Erről az 5 mobilos fejlesztésről azt hittük, örökké velünk lesznek, de nem

Sokszor olyan technikai vívmányok lesznek az enyészeté, amikről sosem gondoltuk volna, hogy helyettesíthetők. Ilyen volt például a kazetta és a walkman, az MSN, és ilyen volt az alábbi öt, mobilhoz köthető szolgáltatás.

shutterstock_216971854.jpg

MMS

Őszintén tegye fel a kezét, aki az utóbbi 5 évben egyáltalán beállította a telefonján az MMS szolgáltatást. Pedig hatalmas hype övezte megjelenésekor a multimédiás üzenetküldést, aminek segítségével fotókat, és (az sms 160 karakteréhez képest) szinte végtelen hosszúságú szöveges üzeneteket, kisebb mozgóképeket lehetett küldeni egymásnak. Az elterjedő mobilnet, a közösségi média és a chatprogramok szinte teljesen feleslegessé tették ezt a szolgáltatást.

A szolgáltató természetesen most is küldi a régen olyan mindennapos beállításokat sms-ben, mint az MMS és GPRS kódok. Úgyhogy akinek mégis szüksége van erre, Telenoros készülékéhez innen tud kérni.

SMS cset

A csevegés persze elemi szükséglete volt mindig is az embernek, viszont a hőskorban ezt egészen kacifántos módon, például WAP oldalakon, sms csetszobákban vagy a TV teletext oldalán keresztül oldották meg mobilról. Akkoriban persze az emberek jobban átgondolták hozzászólásaikat, hiszen mindegyik egy-egy sms árába került.

QR-kód

Talán sosem fogjuk megérteni, hogy miért halt ki a lakossági QR-kód, hiszen az ötlet egyszerűen zseniális.

A QR-kód már 1994-től életképes találmány volt, amit Japánban a Denso-Wave cég fejlesztett ki.  Csúcsformájában információs táblák, hirdetések sarkába került, melyekkel “titkos” vagy kevésbé rejtett oldalakra navigáltak. Azonosításra, például a MÁV menetjegyekhez még ma is használják, és több országban (pl. Kínában) a mindennapok szerves része maradt.

Ha már Kína - náluk viszont annyira hasít ma is a QR-kód, hogy néhány év alatt teljesen átalakította a felhasználói és vásárlási szokásokat az erre épülő fizetési rendszer.

Lehet, hogy nálunk is feltámad egyszer?

WAP

A “telefonos internet” néven is emlegethetnénk a WAP-ot, amit mobilokhoz és PDA-khoz fejlesztettek ki. Ezen keresztül lehetett minimális adatforgalommal és csökkentett módban elérni weboldalakat, illetve kifejezetten WAP-ra készült tartalmakat. A legnépszerűbbek a társkeresők, chatszobák, háttérkép- és csengőhang letöltő oldalak voltak.

Mai szemmel eligazodni egy-egy ilyen oldalon közel reménytelen, de legalább lehet még próbálkozni.

Autós telefon

A menőség csúcspontja volt régen az autóba szerelt telefon, aminek praktikus hasznát kevésbé lehet átlátni a mobiltelefonok megszületése után. Sem egy rendes nyomozós film, sem egy, a felső tízezre felvonultató alkotás nem készülhetett el minimum egy autós telefonos jelenet nélkül.

Ezek az autós telefonok a mobilkorszakban szintén SIM kártyával működtek, úgyhogy ha az ember úton volt, akkor a kocsiban is tudott cseverészni a telefonkagylós, beépített menő készüléken. Viszont annak ugye alapból másik telefonszáma volt - erre találták ki az autós kártyát, ami “megduplázza” a telefonszámot.

Azonban egyszerre csak az egyik készülék fogadhat hívásokat - ha mindkettő be van kapcsolva, akkor csak az autós. Kisebb bonyodalmakat okozott, amikor az autós telefon nem lett kikapcsolva, és napokig nem érték el az illetőt.

A posztot a Telenor támogatta

 telenor_disclaimer_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8914607200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2019.02.04. 15:05:48

"Talán sosem fogjuk megérteni, hogy miért halt ki a lakossági QR-kód,"

Persze, hogy soha nem fogod megérteni... mert nem halt ki...

MMS-t meg már akkor se használt kutya sem mikor feltalálták. Egy halva született dologról beszélünk...

ProjectMayhem 2019.02.04. 15:09:25

Nofene, kihalt a QR kód?

2019.02.04. 15:21:48

Ahogy mások is írtak, a QR kód nem halt ki, sőt egyre inkáb elterjedőben van, az MMS-t nem használta senki, a wapot is alig akadt ember, aki használta volna, telefonja a filnekben pedig a rendőröknek volt a mobiltelefon korszak előtt/elején, az SMS cset pedig egy lehúzasi próbálkozás volt a szolgáltatók részéről. Az SMS az, ami ténylegesen visszaszorult a személyes üzenetküldésnél, de megmaradt az automatikus üzenetküldéseknél.

2019.02.04. 15:22:23

Egyébként az MMS mellett a 3G videotelefonálás volt, ami soha nem terjedt el.

egyszoban 2019.02.04. 15:52:12

"lakossági" QR kódról beszélt, ami tényleg (és hála a jó égnek) eléggé kiveszett nem sokkal az első próbálkozások után. A vonalkód-helyettesítő/leváltó szerepe megmaradt, de ezt inkább "ipari" felhasználásnak nevezném, még egy rendezvényjegy esetében is.

feherb 2019.02.04. 16:01:14

Már csak azt nem értem, hogy mi az a "lakossági" QR kód. Lehet, hogy annyira kihalt, hogy ilyen soha nem is volt Magyarországon?

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2019.02.04. 16:01:24

@egyszoban: Mi lenne a QR-kód lakossági felhasználása, ha a belépőjegy nem az?

Kontent 2019.02.04. 16:02:24

@Berelhetoreklamfelulet: Nem is hinnéd, mennyi mms-t küldtek emberek régen. Tavaly csak a karácsonyi időszakban az egyik szolgáltatónál 100k mms-t küldtek karácsonykor még mindig! De a kedvedért kikérjük a Telenor idei adatait. Amúgy ez tényleg izgi lesz. Hamarosan beszámolunk.

Zacskóstej 2019.02.04. 16:02:41

@egyszoban: Online rendelt mozi vagy színház jegy? Bármilyen prospektus alján nem egy logikátlan link, hanem qr kód? Legtöbb kütyü használati útmutatóján is megtalálható, ahol egyből a letöltendő alkalmazáshoz visz stb stb.

Van még az a QR kód és nem csak "ipari" felhasználásnál.

pater76 2019.02.04. 16:31:54

Faterom (60+) mai napig küld 1-1 mms-t, neki a fb, viber, whatsapp, 4G és egyéb varázsszavak semmit nem jelentenek és nem is érdekli. QR kód meg egyáltalán nem kihalt, néhány postai csekket QR kód alapján fizetek mobil appból 2 kattintással (ha már megszabadulni nem tudok tőlük), sőt céges névjegykártyákra is szokás kódot tenni (szintén 2 kattintás a contact adatok elmentése telefonba).

Nbl 2019.02.04. 18:24:59

1. MMS: egyszerűen túl drága volt és a mobilok kamerája, de főleg a megjelenítője sem volt igazán alkalmas fotók készítésére/megjelenítésére.
2. SMS chat: szintén baromi drága volt, emlékeim szerint egy-egy üzenet pontosan annyiba került mint egy normál sms, illetve az is volt, csak a megjelenítés volt chatszerűbb. Csak ugye az ember 30-40 forintért nem fog 1-2 szavas üzeneteket küldeni vég nélkül.
3. QR kód: nem halt ki, ezt a lakossági jelzőt nem is pontosan értem, főleg hogy a példaként említett vonatjegy egyrészről mindenképpen lakossági felhasználás, még ha a kiállító nem is az.
4. Wap: számomra már a megjelenésekor borítékolható volt a bukása, nehézkesen volt kezelhető és nem volt túl informatív az akkori készülékek korlátai miatt, illetve emlékeim szerint nem is volt túl olcsó a használata, plusz nem volt egy fix csomag mint most, h x GB és toljad, hanem adatforgalom után kellett fizetni. Egyébként a Telenor 2010 körül próbálta feltámasztani, bevásárlóközpontokban kampányoltak vele, na az meg aztán abszolút érthetetlen volt számomra.
5. Autós telefon: a koncepciót sem értettem soha, esetleg ha még abban az időben nyomták volna jobban amikor a telefonok méretük miatt önmagukban nem voltak hordozhatók (450-es korszak kezdetén), akkor még ok, de amit én láttam, már mind 900-as készülék volt ... persze könnyen lehet, h az USÁnka államokban már tényleg akkor elkezdték nyomni amikor zsebben hordani képtelenség lett volna és egyszerűen megmaradt egy rendelhető extrának a következő években is.

Etniez 2019.02.04. 18:42:05

@Berelhetoreklamfelulet: Az MMS azért halt meg, mert iszonyat drága volt és kevés telefon tudta kezelni, mire a telefonok javultak, addigra került beléjük web + mobilinternet, felesleges volt tehát.

A wap meg a www-vel versenyzett, nem volt esélye.

atlagjozsi 2019.02.04. 19:21:40

Nagyon sok helyen használok QR-kódot. Simán, mint magánember, lakosságként.
Amúgy még pl. az Árkád is tele van ilyen kódokkal, minden üzlet mellett ott van, nyitva tartás, stb. infókat lehet lekérni vele. Csekkeken is ott van. K&H bank beléptető alkalmazása is ilyennel léptet be (lakossági!). Bőven lehetne még sorolni.

1.3806488 2019.02.04. 20:33:59

Ahogy mások is írták, a QR-kód teljesen mindennapos magánembereknek is (névjegykártyák, mozi-, koncert-, színházjegy, sorszám a patikában, csekk, ingatlan hirdetés, társkereső portál, állatkerti belépő..., még a gyorshajtási bírságon is van, hogy weben megnézhesd a képeket.) Ráadásul nem mobilos fejlesztés, a raktározáshoz, szállítmányozáshoz találták ki, célgépekhez, amikor még nem is volt elterjedve mobil. A többin vagy áthaladt az idő, vagy már akkor elavult volt, amikor bevezették (wap) vagy csak szolgáltatói lehúzás, mint az emelt díjas átverések (SMS-chat).

Alick 2019.02.04. 21:42:03

Csaxszólok, hogy a QR-kód él és virul! :)

nniicckk 2019.02.04. 22:36:35

Igen ezt a QR kod kihalast en sem ertem. Sima ketdimenzios vonalkod, amit pont ugy, mint a sima vonalkodot millio helyen hasznalnak jelenleg is.

octy 2019.02.04. 23:10:31

A WAP-ot sokan használták! Úgy lehetett mobilon chat-elni olcsón. 2002-ben itt a hozzászólók egy része még lehet meg sem született... A WAP chat akkor egy jó csajozós opció volt, nem kellett a gép előtt ülni IRC chat szobákban, mint pár évvel korábban.

Autós telefon: a 2000-es évek elején sok autóban volt beépített GSM telefon, amibe kellett egy SIM kártya is. De annak meg másik száma volt. Erre találta ki a 30-as szolgáltató, hogy kiad egy másik SIM kártyát autós kártya néven. Ennek ugyan volt saját hívószáma is, de a lényeg az volt, hogy amíg az a SIM aktív volt a hálózaton, addig az ügyfél eredeti hívószámáról minden bejövő hívás átirányítódott és ott csöngött ki.

Tehát vállalkozó úr beült a Mercibe, ráadta a gyújtást és onnantól kezdve az összes bejövő hívása az autóban épített, kihangosított telefonra érkezett. Amikor kiszállt, akkor autótól függően a gyújtás elvételekor kikapcsolt az autós teló, és a hívások átirányítása megszűnt, megint az öltönyzsebben lévő mobil csörgött. Ha gyújtás elvételekor nem kapcsolt ki a teló, akkor ciki volt, de ez autógyártól függött. Akkor kézzel kellett kikapcsolni, különben az összes bejövő hívás az üres autóban csöngött ki.

Ez nem volt rossz ötlet, a Bluetooth kihangosítók előtti korszakban volt.

Ma meg már simán megoldható technikailag a SIM "duplázása", azaz 2 SIM is lehet ugyan azzal a hívószámmal, nem kell a háttérben automata átirányításokkal játszani.

Void Bunkoid 2019.02.04. 23:45:32

@octy: ááááá, melyik csati, mi volt a nikked? :)))))

Amúgy az sms lesz az, ami záros határidőn belül nem fog kihalni (gyakorlatilag bármi, ezeréves telefon is kezeli, és amíg dógozol, a bankod bizony smsben közli veled, hogy megjött a fizetés :P)

Void Bunkoid 2019.02.04. 23:52:17

Egyébként sose fogadjatok semmire, bármi visszatérhet - a James Bond-filmeket idéző, szinte láthatatlan agybadugós kis fülesek után visszatértek a kétkilós baszadék nagy fejhallgatók, valamint a 80-as évek szörnyméretű, nyolc góliátelemet elnyelő gettóblaszterei is visszatértek a 2010-es évekre a mindenféle bluetooth hordozható hangszórók formájában.

Igaz, az eltelt 30 évvel később is többnyire szar zene szól belőlük.

pocokgeci 2019.02.05. 09:20:24

a qr kód sztem jó cucc, használom is...

2019.02.05. 12:00:29

@octy:
"A WAP-ot sokan használták! Úgy lehetett mobilon chat-elni olcsón. 2002-ben itt a hozzászólók egy része még lehet meg sem született... A WAP chat akkor egy jó csajozós opció volt, nem kellett a gép előtt ülni IRC chat szobákban, mint pár évvel korábban."

Az a nagyon sok három nagyságrenddel kevesebbet jelentett, mint akkor a web, pedig akkor még a webet is sokkal kevesebben használták. Kezdetektől fogva halott koncepció volt, főleg hogy 2002-ben már nagyon sok okostelefonnak volt web böngészője, csak ugye a mobilnet volt még gyerekcipőben (GPRS volt, előtte meg vonalkapcsolt).

the real fogash 2019.02.05. 19:47:45

Ahogy irták, qr kod szinte minden sarga csekken van, en azt olvasom be az icsekk alkalmazassal es fizetem bankkartyaval. Duhongok, ha nincs qr a csekken (pl onkormanyzati csekk a gk sulyadorol).
Az osszes okoseszkozom appjat qr koddal talaltam meg, sot MINDEN alkalmazas qr koddal visz az appstore megfelelo helyere.
Ipariban meg ott van szinte minden alkatreszen, amivel dolgozunk.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása