5 tipp az Androidos telefon gyorsítására

Mint minden számítástechnikai eszköz, a telefonok is veszítenek erejükből és gyorsaságukból idővel - néha sajnos idő előtt is. Az orvosolható esetekre kínálunk pár tippet, trükköt, alkalmazást.

 

csiga.jpg

1. Kevés a tárhely - általánosságban

A tárhely gondok és a felesleges fájlok tömkelege nagyon is “elnehezítheti” a telefonodat. Ha nem vagy heti kapcsolatban a fájlkezelőddel, akkor érdemes alaposabban megismerni és kivitetni vele a szemetet. Alapesetben a beépített fájlkezelőt használhatjuk a tárhely gondozására, de nem minden fájlkezelő áll kézre mindenkinek. Erre találták ki például az átlátható File Go by Google-t.

image.png

 

TIPP: olyan alap dolgokat sem árt ellenőrizni, hogy például az Instagram, Facebook, Google letölti-e a telefonra az alkalmazásokkal készült fotókat, videókat, útvonalakat, stb. vagy csak feltölti a közösségi oldalon található profilodba. Ezek gyakran nem a galériában lesznek, hanem egy külön file mappában, és ha így van, az súlyos 100 megákat is jelenthet mínuszban, ráadásul hiába törlöd ki egyszer, ha újratermeli magát. Állítsd át az alkalmazásokat, hogy ne mentsék a képeket, miegymást a telefon tárhelyére, hanem vagy SD kártyára, vagy sehova.

2. Kevés a tárhely, mert sok az app

A túl sok saját applikáció, kevés tárhely és felesleges “kötelező” alkalmazások miatt mozdulni se lehet. Ha eleged van a letörölhetetlen és beépített dolgokból, néhány használatban lévőt viszont az sd kártyára száműznél, de nem hagyja magát, akkor ebben segítséget nyújt az AppMgr III.

3. Folyamatosan futó alkalmazások “legyilkolása”

Az a fura helyzet, hogy az Androidon néha kisebb hadviselést kell folytatni ahhoz, hogy leállítsunk egy háttérben futó alkalmazást. Ennek is megvan a maga szerepe, mert az “alvó” állapotban lévő appokat felébreszteni sokkal kevesebb energiába és lényegesen kevesebb memóriahasználatba kerül, mint nulláról újraindítani. Így aztán, ha letöltesz egy úgynevezett app killert, és jó gyakran használod, akkor ezt az érzékeny egyensúlyt könnyen borítod, mert az újranyíló alkalmazások rengeteg memóriát követelnek maguknak minden alkalommal.

Persze az app killernek is megvan a szerepe, csak ne notóriusan állítsd glédába az alkalmazás-hullákat, csak akkor, ha tényleg indokolt.

 

4. Valami a levegőben van, nem tudni, mi

Az indokolatlanul lassúnak tűnő telefon egy teljesen prózai ok miatt is előállhat, például a helymeghatározás, a bluetooth és a wifi folyamatos használatától.

Amennyiben ezeket kilőtted, de még mindig csak csoszog a mobilod, akkor ideje egy alapos diagnosztizálással, vírusdetektálással folytatni a feltárást.

Egy univerzális nagyágyút érdemes feltelepítni, ami mindent vackot kisöpör a rendszerből. Erre talán a CC Clean vagy a Clean Master a legjobb megoldás egy vírusirtóval kiegészítve. Ezekről itt írtunk.

 

5. Néha picit összeomlik valami

Olyan is előfordul, hogy valamilyen funkció helytelenül működik, ezért kiakad, lefagy az egész rendszer. Erre az esetre is egészen sok tesztelő appot találtak már ki, mint például a  Phone Doctor Plust, ami meg tudja találni a jó megoldást akár a giroszkópról, akár a CPU-ról van szó.

+1 Ha semmi se segít

Ha semmi se segít akkor a gyári beállítások visszaállítása, az operációs rendszer frissítése következhet. Ehhez minden adatot küldj felhőbe vagy ments le a számítógépedre. A gyári beállításokat a menüből egyszerűen el lehet végezni, míg a firmwire frissítése (ha nem áll éppen rendelkezésre) akkor picit bonyolultabb manuális műveletet igényel. Ez remekül összeszedték ebben az AndroidPit cikkben.

 

A posztot a Telenor támogatta

telenor_disclaimer_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4814295667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2018.10.12. 09:56:44

A dolog pofonegyszerű: legyen 3-4 giga memória a telefonunkban, ne tegyünk fel minden barom appot és ne küldjük tele a tárhelyet teljesen fölösleges fotókkal, videókkal. Pl: az Eiffel-tornyot teljesen kár 40-szer lefotóznod a telóddal, inkább nézd a szemeddel, oszt tele van a net profi fotókkal, ha kell.

otapi 2018.10.12. 10:43:57

Az Androidban háttérben futó alkalmazások akkora tévhit hogy a fal adja a másikat. Amikor egy appot a háttérbe teszel vagy új appot indítasz, akkor a háttérben lévő app-ok szünetelnek - nem futnak! Ugyan egy ideig a memóriában maradnak, de ha kell a memória más valóban futó appnak, akkor a rendszer teljesen kilövi az appot mindenféle 3rd party program nélkül. Attól még lehet hogy ott marad az utoljára futtatott appok listájában, de sem a CPU-t, sem a memóriát nem használja.
Persze más a helyzet a widget-ekkel, meg a push notification-t váró alkalmazásokkal, de azokat az ember kézzel teszi fel és pont az az elvárás velük szemben hogy ne álljanak le. Ha lassú a teló, akkor inkább azok számát kell csökkenteni...

zolee001 2018.10.12. 10:58:27

Kevés a hely és a ram?
Megoldás? Töltsünk le még appot ami zabálja a tárhelyet és a ramot
Ügyes meglátás,leülhetsz,egyes

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.12. 11:23:43

+ egy tipp ennek a blognak a gyorsítására és a felesleges és zavaró dolog eltávolítására. Mert az elsötétülő képernyő és felugró reklámablak, az azért nagyon durva már.

erkolcstan.blog.hu/2018/10/03/facebook_zsebebol_kiesik_a_vilag

Larrikin 2018.10.12. 11:49:22

A lassú telefonra a helyes megoldás egy új telefon. Az öregedő hardver a sok nyúzástól (nyári autós navigáció közben átforrósított készülék, síeléskor átfagyasztott szerencsétlen kütyü, stb.) és a gyengülő aksitól önmagában is egyre lassabb, közben az appok meg egyre erősebb gépeket igyekeznek kiszolgálni. A gyári firmware újratelepítése se segít érdemben, nem hogy egyéb okoskodás.

A háttérben futó appok pedig nagyon is eszik a memóriát. 2 hónapig kényszerültem egy párhuzamos telefont használni, valami belépő szintű huaweit, azon a google mapsszel nem is volt érdemes próbálkozni (a gyárilag beépített) takarító program előzetes bevetése nélkül. De lássuk be, az ilyen készülék extra appok hiányában is közel használhatatlan, nem tudom elképzelni, hogy van az a praktika, amitől élvezhető lenne.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.12. 11:52:00

@TanNé: baszki többen megírták már mit kell tenned a fészbukoverlay eltüntetéséért, de arra 3 kattintásra állításod szerint nincs idöd, viszont telespammelni a blog.hu-t a saját fasságoddal ugyanerről, arra van. Hülye spammer fasz

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.12. 11:54:03

Poszthoz.

n+1 telefongyorsító app helyett facebook helyet facebook lite, messenger helyett messenger lite, böngészni opera mini oszt máris lehet használni a 6éves félgigaramos telefont is.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.12. 13:38:19

@Viszlát és kösz a halakat:
Nehogy már én takarítsam el a szemetet, vagy hunyjam be a szememet, hogy ne lással.
Ne legyen a blog.hu-n ilyen f@szbook szemét. PUNKTUM.

Burgermeister 2018.10.12. 19:04:04

volt androidom, soha többet, inkább mást használok

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása