Kamu vagy elképzelhető? Telefonos hackelések a filmekben 

Az Biztonságos Internet Napja alkalmából megnéztünk néhány menő kém- és nem annyira kémfilmet, amikben mobiltelefonokat használtak dolgok feltöréséhez, megszerzéséhez vagy elindításához. A cikk végén tudtok szavazni, hogy szerintetek ezek tényleg elképzelhető szituációk, vagy humbug az egész.

shutterstock_374226577.jpg

007 és a Nokia

Örök klasszikus James Bond, akinek számos kütyüje lett legendás. Az egyik kedvencünk, amikor a Golden Eye-ban Nokia Communicatorral irányítja az autóját.

Igaz vagy kamu?

A Nokia Communicator már hozzá tudott férni az autó külső GPS rendszeréhez és bluetooth-on keresztül is tudott kommunikálni. Elviekben tehát átalakításokkal működhet.

 

Rágópapír trükk

A mag című apokalipszis filmben a pimasz programozó srác örök ingyen távolsági hívásokat aktivált az előfizetésén belül – a rágópapír zörgésével.

 Igaz vagy kamu?

A Telenor rendszerében nem tudunk róla, hogy működhet ez a módszer. De ki tudja? Talán csak a megfelelő frekvenciát kell eltalálni.

A tablet is csodákra képes

Benji, nyisd ki az ajtót! A Mission: Impossible szériában rengeteg hasonló jelenetet láthatunk, az egyik legviccesebb, amikor Benji rossz ajtót nyit ki. A cirill betűk biztos nem használtak a tájékozódásban.

Igaz vagy kamu?

Elméletileg nem tartjuk lehetetlennek, hiszen az elektromos zárak digitális irányítása már nem csoda dolog, de a nagy távolság és a gyorsan mozgó repülő miatt kissé kérdőjeles a kivitelezés.

 

Szkennerré alakítva

Sajnos kivágták ezt a jelenetet, pedig telefonos és hazai vonatkozása egyaránt van. A Ghost Protocolban vonatozó hőseink kapnak egy érdekes vonatjegyet, ami ki találja ki, mit rejt?

Igaz vagy kamu?

Tenyérnyi scannerek már ma is léteznek, úgyhogy ez a megoldás is kaphat egy plusz pontot.

 

Távirányító

A legpimaszabb és egyben leggazdagabb szuperhős egy igazi technikai zseni, de azért elég meglepő volt, amikor előkotort egy üveg mobiltelefont, és azzal irányította a tárgyalóterem tévéjét. Vagy mégsem?

Igaz vagy kamu?

Ha hinni lehet a híreknek, a Sony már régóta tervez teljesen áttetsző üveg mobilt. Nem is néz ki rosszul.

A TV-t okostelefonnal pedig az 5 éves gyerek is már tudja irányítani. Szerintünk ez is pipa.

 

Az álcázás nagymestere

A Get Smart eredeti, 1965-ös sorozat verziójában mindenhová telefont építettek be a balfácán ügynök ruházatába. Nem is lenne rossz...

Igaz vagy kamu?

Ma: igaz. A világ legkisebb mobiltelefonja kb. 5 cm, külső borítással, képernyővel együtt. De hívást fogadni és indítani már évek óta lehet okosórával is. Hello, KITT! 1965-ben inkább a nemre szavaznánk.

A posztot a Telenor támogatta

telenor_disclaimer_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7614611102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.02.07. 12:15:39

A távhívásos dolog állítólag mûködött anno, csak nem rágógumi papír zörgéssel, hanem valami kajához ajándékba adott síppal ami pont azon a frekvencián szólt ami egy technikai jel volt a rendszer számára hogy a távhívás ingyen volt.

telkoe 2019.02.07. 13:09:00

@midnightcoder2: Kicsit meglepo, hogy a Telenornal ilyen szintu kommertart adtak erre, valoszinuleg marketing / indexblogger szinten maradt a muszaki resz.

A sztori hattere reszletesebben itt van: en.wikipedia.org/wiki/John_Draper
Ez a trukk csak in-band signalling mellett mukodhet, amit regota nem hasznalnak, az osszes modern telefonrendszer out-band, a jelzesrendszer es a media teljesen kulon fut.

jobbal 2019.02.07. 14:23:17

Szar a telenor. Prágában a lehető legrosszabb hálózatokat találja miközben a párom Telekomot használ és mindenhol 4g hálózatot kap (2 hónap tapasztalat).
Javaslom a marketingesnek, hogy a fejlesztési osztályon találjon megoldást mielőtt kommunikál.

nyivus 2019.02.07. 15:01:09

A Goldeneye-ban Bond nem Nokia Communicatort használ, hanem egy Ericssont www.007museum.com/ericsson_jb988_james_bond.htm

telkoe 2019.02.07. 15:36:17

@jobbal: A fejlesztesnek semmi koze ehhez. A roamingot szerzodesek alapjan hasznaljak es a DT egy nem-DT csoportos szolgaltatonak (pl telenor) dragabban ezert a telenor az tobbi olcsobb halozatot hasznalja. Ha a telenor a DT roamingot preferalna akkor a telenoros telefon is egybol azt talalja meg.

jobbal 2019.02.07. 16:14:46

@telkoe: Azaz szar a telenor mert az olcsóbb hálózatot használja miközben mi ugyan annyit fizetünk mint más szolgáltatónál csak rosszabb az élmény. Akkor mi értelme ennek az olcsóságnak?

telkoe 2019.02.07. 16:19:32

@jobbal: Lehet ez a hozzad hasonlo neten picsogo elofizetoknek kitalalt szolgaltatas.

Berelhetoreklamfelulet 2019.02.08. 10:36:47

Manapság a telefon egy kvázi számítógép, így ami egy normál asztali gépen megoldható, az (nyilván kevésbé effektíven), de megoldható telefonon is.

Amúgy az első (autó irányítás) nem is hackelés, hisz a sajátját irányítja.
Amúgy meg ha kicsit körülnézel, még telefon se kell hozzá, nézz csak rá pl. a gyerekedre aki távirányítós autóval játszik. Irányítja egy filléres mikrokontrollerrel. A játékautó és a valódi autó között csak a méret különbözik, de ugyan úgy megoldható.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása