7 ismert telefonos ideglelés

A telefon sikeres thriller és horrorfilmes eszköz – az egészen triviális telefonzsinóros fojtogatástól a csúcstechnológiai megoldásokig képes szerepet játszani egy-egy filmben, alibit kreálnak vele vagy éppen a gyilkosságsorozat alapját szolgálja. Ezekből a klisékből válogattunk.

 scream-4-242_1.jpg

Fotó via Dimension Films

1. Alibi

Jellegzetes fordulat, amikor az, akire gyanakszunk, a tett során távolról telefonál, ahol ráadásul rengeteg szemtanú is körül veszi, amit az 1954-es Hitchcock klasszikus, a Gyilkosság telefonhívásra alapozott meg.  

Abszolút csúcstartója a telefonos alibinek a két- vagy több gyilkosos kategóriában a Sikoly-tetralógia, aminek alapja, hogy a gyilkosok elváltoztatott generálhangon ijesztgetik az áldozatokat telefonon keresztül.

2. Terrorizálás

2015-ben a Sikoly hagyományát átültették sorozatba, itt viszont lényegesen több szerep jutott a telefonnak. A gyilkos(ok) ugyanis folyamatosan terrorizálták, zsarolták a főszereplőt, akire mindannyian pikkeltek.

TIPP: Hogyan lehet ezt a hidegrázós sikolyos hangfekvést elérni telefonáláskor? Az egyik részben elárulják, hogy egy alkalmazást használtak.  Realtime hangátalakító app ugyan nincs, de pár hasonlót le lehet tölteni a hátborzongató hatásért. Így:

A Scream Queens sorozatban pedig megszólalásig ez a forgatókönyv érvényesül.

Az ismeretlen hívásban (1979 és 2006) egy bébicsőszt kerget idegbajba a házban rejtőző, hentelésre szakosodott illető.

Ezt a sémát követi a 88 perc, melyben Al Pacino egy olyan pszichiátert alakít, akit telefonon keresztül üldöz a leendő gyilkosa.

A fülke című filmben kicsit más leosztással történik a telefonos hidegrázás, az áldozat (Colin Farrell) nem teheti le a telefont, különben meghal (valaki). Ez a film kicsit előre is vetíti a 3. pontot, azaz a:

3. Zsarolás

A gyilkos telefonos üzenetben ráveszi áldozat 1-et, hogy tegyen meg valamit, különben leleplezi vagy megöl valakit. Majd a tettével ráadásnak tovább zsarolja. Pontosan ez zajlik például a Hazug csajok társasága sorozatban, ahol nem is egy, hanem mindjárt (minimum) négy lánnyal játszik hosszú évadokon át az aktuális gyilkos.  

4. A gonosz telefonhívás

Szintén klasszikussá vált már az 1988-as, kissé Zs-kategóriás  976 - A Sátán hívószáma, melyben a számot hívó gonosz gyilkoló géppé változik. (Külön vicces, hogy a filmet Robert Englund azaz a Freddy Krueger megszemélyesítője rendezte.)

Telefontól független bedilizett személy egy telefonhívástól válik gyilkossá, például Az éjszakai telefonáló című filmben.

5. Gyilkos telefonhívás

A kör – megnézed a VHS kazettát, majd kapsz egy hívást, hogy egy héten belül meghalsz – félelmetesen kiakasztó film.

Ugyancsak japán koncepció a Nem fogadott hívás, melyben az áldozatok meghallgathatják a saját haláltusájukat telefonon. Nem éppen bizalomgerjesztő kilátások.

6. Vészmadár

A Boldog halálnapot című filmben egy jellegzetes csengőhanggal indul az időhurokba torkolló cselekmény. A különös módon megváltozott csengőhang vagy az indokolatlanul megjelenő másik mobiltelefon olyan sok filmben szerepel, hogy már megszámolni sem lehet.

7. Gyilkos (telefonos) technológia

A Cell – egy Stephen King adaptáció, melyben a mobilhálózaton végigfutó ismeretlen (persze gonosz) jel vírusként fertőzi meg az embereket, és változtatja őket gyilkoló lényekké.

A Mezsgye már szintet lépett: egy párhuzamos világból a wifin keresztül jönnek át a mi térfelünkre a gonosz lények, ha a telefon tulajdonosok bekapcsolják a kütyüiket és elolvasnak egy e-mailt, ellopják az életüket.

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9514013436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása