Hogyan nyírja ki a tél a telefonodat?

Most, hogy beálltak a fagyok, mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy mennyire cudar tud lenni a tél és a hideg. A fagyok persze nem csak ránk vannak rossz hatással, hanem a technikai eszközeinkre is, amiket rendszerint a jó meleg otthonunkban tartogatunk. Kivétel ez alól a telefonunk, ami télen-nyáron velünk van, és dacol az elemekkel. Ha szeretnéd Te is megóvni, akkor ez a cikk Neked szól!

Hőtágulás

A hőmérsékletváltozás egyik legszembetűnőbb hatása a hőtágulás. Melegben minden "megnő", hidegben pedig minden "összemegy". A telefonban rengeteg alkatrész van, ami más-más mértékben változtatja a méretét a hideg hatására. Az így bekövetkezett változások nem csak a méretére vannak hatással az elektronikának, hanem az elhelyezkedésére is, így ha nagy hidegnek van kitéve, akár el is mozdulhatnak az elektronikák, vagy ne adj' Isten elszakadhatnak a finom összeköttetések. A kijelzőnek sem tesz jót a hideg, és bár logikus lenne, hogy az összement képernyőn nagyobb a pixelsűrűség, ettől még nem lesz szebb a kép, sőt!

shutterstock_776859268.jpg

Páralecsapódás

A téli időszak egyik legtöbbet látott jelenete az, amikor egy szemüveges a hidegből egy meleg helyiségbe lép be, és azonnal beindul nála az elhomályosodott szemüveg takarítási reflexe. A jelenség magyarázat rendkívül egyszerű: a szemüveglencse a hidegben lehűl és a melegbe érve az ott található pára a hideg felületnek hála lecsapódik rá. Mivel a pára átlagosan 30-50%-ban van jelen egy helyiségben, ezért a párásodás csak annyira elég, hogy elhomályosítsa az üveget, de egy nagyobb páratartalmú szobában akár vízcseppekké is formálódhatnak a hirtelen lehűlt vízmolekulák. A telefonokban ugyanez játszódik le, ami ugyan nem biztos, hogy azonnali károsodáshoz vezet, de ha rendszeresen előfordul, akkor könnyen vezethet rozsdásodáshoz a készülék belsejében, és ezen a rizsbe való áztatás sem fog segíteni. 

Viszlát akkumulátor teljesítmény!

A hőmérséklet és a kémia nagyban összefügg: Hallottál már a katalizátorokról? Ezek azok a külső hatások - jellemzően vegyületek -, amik gyorsítanak egy kémiai reakciót. A hideg egyfajta anti-katalizátorként működik, és az akkumulátorokban lévő kémiai reakciókat lassítja le, olyannyira, hogy akár 30-40%-kal is csökkenhet a teljesítménye addig, amíg nem kerül egy számára kellemesen meleg környezetbe. A lelassult reakciók mellett a méretváltozás sem tesz jót neki, úgyhogy halmozottan hátrányos helyzetben érzi magát minden mobil akksi, ha fagyos körülötte a hangulat. Ha úgy érzed, hogy a Te telefonod is megélt már jobb napokat és a téli hideg már csak az utolsó csepp a poharában, akkor nézz szét a Telenor kínálatában és cseréld le egy újra!

shutterstock_338586530.jpg

Hogyan védhetem meg a hidegtől?

A legegyszerűbb és egyben legkivitelezhetetlenebb módszer az, ha elő sem veszed a hidegben, persze ez sokszor lehetetlen, úgyhogy hagyatkozzunk az egyszerűbb megoldásokra: tartsd olyan helyen, ahol a legkevésbé tudja átjárni a hideg. A legjobb ilyen hely a zsebed, ahol a testedből elegendő hőt kap ahhoz, hogy legalább 25 °C-on tartsa magát. A táskád is jó megoldás lehet, bár egy hosszabb kintlét után azt is át fogják járni a mínuszok, úgyhogy néha vedd ki onnan a mobil-pajtásodat és dörzsöld egy kicsit át. Ha elkerülhetetlen, hogy hosszabb időre elő vedd, akkor igyekezz minél nagyobb felületen az arcodhoz nyomni beszélgetés közben, így minimalizálva a hőveszteséget. Ha esetleg azért kellett előkapnod, mert egy hosszabb chatre, vagy térképes navigációra kellett, akkor marad a dörzsölgetés, amit kiválthatsz egy szuper menő touch-os ujjvégekkel rendelkező thermo kesztyű, ami néhány fokot meg tud spórolni a gyorsan kihűlő készülékházból. Azért megijedni nem kell, nem mennek olyan gyorsan tönkre a mobilok néhány mínusz foktól, de az biztos, hogy meg fogják hálálni a törődést, amit ráadásul már csak pár hónapig kell eszközölnünk, hiszen mindjárt itt a tavasz, juhéééj!

A posztot a Telenor támogatta

telenor_disclaimer_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3414582164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.01.23. 11:50:33

A készülékek műszaki leírásában fel van tüntetve, milyen hőhatáron belül használhatók hiba nélkül. Viszont a gyakorlatban érdemes nem elmenni addig, hanem megállni az alsó érték fölött +5 fokkal, a felső érték alatt -5 fokkal.
A mobil biztonságos szállításának legjobb módja, ha bőrtokba tesszük. Ez hő, hang és rázkódás védő. Igaz, így hallani sem fogjuk a hívásokat és érezni sem fogjuk a rezgését, de legalább nem is vesszük elő a hidegben. Ha mégis rávetemedünk, érdemes fülessel használni, zsebben tartva a készüléket. Az utcán télen szinte mindenki így telefonál, ahogy látom.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása