Dobogós a hazai netsebesség

Az internet és a mobilnet is azok közé a dolgok közé tartozik, amiből egyszerre szeretnénk minél többet és minél gyorsabbat - lehetőleg olcsón. De vajon mennyire is lehet gyors az internet?

54435330_314436045931164_1461696521811525632_n.jpg

Nem utópia a hatványozódó fejlődés

Már visszaemlékezni is fájdalmas a betárcsázós internet korára, pedig 15 éve “vidáman” vártunk perceket a Freemail betöltődésére. A kétezres évek elején az 1Mbites net a csodával volt határos, miközben ma az 5 Mbit lassúságától már szenvedünk.

via GIPHY

Az vezetékes internet letöltési sebességének globális, avagy világátlag 2019 januárjában 55,52 Mbit/s, a feltöltésé pedig 27,43 Mbit/s volt a Speedtest.net – a legnépszerűbb netsebesség mérő oldal – adatai alapján.  

A Speedtest.net által közzétett mérések szerint a legmenőbb vezetékes internete manapság Szingapúrnak van, 197 Mbit/s-os átlagos országon belüli letöltési sebességgel.  Jemen az utolsó ezen a virtuális, 177 ország adatait tartalmazó listán 3,23 Mbit/s-mal.

Magyarország az előkelő 7. helyezést foglalja el 116,09 Mbit/s sebességgel, és ezzel éppen leköröztük az Egyesült Államokat.

Futólépésben közeledik a mobilnet

A mobilinternet esetében egészen máshogy alakul a toplista, ráadásul csak 137 ország került fel rá.  

A világátlag ezen a fronton körülbelül a fele a kábelesnek: 25,38 Mbit/s a letöltési és 9,99Mbit/s a feltöltési sebesség. A vezető mobilnet ország Izland 73,93Mbit/s letöltési átlaggal, őket követi Norvégia (70,29Mbit/s) majd Kanada (65 Mbit/s).

izland.PNG

Izland mobilnet lefedettsége | Forrás: Trawire

Szingapúr (54,96Mbit/s) hetedik a listán, Magyarország pedig tizenhatodik (46,81Mbit/s). A sereghajtó Tádzsikisztán 5,04Mbit/s sebességátlaggal.  

Érdekes módon – a Speedtes.net 2018. januári mérései szerint – van különbség az Android és az iOs készülékek elérhető átlagos sebessége között, ha nem is számottevő mértékben. Ebben az időszakban iOs termékek esetében iPhone 7-ről érkezett a legtöbb lekérdezés, Android esetében pedig Samsung és Xiaomi telefonokról indítottak leginkább lekérdezéseket. Nyilván ez is befolyásolhatja az eredményeket, hogy adott esetben gyengébb, nem 4G-képes készülékekről is mértek a felhasználók Androiddal.

Globálisan az iOs győzött, Szingapúrban 55.06 Mbit/s átlagos letöltési sebességet értek el tavaly év elején az Apple eszközein, az Androidos eszközök csúcstartója Hollandia volt 52,4 Mbit/s átlagsebességgel. Abszolút büszkeség, hogy a dobogó harmadik fokán Magyarország áll az androidos eszközök terén 47,18Mbit/s sebességgel. Ugyanakkor nincs adatunk az iPhone-okról, úgyhogy talán arra is büszkék lehetnénk.  

Vajon mi korlátozza a mobilnet sebességet?

Összetett és ravasz dolog a sebesség kérdése. Az abszolút korlát a hálózat maximuma, mely Magyarországon a 4G (LTE) hálózat elméleti korlátját jelenti, ez a Telenor hálózaton 100Mbit/s.

TIPP: A Speedtest.net mobilverziója segít ellenőrizni a sebességet.

Az egyéni korlátot az eszközünk teljesítőképessége fogja meghatározni, például, hogy LTE képes-e a telefon vagy sem. A területi korlát pedig azt határozza meg, hogy ahol éppen használni szeretnénk, ott milyen a lefedettség, milyen hálózat elérhető, hányan kapcsolódnak éppen hozzá (mennyire leterhelt).

kepkivagas.jpg

Az interaktív térképért kattinst

 

A 4G hálózat egyedisége, hogy két frekvencián is épült ki hálózat: a városi körülményeknek jobban megfelelő 2,6GHz-es és a B20 néven is emlegetett 800MHz-es. Erről, akit bővebben érdekel a téma, egy átfogó cikket érdemes elolvasni itt

A sebesség kérdésében annyiban van jelentősége a különböző típusú hálózatoknak, hogy a nagyvárosokban a 2,6GHz-es tornyokat telepítik inkább a szolgáltatók, míg a nagyobb távolságokat és ritkább népsűrűséget áthidaló 800MHz-es változatot vidékre. Tehát, ha 4G-s hálózaton akar valaki netezni, és sokat jár vidékre, akkor készülékvásárlás előtt győződjön meg róla, hogy 800MHz-en is működik-e a kiválasztott telefon.

 

Nokia 7 Plus sebességtesztje Budapest III. kerület Flórián téren, Telenor hálózaton:

1.png

 

Több eszközzel használt  Huawei E5785h LTE router LG G5 telefonon mért wifi sebessége, 
Pest megye, Biatorbágy külterület, Telenor hálózat

2.png

Ugyanez az LG G5 telefon mobilhálózaton a következő sebességet érte el:

3.png

Még érzékenyebb a hálózat típusának témája modemvásárlásnál, mivel azokat általában több eszközzel, leginkább beltéren használjuk.

TIPP: A Telenornál vásárolható modemek közül mindkettő, a D-Link és a Huawei is képes a 800Mhz-es LTE hálózat kezelésére.

 A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8414687974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clodovicus S. Carolus 2019.03.15. 13:31:58

Köszi. Jó kis írás, semmi fölösleges hablaty. Az elején azt hittem, hogy na ez is valamilyen ovis "megmondomatutit" típusú jegyzet a címlapról, reklámozva a szánalmas Telenort - aztán kellemesen csalódtam. Viszont el is szomorodtam, mert megmértem a netem sebességét, ami elég katasztrofális. A magyar viszonyoknál a szolgáltatók -úgy tapasztaltam- még a kötelező minimumot sem tudják garantálni. Szerintem a fejlesztésekre szánt pénzt egyszerűen lenyelik a külföldi anyacégek. Persze, lehet azt mondani, hogy hetedikek vagyunk a nagy listán, de arányaiban amennyit költünk rá, minimum a második helyen kellene állnunk. Ebből a gondolatból kiindulva: érdekes lenne megvizsgálni, hogy miként állnak az árak és szolgáltatások minősége, mennyisége Európában, s ahhoz képest itthon. A Telenor kérdésében is érdekelne, hogy -bár még a név régi- de az új szolgáltató (ha jól tudom a cseh O2) továbbad rajtunk vagy végre komolyabb fejlesztésekbe kezd. Ha az új góré Hanuš úr majd úgy tekint a Telenorra, mint a saját kajabizniszeire, akkor talán nem kell aggódnunk. Egy jó kereskedő mindegy, hogy Ceres kenyeret vagy telefonos szolgáltatást árul. Elvileg...

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása