5 kérdés, 5 válasz: milyen mobil való a gyereknek?

Az örök kérdés: hány éves korban és milyen szabályokkal használhat a gyerek mobilt? És ha már veszünk, akkor szülőként melyiket válasszuk, és milyen előkészületeket kell megtenni azért, hogy a számára leginkább megfelelő készüléket tudjuk a kezébe adni? Segítünk: íme 5 klasszikus szülői kérdés, és 5 válasz, ami segít a döntésben.

shutterstock_172896839.jpg

1. kérdés: Hány éves kortól?

Még a szakemberek között is megoszlik a vélemény, hogy hány éves korban érdemes gyereknek okostelefont venni, de az biztos, hogy iskolakezdés előtt semmiképp. Nem azért, mert nem fogja tudni használni, hiszen ma már tudjuk, hogy már 2 évesen ösztönösen ráéreznek, hogyan kell kezelni egy tabletet.


Az első okostelefon-vásárlásnál érdemes a szülőknek is képbe kerülni az internet veszélyeivel és a különféle - akár ingyenesen letölthető - szűrőappokkal, amelyek a kicsik biztonságos nethasználatát szolgálják, vagyis kontrollálhatjuk a felnőtteknek szóló tartalmat, korlátozhatjuk a nethasználatot, sőt, a social média tevékenységekre is rálátást kaphatunk. Szülői felügyelettel az okostelefon – főleg iskolaérett kor után – praktikus eszköz lehet a gyerek életében, hiszen számos tevékenységhez, mint például a tanuláshoz is a segítségére lehet.

Mielőtt vásárolnánk

Tegyük fel a kérdést, hogy milyen céllal szeretnénk neki saját telefont adni?

  • Mert már mindenkinek van az osztályban?
  • Mert el akarjuk érni, ellenőrizni napközben?
  • Mert a habitusa, érettsége, a család ritmusa ezt indokolttá teszi?

Ha csak az utolsó kérdésre volt “igen” a válasz, akkor nyugodtan belevághatunk.

Nézzük technológiai szemmel a mobil elveszítését: mind az Android, mind az iOS készülékeket távolról meg tudjuk találni, illetve letiltani.

2. kérdés: mennyiért érdemes készüléket venni?

Első mobilként célszerű kártyás csomagot és középkategóriás készüléket választani. Ebből a műfajból már 50 ezer forint körül kompromisszumok nélküli telefont tudunk venni. A Samsung J vagy A szériás készülékek például jók erre a célra, drágább verzióban (100 ezer körül) pedig az iPhone SE biztosan kiszolgálja az igényeit.

Legkedvezőbb megoldás a saját előfizetésünk terhére vásárolni egy nagyobb értékű mobilt, amit így akár 0 forintért is megkaphatunk saját szolgáltatónktól – ezzel kapcsolatban keressük fel a weboldalukat.

Semmiképpen nem érdemes olyan mobilt vásárolni, amit nem tud egy kézben biztonságosan megtartani, tehát célszerű 4 vagy 5 inches kijelzőjű készüléket választani. Plusz pont jár a vízálló és ütésálló kivitelért.

TIPP: Ha egy családtag használt mobilját kapja meg, akkor mindent töröljünk ki belőle, frissítsük az oprendszert és kapjon új SIM kártyát is új számmal – kínos meglepetések helyett.

3. kérdés: Számlás vagy feltöltős jó a gyereknek?

A feltöltő kártyás csomag előnye, hogy csak annyit használhatja a gyerek, amennyit feltöltünk rá, nem tud horrorisztikus számlákat kreálni. Hátránya, hogy így többe kerülhet a készülék, illetve külön gondoskodunk kell az egyenleg feltöltéséről. Viszont elfogadható percdíjakat és mobilnet csomagot találunk a kártyás műfajban.

Ha számlás csomagot kap az újdonsült telefontulajdonos, nem árt egy okos költségcsökkentő megoldás: a készüléken állítsuk be a fix hívószám (FDN) opciót, hogy csak bizonyos számokat (szüleit, iskolát, szomszédot, nagyit) tudjon tárcsázni a telefonjáról. A segélykérés természetesen így is működni fog.

TIPP: Minden esetben fontos viszont, hogy az emelt díjas sms-eket és hívószámokat, illetve a külföldi számok hívását tiltsuk le a kártyáról. Ez két ingyenes szolgáltatás, amit az ügyfélszolgálaton kérhetünk minden mobiltársaságnál.

4. kérdés: A kamera, memória, tárhely mennyire számít?

A tárhely – a felhőalkalmazások idejében – inkább az alkalmazások futtatásához és a tonnányi frissítéshez szükséges. Ha lehetséges, legalább 16 GB-os SD kártyát vagy beépített tárhelyes telefont vásároljunk.A kamera szuper önkifejezési eszköz, kreativitásra nevel. Érdemes erre kicsit költeni. 2 GB RAM memóriával már egészen sok játék és alkalmazás el fog futni a készüléken. Két jó példa erre: 1 és 2 .
Kreativitásra pedig a következő videó:

TIPP: Ahhoz, hogy a menő 3D-s játékok szépen fussanak a telefonon, egy erősebb készülék lesz megfelelő. A 2 GB általában elég.

5. kérdés: Kell internet a gyereknek?

Igen, sőt! Hiszen valószínűleg ő csak böngészni, fotózni, csetelni, videót nézni szeretne; a hanghívás megmarad jobbára anyunak és apunak. Mivel a gyerek jobbára csak netezin fog, ezért térjünk ki a biztonságos internetezés kérdésére is.


Hogy legyen rálátásunk arra, milyen tartalmakat tölt fel magáról, társairól, környezetéről a nyilvános közösségi oldalakra?

Számos - akár ingyenes - szülői felügyeletet biztosító appal megoldhatjuk ezt a gordiuszi csomót, úgymint: láthatóvá, blokkolhatóvá teszi a gyerek készülékén a webforgalmat, menedzselni tudjuk, milyen alkalmazásokat telepíthet a telefonjára, sőt ezeket le tudjuk tiltani akár ideiglenesen is, például iskolaidőre a telefonról, elvehetjük a netkapcsolatot, és a többi.

Ezekből néhány: Kids Palce, ESET, Screentime, Kaspersky Safe Kid, Parental Control Light

TIPP: Együtt menjünk át az új telefon kezelésén, a közösségi média buktatóin, állítsunk fel közösen mobilozási szabályokat.

––––

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7113998530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemlétezem 2018.05.25. 14:57:51

Milyen mobil való a gyerekeknek?
Semmilyen

szdan 2018.05.25. 15:23:39

Leginkább semmilyen. Egészséges gyerek (és majdani egészséges felnőtt) kezébe nem való mobil. Rakétamászóka való a gyereknek vagy kutyával frizbizni, nem tabletet nyomogatni 2évesen... pfff

Kovi1970 2018.05.25. 15:46:08

"milyen céllal szeretnénk neki saját telefont adni? Mert már mindenkinek van az osztályban?"

Vagyis a gyereked a legelmaradottabb a modern világban.
Gondolikozz el, hogy mennyit szavalod az Anyám tyúkját és mennyiszer van szükséged számítógépre.
Mennyire tájékozódsz papíralapú forrásokból, mennyit elektronikus (írásos vagy audiovizuális) médiából?

Amerikában az a kérdés, hogy mitől lesz jobb a gyereked. Nálunk az, hogy miként tudod bekorlátozni...

A tudomány sosem téved! 2018.05.25. 18:45:08

"célszerű 4 vagy 5 inches kijelzőjű készüléket választani"
Igen, ilyet én is szeretnék választani, csak ilyet már nem gyártanak.
Péklapát, és péklapát közül lehet "választani"

Kontent 2018.05.25. 19:02:40

@A tudomány sosem téved!: Azért akad. Párat be is linketünk. Ez a cikk pedig akkor neked íródott: www.androidauthority.com/best-small-android-phones-782746/

A tudomány sosem téved! 2018.05.25. 19:15:29

@Kontent: ezek közül melyik a 4"-os, amivel kezdték a felsorolást?

Begérke 2018.05.25. 20:33:57

Ez a cikk valójában azt promótálja, hogy minél fiatalabb korban vegyünk a gyereknek egy vagyonba kerülő mobilt. 12 éves kor előtt nincs okostelefonra szüksége, a képernyő és a videók, stb. megölik a fantáziáját, a belső képalkotó rendszerét és szociális analfabétává teszik a különböző chatek és a távoli kommunikáció.

Nem elmélet ez: az én gyerekem iskolájában tényleg nincs 6.-ig okostelefon és nagyon jól megvannak a gyerekek nélküle. És tudnak kommunikálni, együttműködni,konfliktusaikat kezelni, stb. Később is képesek lesznek megtanulni a kütyüket, ezzel nem veszítenek semmit, de nagyon sokat nyernek!

Kontent 2018.05.28. 12:43:15

@A tudomány sosem téved!: Xperia XZ1 Compact - 4,6 inchesek van pár 4,7 inches is a listán. Sajnos a real 4 inchesek már tényleg kipusztulófélben vannak. A zsebrerakós méret miatt hiányzik? Mert kb. csak annyi előnye van. Vagy..?

Kontent 2018.06.05. 20:27:36

@A tudomány sosem téved!: Ó! Érthető. Nézd meg ezeket az Xperiákat, hátha..

Csodaországban 2019.11.07. 21:46:35

@Kovi1970: Mi abban a korlátozás, hogy erkölcstelenül százeres hülyeségeket veszel egy kisgyereknek, aki még nincs tisztában sem a pénz, sem a munka értékével és még gyakorlatilag semmit sem ismer a világból?
A szülő pontosan azért van, hogy bekorlátozza a gyerekét.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása