezeket a baromságokat.Még olyan blogokba is aminek semmi köze nincsen a politikához.

exterminador 2018.05.18. 10:46:58

@Jegkoko: ezért kellene moderáció. Az ember elolvassa a cikket gyanútlanul, és az első hozzászólás a bolgár elmebeteg idióta röfögése. Hát az eszem megáll.

Flúgatlan 2018.05.18. 11:33:30

@Terézágyú: "Mellesleg: arra nem gondolt egy scifi író sem, hogy a mobiltelefonok elterjedése azt is hozza, hogy a tömött buszon hangosan telefonálnak (=ordítoznak az emberek)... "

Dehogynem! Midnenre gondoltak, így bármi valósul meg, találsz pár scifit, amiben "meg volt jósolva". Van egy Bradbury novella, aminek a címe most hirtelen nem jut eszembe, ami épp egy olyan emberről szól, akit diliházba csuknak, mert idegesíti, hogy mindenütt mindenki kommunikál és emiatt sehol sincs csend. Igaz, ő nem mobiltelefonokról, hanem azt hiszem, kommunikáció-képes órákról ír, amin boldog-boldogtalan állandóan cseveg mindenkivel és sehol sincs egy perc csend se. A főhős ezt nem bírja, mert ő akar gondolkodni is, nem használ ilyen "okosórát" és nem akar állandóan távoli emberekkel beszélni, ezért antiszociálisnak minősítik és becsukják. Kicsit komor, de inkább karikaturisztikus jellegű novella, ami jóval a személyes mobil kommunikáció előtt ráérzett arra, hogy ez meg fog valósulni és a gondolkozást károsítani fogja.

Terézágyú 2018.05.18. 11:39:27

@Flúgatlan:
Igazad van, van legalább egy író aki gondolt erre :)

Csak azt akartam mondani, hogy pl. a mobiltelefont sok író előre látta - de a hangzavart nem sokan, konkrétan csak egy...

Flúgatlan 2018.05.18. 11:40:02

@Terézágyú: "Mellesleg: arra nem gondolt egy scifi író sem, hogy a mobiltelefonok elterjedése azt is hozza, hogy a tömött buszon hangosan telefonálnak (=ordítoznak az emberek)... "

Bocs, megvan. Ray Bradbury: A Gyilkos
www.sediment.uni-goettingen.de/staff/dunkl/zips/Bradbury_A_gyilkos.pdf

Most persze csodálkozhatunk, hogy 1953-ban hogy látta előre a mobiltelefon-okosóra keveréket, de persze ez nem olyan nagy csoda. Az jobban tetszik, hogy azt is előre látta, mennyire szétzilálja ez a valódi, emberi kommunikációt.

Terézágyú 2018.05.18. 11:48:39

@Flúgatlan:
"Az jobban tetszik, hogy azt is előre látta, mennyire szétzilálja ez a valódi, emberi kommunikációt. "

Így van. Valójában ez lenne az igazi scifi-író feladata, hogy észrevegye a haladásban rejlő veszélyeket, és erre hívja fel a figyelmet...

paráznabillegető 2018.05.18. 12:11:07

@Jegkoko: ez mind igaz.
viszont ő egy tünemény. :)
ehhez egyébként tehetség kell. rohadt kemény meló ez, mindenhol jelen lenni. és mióta csinálja már. na, ha ezt a sok beleölt energiát valami hasznosra fordította volna... :D :D :D
de nem.
inkább szélmalomharcol a libák ellen.
szent ember, kár érte.

Void Bunkoid 2018.05.18. 13:05:22

@Flúgatlan: a legszomorúbb, hogy ma már ez félig-meddig a véres valóság (lásd bármilyen állásra jelentkezéskor ha a háeres nem talál meg valamilyen népszerű közösségi hálón, akkor már alapból gyanús vagy, és jó eséllyel megindul az önéletrajzod a kuka felé).

feribácsi 2018.05.18. 13:08:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Sagítek Iván: Óz az ország neve volt és a te fogalmaid szerint a varázsló migráns volt. Az agy nélküli emberre pedig sajnos nagyon sok példát látunk, politikai oldaltól függetlenül.

Metálvörös 2018.05.18. 15:08:03

Azért amikor a mostani mobiltelefonokat valami bolygófelszín - űrhajó közti kommunikációs rendszerhez mérjük, ne feledkezzünk meg a bázisállomásokról, egy mobil pár km-es hatótávú csak. Ettől még tök jó, hogy van, meg hogy lehet rajta térképnézéstől kezdve kismillió dolgot csinálni.

2018.05.18. 15:41:23

@nniicckk:
Itt rakják fel a kamerákat:
youtu.be/pjOyv-8jVNY?t=10m12s

Itt meg használják is:
youtu.be/7wXN_3cax-k?t=20m
(Szuharek bácsi fekete-fehér tévéje is színes lesz az egyik kamera miatt :-D )

Ez egy jó sorozat (a könyv is jó).

Alick 2018.05.18. 17:17:06

A VR már '92-ben sem csak fantázia volt... és ebben a filmben is komoly szerepet kap a VR:
www.youtube.com/watch?v=14t7nR2nEwg

feribácsi 2018.05.18. 17:27:23

@maxval birca szürke balkáni proletár: "Óz migráns volt?" Ez a te kérdésed, ami egyrészről hibás, mert mint írtam Óz az ország neve, másrészről, ha nem érdekel, akkor minek kérdezed?

gigabursch 2018.05.18. 17:34:37

www.hajoregiszter.hu/hajoadatlap/ozd/327

Ezen hajó kapcsán talán még most is megvan a felirat Újpesten s MAHART Hajójavító partfalán, higy: "Ózd a csodák csodája".

feribácsi 2018.05.18. 18:54:47

@maxval birca szürke balkáni proletár: Ezzel megerősíted, amit írtam. Köszönöm.

Zed is not dead yet 2018.05.18. 20:19:11

off:
Ne etessétek a bircát, mert akkor munkanélküliek lesznek a fűnyírók és a birca telefingja a légkört és kész a világvége.

on:
Érdekes felvetések, de ha nem ragaszkodunk annyira ahhoz hogy csak az analfabéták (és bircák) átal is fogyasztható forrásokat vegyük, hanem könyvek is szóba kerülhetnek, akkor ott van pl. William Gibson, aki a Neurománc-történeteiben nagyon durván beletenyerelt a jövőbe a pozitív és negatív dolgokat is értve ez alatt, aztán azóta is megy ez neki, pl. a legutóbbi könyve, a "Periféria" című meg konkrétan olyan jövőről szól, aminek pont a jelenkor a hivatkozott múltja és van benne egy fogalom, amiről sokszor szó esik, a "főnyeremény", vagy "ajándék" (és hasonló neveken) és azt a tüneteggyüttest írja le, ami a mai Földet jellemzi. Nagyon durva, hogy a fickó ezt meglátta és nagyon szomorú, mert tényleg jól látja és akkor úgy vagyunk kurva nagy bajban, hogy nagyjából senki nem veszi észre.

Vagy ott van pl. Pohl és Kornbluth regénye a "Vénusz üzlet", mint szintén durva holnapkép ami precízen bekövetkezik a jelenkori folyamatokból. A techcégek és a reklámcégek és a mindenféle média összefonódása, a cinizmus, az intézményesült hazugság ... ebből 1-2 dolog itt a blogon is megjelent ugye, lásd csak a "seggszülött nyalókát" (Hobot idézve), aki nem más mint ez a barom bircafarhang.

Nylul 2018.05.18. 22:15:56

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: 'Az Ózban megjósolták az agynélküli embert.' - igen, ez pont te vagy - a jóslat működik.

De amúgy meg mellesleg takarodj már a büdös kurva anyádba, a szubpolgári kis mikrovalóságoddal, hogy még egy ilyen fasza cikkbe, meg egy normális kommentfolyamba is beballibázol. Húzzál el a B blogokra, te szánalmas csökevény, és hagyjad légyszi, hogy a nálad intelligensebbek beszélgessenek. Te azt vallod, hogy szépet és jót akarsz a világnak. Ha nem hazudsz, akkor eltakarodsz innen.

Rhiba 2018.05.19. 11:49:41

@maxval birca szürke balkáni proletár:
OFF. Vastag bőr van a szervilis, rosszindulatú fidióta kamu bolgár-migráns pofádon. Nyaljad a fidesses maffiózók seggét a politikai blogokon, és ne egy olyanon rontsd a levegőt bűzös undorító lényed jelenlétével, amihez sem tudásod, sem kulturáltságod, sem közöd nincsen.

Rhiba 2018.05.19. 11:59:48

ON. Ki emlékszik a Szergej Sznyegov - Istenemberek című könyvére?
Abban a térelnyelés technológiájával hajtják az űrhajókat, így képesek a fény sebességnél gyorsabb haladásra. Illetve képesek a tér meghajlítására. A kommunikáció meg a tér atomjainak rezgésén alapul, ezért sok fényév távolságra is nagyjából egyidejűséggel bír. Hasonló elven képesek ellátni sokezer fényévnyi távolságra, s mint egy radart használva valós idejű "térképet" kaphatnak csillagrendszerekről, a bennük mozgó űrhajókról.
Mindez még erőteljesen fantasztikum, de érdekes kísérletek zajlanak a részecskegyorsítókban, hogy minél többet megtudhassanak a tudósok az univerzumunk alkotóelemeiről. Érdekes évtizedeknek, évszázadoknak néz elébe az emberiség... ha nem pusztítja el önnönmagát.

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.19. 14:37:40

@Rhiba:

Kiállunk a természetes jó mellett, hiába tombol gazdátok. Pont.

Rhiba 2018.05.19. 15:50:55

@maxval birca szürke balkáni proletár: A te csicskáztató gazdád, a csúti ártány, a hazaáruló orbán. De ha neked ő a természetes jó, kibaszott nagy baj lehet a gerinceddel, az erkölcsi tartásoddal, és úgy általában a fejeddel-lelkeddel. Ez minden hozzád hasonló fidiótára igaz.

dr utcai arcos 2019.01.27. 10:42:30

@Rhiba: Húú, a legjobb. Az egyik legtanulságosabb része, amikor a vegai csaj elmondja, hogy milyen durva az emberiség, hogy a nyilvánvalóan teljesen alkalmatlan mivoltunk ellenére, mindenre képesek vagyunk. Mert bármit találunk, ami nekünk rossz, arra ki tudunk találni valamit, hogy mégis életben maradjunk. Mondjuk a Vegára se most fogunk eljutni...

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása