Mennyi net kell az életben maradáshoz?

A szeptemberi iskolakezdés gyakran új életszakaszt is jelent. Amennyiben elköltözött a sarj az új közép- vagy felsőoktatási intézmény kedvéért, egy  másik város, kolesz vagy albérlet jelentős változást hozott az életébe. Azt gondolnánk, hogy az akadozó internet, vagy a wifi hiánya a legkevesebb ebben az élethelyzetben, de ezzel nyilván tévednénk. 
Az nethiány mindennek keresztbe tesz ilyenkor! Úgyhogy össze is állítottunk egy túlélőkészletet katasztrófahelyzetre.

profile_mag-996x562.jpg

shutterstock_424198903.jpg

Mivel az internetet már az iskolaidőszak minden mozzanatában el kell érni – a vizsgákra való jelentkezéstől a dolgozat leadásán át a jegyzetek és feladatok megoldásáig - nincs az a netmennyiség, amit el ne lehetne elfogyasztani egy hónap alatt. Ehhez jön egy fiatal mindennapi netszükséglete, ami önmagában felér egy teljes nyugdíjas otthonéval.

MENNYI AZ ANNYI?

Egy átlagos netező már 2011-ben is 17 GB-ot töltött le havonta. Manapság a nem Youtuberkedő, nem notórius letöltő, nem streamelő is lazán elnezetget 5-10 GB-ot.  

Néhány tevékenység, amiből számolni lehet: egy perc Facebook üzenőfal görgetés kb. 2-3 MB adatforgalom, egy perc szöveges csetelgetés kb. 100 kb + küldött fájlok mérete, egy óra Youtube-ozás (480p minőségben) 240 MB.

Tanulság: inkább fölfelé kerekítsünk, ha a netszükségletet mérnénk fel.

 

OTTHON

A legjobb eset, ha az albérletben vagy a kollégiumban van megfelelő internetkapcsolat, plusz wifi, és ezzel választ is adtunk a kérdés azon részére, hogy otthon hogyan oldódik meg az internetezés.  

Amikor viszont nincs, nagyon gyenge – mert például sokan használják -, vagy szakadozik, akkor muszáj más megoldást választani.

Univerzális megoldás a hordozható router mobilelőfizetéssel. Ehhez wifin és kábellel is lehet kapcsolódni, akár több eszközzel is, valamint pénztárcától függően választható hozzá például 100 GB adatforgalom. A mobil router így az egész havi netgondot meg tudja oldani egészen olcsón, ha bevállalható egy plusz előfizetés a havi keretbe. Ráadásul a 300 Mbit/s letöltési sebességet gond nélkül kezeli, így a 4G és az LTE hálózatokat is ki lehet használni.

Például ezt érdemes megnézni

shutterstock_564732112.jpg

ISKOLÁBAN, VÁROSBAN

A másik felállás, hogy otthon van internet, de a suliban, városban - kávézóban, parkban nincs, vagy nem túl bizalomgerjesztő a free wifi.  Erre az esetre - ha nem vágnátok bele egy új eszköz vásárlásába - a netcsomagokkal érdemes variálni, és a telefont használni hot spotként a laptophoz. A korlátlan csomagok körülbelül annyiba kerülnek, mint egy 100 GB-os routeres megoldás. Viszont nem feltétlenül annyira stabil, kényelmes és gyors folyamatosan több eszköz számára netet adni a telefonról. Nyilván, hiszen nem is erre kitalált céleszköz.

Hogy ne bosszankodás legyen a vége, egy olyan telefont kell választani, mely kompromisszumok nélkül képes kezelni a 4G/LTE hálózatot, és lehetőleg nem merül le az akkumulátora sem 5 perc után az erőforrásigényes tevékenység közben.

Tinédzser és kisfelnőtt telefonoknak ezeket ajánljuk:

A telefonokról itt írtunk bővebben

FAPADOS

Az abszolút fapados megoldás még mindig az ingyen wifi. Amennyiben csak ez marad, akkor néhány appot azért mindenképpen le kell a telefonra tölteni, ami biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a keresgélést.

Wifi kereséséhez például ezt: Wifi Analyzer Classic

Rosszindulatú webbűnözők ellen pedig egy klassz vírusirtót és tűzfalat, mit az Eset, NOD, AVG, Panda tengelyen találtok.    

SEBESSÉG

Néhány szóban térjünk ki arra is - ha már így ajánlgatjuk a mobilnetet -, hogy milyen sebességet lehet vele garantálni. Nos, garantálni nem lehet (ez túl sok körülményen múlik), de az már elfogadott, hogy egy jó erős HSDPA lefedettséget a hazai városokban általában el lehet érni mobiltelefonnal. És persze érdemes áttanulmányozni szolgáltatónk lefedettségi térképét, hogy ne érjen meglepetés.

A régi eszközökön elérhető jó opció a HSDPA, amivel kb. 7,2 Mbit/s sebességet képes elérni. Ez emberi nyelven annyit jelent, hogy egy lazább tempójú böngészést és kicsit lajhárosabb fájlletöltést gond nélkül le lehet vele vezényelni - laptopon is elfogadható élményt nyújt. Ennél lassabb kapcsolat a 3G, ami pont a fele sebességet (3,1Mbit/s) tudja.  

Az újabb eszközök és telefonok már a 4G/LTE hálózatokon hasítanak, melyeknek  hazánkban elérhető maximális sebessége mobilkörnyezetben 300 Mbit/s lehet, amiből 100 Mbit/s biztosan meglesz.  Mivel már ezek a hálózatok is nagyjából országos lefedettségűnek számítanak, megfelelő készülékkel és netszolgáltatással tényleg élmény lesz a netezés. Feltöltés szempontjából ez is kevésbé acélos, ahogy azt a kábeles megoldásoknál már megszoktuk (3-10mb/s).

A posztot a Telenor támogatta

telenor_disclaimer_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4414238447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.09.14. 11:02:48

5000 körül már kapható korlátlan mobilnetes telefon-előfizetés (az enyémben 30 perc beszélgetés is van).

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása