Így tervezd meg a nyaralást ebédszünetben

Vajon azok közé tartozol, akik iparszerűen űzik a világ bejárását, vagy elég a megszokott nyaraló? Ha mégis szeretnél utazni, de nyűgnek érzed a szervezést, esetleg félsz belevágni egy újabb ország felfedezésébe, rengeteg szervezési feladatot meg tudsz oldani mobilon akár úton, akár ebédszünetben. Mutatjuk, hogyan.

shutterstock_1013825782.jpg

1. INSPIRÁLÓDJ

A nézelődő szakaszban csak böngéssz a lapok között szabadon, de célirányosan. Létezik néhány apró trükk, amivel utazás-tematikus „infó óceánná” változtathatod a mobilodra érkező híreket.

Első lépésként indulj neki a feladatnak néhány megkerülhetetlen utazási portállal - ezek minden évben összeállítják a legjobb utazási célpontokat.

Ilyen például az Utazómajom; a Lonely Planet, 2018-as „Best in Travel” összállítása vagy a Trip Advisor 25 legjobb idei célpontot gyűjtő cikke.

Ha belföldi utazást tervezel, jó kiindulás lehet a Hello Magyarország, ami országos áttekintést ad. Ha a természetjárás, aktív kikapcsolódás érdekel, a Turista Magazinnál is kezdheted a keresgélést.   

 

Amikor már kicsit kitisztult a kép, hogy milyen irányba utaznál, kezdj követni utazási bloggereket és Facebook csoportokat. Ha rutinos utazók személyes tapasztalataira vagy kíváncsi, akkor például ez a csoport, vagy ez, neked való hely lehet. Sok praktikus tanácsot, szállás- és programtippet kaphatsz a csoportokban.

Az utazós bloggereket nagyon szórakoztató olvasni is, ráadásul észrevétlenül szerettetik meg veled a tájakat, városokat, hiszen olyan helyekre is eljutnak, amiket az általános útleírások nem említenek. Izgalmasak a tematikus blogok, melyek a gasztronómia, a művészet, vagy a kerékpározás szempontjából mutatják be úti élményeiket. A magyar nyelvűek közül pedig érdemes követned a Peter’s Planetet, amelyen a csodás képek mellett szubjektív, életszerű beszámolókat is találsz.

Ha inkább a fotók fognak meg, akkor az Instagramot, a Pinterestet érdemes böngészned: hashtageket és táblákat keress. Hamar a kedvenced lehet Instán például a Natgeotravel és a Natgeoadventure, mert verhetetlen képanyaggal rendelkeznek. 

Hashtag tippek: #traveleurope #besteurope #travelgram #instravel

Néhány ajánlható Insta fiók:

Himalájáról posztolók

A post shared by our GHT (@fromghtwithlove) on

Klasszikus világutazó: Kirsten Alana

A post shared by Kirsten Alana (@kirstenalana) on

Johan Lolos egy profi utazó-fotográfus

A post shared by Johan Lolos (@lebackpacker) on

 

TISZTÁZD AZ ÚT JELLEGÉT  

Készíts a benyomásaid alapján egy listát, olyan helyszínekről, látnivalókról, élményről, programról, amiket szeretnél a nyaralás alatt kipróbálni. Írd fel a szóba jöhető célpontokat is, amikhez pro- és kontra érveket sorakoztatsz fel. így a végén szépen le fog tisztulni egy, maximum két olyan célpont, ami minden szempontból tökéletes lehet. Lehetőleg vedd figyelembe azt is, hogy mikor tudsz elutazni, hiszen nem mindegy, hogy az adott időszakban a kiválasztott hely éppen nem áll-e térdig a monszunban.

A Pros&Cons applikációval szépen nyomom követheted  az úti célokhoz kötött érveidet.

Innen töltheted le: Android | iOS

VON(Z)D BE AZ UTAZÓTÁRSAIDAT  

Ha nincsenek útitársad egy vadabb, költségesebb úthoz, az sem gond, hiszen például a Vandorboy Facebook csoport pont arra jött létre, hogy akár egy teljes csoportot is összeszervezhess kalandvágyó ismeretlenekből.

TIPP:  Hozz létre egy Facebook csoportot, ahol az útitársakkal kitárgyalhatjátok és megoszthatjátok az úti célokkal kapcsolatos benyomásokat, videókat, praktikus teendőket.

VÁLASSZ SZÁLLÁST!

Ha már sikerült a listát letisztázni, megvan az időpont, az utazók száma és egyéni igényei is listára kerültek, jöhet a szállásvadászat: 

Holels.com  /   Trivago /   Booking 

 

Belföldön a Szallas.hu, a Szallasguru és az OTP SZÉP alkalmazásokkal is érdemes keresni.

Ha repülővel utaznál, akkor célszerű letölteni pár repülőjegyes appot, hogy a legkedvezőbb ajánlathoz tudj hozzájutni. Erre ajánlható az eSky, a Skyscanner vagy az Expedia - utóbbival szállást, repülőt és bérautót is lehet vadászni.

NE INDULJ EL BIZTONSÁGI LÉPÉSEK NÉLKÜL

Ezután már akár indulhathattok is. Még két nagyon fontos dolgot kell észben tartani: az utasbiztosítást és hogy mindig vonalban és online tudj maradni. Biztosítást több online felületen keresztül is lehet kötni - itt figyelj arra, hogy az olyan értékeid, mint a telefon, fényképezőgép szintén biztosítva legyenek. Legegyszerűbb már alapból készülékbiztosítással vásárolni.  

A folyamatos elérhetőséghez pedig mindig legyen nálad plusz akku, vésztöltő, és sose merülj le. Ha telefonnal fotózol, akkor a tárhely kapacitása miatt is megoldást kell találni. Első lehetőség, hogy wifivel szinkronizálsz egy felhőalkalmazást, mint az iCloud vagy a Google Drive. Második lehetőség, hogy magaddal viszel egy wifi-s merevlemezt. Már csak a roamingot kell jól körüljárni - ezt a következő posztban vesézzük ki.

Cikkajánló: A vízálló és ütésálló telefonokról, kiegészítőkről itt írtuk

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2513998608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása