Régen minden jobb volt, hát adjuk ki újra!

Giroszkópos autóversenyzés? VR repülés egy méhecskével? Xbox 360 kontrollerrel való játék? Ugyan már! Emlékszel még arra, amikor a Snake-kel játszottál és vért izzadtál az utolsó másodpercekben, vagy a piacon vásárolt szürke burkolatos, sárga gombos Tetrisszel vészelted át a nyári szünetet? Ezek az idők szerencsére vissza-vissza térnek, és mindig felbukkan valami azokból a technikai eszközökből, amiket régen annyira imádtunk.

shutterstock_257069272.jpg

Nokia 3310, az iskolák királya

A 133 grammnyi tömör gyönyör 2000-ben jelent meg a piacon és gyakorlatilag letarolta azt. Mindenki egy szappan formáját látta benne és úgy tudott sikeres lenni, hogy az emberek akkoriban még a vezetékes telefonokra és az előre megbeszélt találkozókra voltak rágyógyulva. A 3310-es volt az a készülék, ami a mobiltelefóniát hozta elérhető közelségbe és ismertette meg az emberekkel, így kézenfekvő volt, hogy egy újra fogják éleszteni, már csak a nosztalgia kedvéért is. Az első reinkarnációja 2017. februárjában jelent meg, immár színes kijelzővel, 2 MB memóriával és egy 2 MP-es hátlapi kamerával. A 2017-es pozitív fogadtatásának köszönhetően, 2018 elején egy újabb frissítésen esett át, és azóta is elérhető a retró szerelmeseinek 3310 4G néven. Ha szeretnél nosztalgiázni, akkor a Telenornál akár 0 forintért is tiéd lehet a 3310-es 2017-es verziója.

Nokia 8110, a banán telefon

Az eredeti 8110 még a 3310-esnél is régebbi, egészen 1996-ig kellene vissza utaznunk az időben ahhoz, hogy egy original csomagolású, friss és üde példányt vehessünk a kezünkbe. Akkoriban még az üdvözlőképernyő és külön feature-nek számított, úgyhogy a 2018. februárjában kiadott, 4 GB-os belső memóriával és TFT kijelzővel felturbózott verzió kb. annyira van az eredeti modelltől, mint egy szénásszekér egy Audi A6-ostól. A kb. 20.000 forintos vételára azért némi fejtörést okoz, mert poénnak poén ez a készülék, de ennyiért már inkább egy durva vicchez hasonlít.

shutterstock_609795035.jpg

Motorola Razr, halló, itt a Mátrix!

Emlékszel a Motorola V3-ra, avagy Razrra? Ez volt az a telefon, amit a 10 évvel idősebb szomszéd pattintott ki minden reggel pontban 8 óra 05-kor, és bár nem hívott senkit, de azért megnézte rajta, hogy mennyi az idő, és Te nem akartál mást, csak egy ilyen telefont. Érthető, hiszen 130 millió vásárlója érezte ugyanezt és vette birtokba a 2004-től kapható készüléket. Ma már csak az aukciós oldalakon és porosodó padlásokon lehet fellelni őket, és ha nem jönne - az egyelőre egy picit több, mint pletyka szinten létező - 2019-es, hajlított kijelzős utódja, akkor talán nem csak a padlások sötét rejtekeiben, de a totális feledésben elmerülne ez a régen joggal imádott készülék.

Kihajthatós telefonok, a menőség csúcsai

A sztárok már elkezdtek bekeményíteni az idei telefon trendek alakításában, és egyre többük zsebéből kerülnek elő a kihajthatós telefonok, azaz flip phone-ok. A témában mi is átszkenneltük az internetet és jelentjük, hogy egyelőre nem találtunk arra utaló nyomot, hogy bárki is szerente a  retró hullámait meglovagolva egy flip phone-t készíteni, de ami késik nem múlik, és biztos, hogy előbb vagy utóbb, de egy ilyen is szembe fog jönni velünk az utcán, és menőbb lesz mint valaha!

shutterstock_16625905.jpg

Okostelefon, butatelefon

Az okostelefonok megszületésének időpontja kb. a 2000-es évek elejére tehető, de igazi áttörést csak az évtized vége felé értek el, mert egyszerűen ennyi időbe került, hogy kiforrjon a technológia, elegendő applikáció álljon rendelkezésre és rájöjjenek az emberek, hogy szükségük van az okostelefonokra. A kevés funkcióval rendelkező, igazából csak a szóbeli kommunikációra alkalmas butatelefonok egyre inkább háttérbe szorultak és végül el is tűntek. Így 2019 elején viszont egyre nagyobb trenddé kezd válni a digitális visszavonulás, aminek szerves részét képezi a közösségi oldalak és az internet elhagyása is. Ha nem kell a net és a Facebook, akkor viszont elég egy olyan telefon, amivel tényleg csak telefonálni lehet, és máris megszületett az igény a butatelefonokra, amikből egyre több, új modellel találkozhatunk majd idén. Bár mi örömmel maradunk az okostelefonoknál, azért azt mégis irigyelni fogjuk a kevés funkcióval rendelkező telefon tulajdonosoktól, hogy a készülékeik legalább 1 hónapos rendelkezésre állási idővel, és több napos beszélgetési idővel fognak rendelkezni, hiszen az elmúlt 20 évben nem csak a kijelzők, processzorok és operációs rendszerek fejlődtek rengeteget, de az akkumulátorok is.

A posztot a Telenor támogatta

telenor_disclaimer_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr514586474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.01.25. 12:03:14

Teljességgel érthetelen számomra a kamu nosztalgia.

Annyiban voltak ezek jók, hogy mindig jobbak voltak a többieknél.

A Nokia nagyobb képernyővel, cserélhető előlappal és kék ledes világítással tromfolta az európai konkurenseket. Illetve a teljes paletta telitalálat fiatalos / üzleti illtve high end luxus modellekkel.

Aztán jöttek a koreaiak és lemásolták jobban az egészet. Jött a második kijelző a kagylótelefonra természetesen kék világítással, majd a két színes kijelző, de alapjában véve azzal volt a baj hogy a Samung és az LG nem nagyon tudott semmi újat kihozni, csak olcsóbban jobbat mint az inniovátor márkák (még a divatmárkás együttműködést is a Nokiától lopták).

Aztán ebbe az örvénybe csapódott be üstökösként az Iphone és mindent megváltoztatott.

Az meg hogy egy snake vagy tetris jelenette volna szórakotzást, nos ott volt a TV, a bimbódzó DVD piac, napster ezerrel és az mp3 rippelés.

Nem írom hogy az emberek többet lettek volna a természetben, inkább többet unatkoztak, lógtak a lepukkant játszótereken, vagy esetleg talán többet jártak moziba ás kávéházakba.

Az első igazi és működő okostelefon az Iphone 3g volt, igazából az SDK előtt nem volt értelme smartphone-ról beszélni az IOS környezetben.

A többieknél előbb megvolt csak nem értették az egészet. Még 2009-ben se nagyon, ez látszott az LG és a Nokia elxxott telefonjain.

Ha nincs a Google évekig a közelébe nem érnek az Apple-nek...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.01.25. 12:37:24

4" vízálló okostelefon, ami egy kézzel kezelhető, az hiányzik.
Motorola Defy2 4/64.
De most a péklapát a trendi, legyen egy teló 32" :(

2019.01.25. 12:42:13

Volt egy ideig okostelefonom, de visszaálltam az 5ezres butatelóra. Internethez itt az asztali gép, fotózni nikon dslr géppel szoktam, a 3 hetes készenléti idő meg többet ér mint bármi más. És nem egy tepsi méretű valami. El se lopják, mert szerintem rajtam kívül bárkinek ciki lenne elővenni. Mondjuk szoktam látni megnyúlt arcokat, amikor előhúzom. :-)

ApaJoe 2019.01.25. 13:18:38

A kihajthatós telefonokkal kapcsolatban a következő linket ajánlom: napidroid.hu/uj-samsung-csucsmobil-erkezett-elkepeszto-arcedulaval/

Zetor 2000 2019.01.25. 13:22:11

@Ződ2000: ezzel az iPhone volt az első okostelefonnal sokak szemében okozol zavart...
A Nokia Communicator, az első Symbianos telefonok szerintük előbb voltak piacon. Igaz, alkalmazásbolt még nem volt, de egy csomó app már létezett.
Azt mondják, hogy az Apple csak összerakni tudja, ami már a piacon van, átformálja használhaóbbra, hogy a buta amerikainak is jó legyen, megmarketingeli és piacra dobja.

paráznabillegető 2019.01.25. 14:02:37

@Klesk: én is így vagyok vele. melóban praktikus, egy akármilyen okosteló kijelzőjét kb pár óra alatt széttörném véletlenül, kár lenne érte. egy ostoba nokia viszont extrém masszív, mindent kibír, ha leesik is maximum háromfelé hull, összerakja az ember, semmi baja, e...
funkciója meg: hív, sms, ébreszt, pontosidő - faszom kell még?
nem vágom a hájpot, bár azt értem, hogy közösség, meg játékok, gps, bankolás... de továbbra sem vágom.
az biztos, hogy velem van a baj, mert ez bizony deviáns életvitel.

2019.01.25. 14:21:36

@paráznabillegető: Jaja, megkérdeztem egy ismerősömet, aki nagy telefonbubus, hogy miért jobb a nagyon drága teló, mint egy 20ezres kínai. Annyit tudott mondani, hogy gyorsabban rajta a játékok. Hát nem mondom hogy nem szoktam néha számítógépen stratégiai meg fps játékokat tolni kikapcsolódásképp, de telefonon eszembe se jutna. Meg azt se nagyon értik az emberek, hogy csomó helyre nem viszek telefont. Vécére, edzésre, kajázni, stb. De hétvégén is kikapcsolom néha. Merthogy így nem vagyok elérhető, akkor minek vettem telefont? Pedig elsősorban azért hogy ÉN tudjak telefonálni ha akarok, és semmiképp se azért, hogy bárki bármi hülyeséggel felhívhasson, ami persze legfőképp munka meg szívességkérés. 50 éves földi pályafutásom nagyobb részében nem voltam telefonon elérhető, és mégis itt vagyok.

steery 2019.01.25. 14:25:06

2018 októberében úgy döntöttem, hogy lecserélem a prímán működő Nokia 3310-esemet egy érintőképernyős okostelefonra, amit ár alatt sikerült megszereznem. Nem akartam már tovább húzni a készülékcserét, mivel 16 évnyi használat után igen megkopott a kijelzője, halványabb lett a fénye és az aksija is gyorsan lemerült. Azért elraktam emlékbe, a biztonság kedvéért. Hátha egyszer majd, egy aukción jó áron eladhatom valami műgyűjtőnek.
16 év alatt kb. háromszor ejtettem le (törés nélkül kibírta) és egyszer fagyott le (38 fokos nyári hőségben). Ha az új készülékem is bírni fogja 16 évig, nagyon elégedett leszek vele. Szerintem 10-15 évnél sűrűbben cserélni egy telefont (vagy bármilyen műszaki eszközt): fölösleges pazarlás.

Phteven 2019.01.25. 15:28:41

" A 2017-es pozitív fogadtatásának köszönhetően,"

Pozitív. Az. Tegye fel a kezét, aki akár hallott volna olyan emberről, aki látott már ilyet élőben! (Látni nem kell, elég, ha hallott róla.)

A 3310-et egyébként megelőzte a 3210, és az 5110. Ezek népszerűségben legalább ott voltak, mint a 3110.

Billy Hill 2019.01.25. 15:36:01

@steery: Újbud@n a Bud@foki úton van egy jó kis üzlet, ahol tavaly még tudtam venni utángyártott kínai akksit egy 3510-eshez, ami még szolgál a családomban. Lehet, hogy van számodra is megfelelő utánpótlás. :-) És akkor már csak a kijelződ problémáját kell megoldani valahogy...

kisf 2019.01.25. 15:44:46

Nekem mindkettő van....okos, az okos, de ideteszem-odateszem-ráülök-nemférbe-jajholvan-mármegintlemerült-holatöltő.... Van egy kicsi is, sokáig bírja, lehet vele telefonálni...:) Így ez telefon, a nagy zenére-videóra-könyvtárnyi könyvhöz melóhoz. Van kihajtható is, ezt használnám inkább, még az üzembehelyezéssel bajlódom (hálózati jelszót kér)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.01.25. 16:40:18

@Zetor 2000: Az Iphpne bemutatásakor igazából semmi olyant nem tartalmazott ami bármiben is új lett volna de mégis (egészében és minden részletében) működött.

Kaptál egy hibátlan kapacitív érintőképernyőt amit 2 éve múlva sem sikerült az LG nek vagy a Nokiának, pedig előbb keztek el fejleszteni.

Kaptál egy OS-t amit támogattak a fejlesztők és a hardver elbírta az appokat.
Persze levileg a symbian már évekkel korábban is létezett csak az "üzleti" telefonok használhatlanok voltak, appok pedig alig léteztek.

Közben pedig a LG kpes volt 2009-ben saját oprendsert kihozni a zászlóshajó telójukhoz, amit még ők se támogattak már egy év múlva sem.

Az Iphone 3G esetén kaptál egy olyan igényes formatervet és minőséget amit az egész telefonipar nem produkált a Nokia 8850 óta.
Kaptál egy érintőképernyőt ami nem laggelt és megbízhatóan ellátta a feladatát (ezt még most sem tudja 100%-ig a Lenovo Win 10 tabletem billenytűzet nélkül)

És egy tonna appot ami rengeteg funkcióval bírt (van amit azóta sem tudtam pótolni Androidon, PC-n meg csak egy vagyonért).

Szóval én megadom az első igazi okostelefon címet az Iphone 3G-nek, mert addig csak elemei voltak meg a ma ismert okostelefonnak.

eßemfaßom meg áll 2019.01.25. 16:41:25

"úgy tudott sikeres lenni, hogy az emberek akkoriban még a vezetékes telefonokra és az előre megbeszélt találkozókra voltak rágyógyulva"

a szerző valószínűleg a 3310-el egyidőben született azért ír ilyen baromságot

a 3310 idején már tizenezrekét hajigálták az ember után a mobilt prepaidben

eßemfaßom meg áll 2019.01.25. 16:50:15

@Ződ2000: "Persze levileg a symbian már évekkel korábban is létezett csak az "üzleti" telefonok használhatlanok voltak, appok pedig alig léteztek."

Ne vicceljél már, az asszony a 2003-as nokai 3650en (mégcsak nem is üzleti telefon) állandóan a programcserélgetéssel baszta el isten drága idejét. Tényleg nem százezerszámra volt rá fingóapp meg templerunklón de rengeteg program volt így is rá.

okleveles naiv 2019.01.25. 18:05:36

@Klesk: +1

Ilyen marhaságot én is hallottam, h minek nekem teló, ha nem vagyok elérhető.
Mondom miva? Nehogy már az legyen az élet(em), h bárki bármikor zavarjon, ha éppen szájmenése van. Ha így lenne, nem lehetne sem kikapcsolni, sem lehalkítani őket, há' noooooormális? :D

midnightcoder2 2019.01.25. 19:12:59

Ezek a cuccok a koruk csúcstechnológiái voltak. Persze ma is van, akiknek ez az ideális. Nekem mondjuk akkor sem kellene butafon ha fizetnének hogy ezt használjam. Mondjuk tény, hogy faszbúkon sem vagyok, így számomra ez a digitális elvonulás is kb. annyira értelmezhetõ mint az alkeszek száraz novembere. Ugyanakkor kb. 10 percet ha telefonálok havonta, plusz küldök vagy 30 SMS-t - anno amikor butafonom volt majd megõrültem amikor ezt numerikus billentyûkön kellett kínszenvedni. Ugyanakkor naponta olvasok regényeket a tepsifonon munkába menet (angolul, a szótár szintén benne van és a keresett szóra kattintva jön a fordítás), használom a BKV Futárt megnézni hogy érdemes-e várni a buszra vagy jobb ha elindulok gyalog, ha eltévedek akár gyalog akár kocsival akkor ott a GPS, néha játszom is rajta, fõleg sakkot, de akkor is vannak elõnyei ha valamiért rá kell néznem a levelezésemre, vagy a netre, Pl. megtudni hogy vajon miért áll a villamos vagy meddig van nyitva egy bolt. Aztán az sem árt, hogy a nyaraláshoz sem kell külön fényképezõgép, a mobil teljesen jó erre is. Jó, nyilván nem csinál olyan képet mint egy félmilliós kamera, de arra hogy az emlékeket megörökítse pont elég. Plusz egy mozdulattal be tudom fizetni a telefonszámlámat, és még van kismillió más hasznos funkció ami már picit speciális mert a szakmámhoz kötõdik. A lényeg, hogy számomra a telefonálás kb. a százhuszadik mellékfunkciója számomra a mobilnak, én biztosan nem vagyok a célcsoport, pedig koromnál fogva simán lehetnék. De különbözõek vagyunk.

midnightcoder2 2019.01.25. 19:14:23

@okleveles naiv: Erre az a megoldás, hogy a telefonszámod csak a hozzád legközelebb álló pár embernek adod ki.

szanalmas 2019.01.25. 23:01:36

@Klesk: Nekem a Xiaomi Redmi Note 5A (5,5 colos) okostelefon készenléti ideje több, mint 4 hét. Jó, mondjuk custom rommal, a google szarságai nélkül. De már az előző Doogee telefonnál se használtam googlet, nagyon jól elvagyok nélküle is, az is elment bő 2 hetet, de az MTK chipsetes volt. Amennyit én használom a telefont, olvasás, ébresztés, kevés hívás, azzal most 28 nap után dugtam töltőre.
Szóval nem kell butafone a hosszú készenléthez, csak a "kémszoftvereket" ;) kell kinyírni!

szanalmas 2019.01.26. 00:42:01

Egyébként egyetértek azokkal, akik szerint egy baromság a retrofónia, ilyen alapon újra kezdhetik gyártani az MK kazettás magnókat, a Trabantokat (Ford T -t), vagy a videómagnót, esetleg a képcsöves fekete-fehér TV-t, stb.
Vagy ha már kiadják a 3310-et, akkor normális kamerával tennék, annak még értelme is lenne egy pici.

Mattersdorf (törölt) 2019.01.26. 07:41:24

@szanalmas: Szerintem Trabantnak lenne piaca... főleg volt szoci országokban.

midnightcoder2 2019.01.26. 08:12:17

@Mattersdorf: Ja, amikor manapság már civilizáltabb helyeken lassan a dízeleket sem engedik be a városokba. Amúgy nagyon helyesen. Ráadásul szerintem ha a Trabantot elvinnék töréstesztre, valószínûleg olyan -5 csillagot hozna össze.

2019.01.26. 09:43:10

@szanalmas: Igen, egyre jobbak az okostelók is, az tény. De ez kis helyen elfér, kutyát nem érdekli hogy leesik vagy tönkremegy, meg pár ezer forintos vacak, és annál többet nekem ez nem is ér. Meg az arcok, amikor előveszel bárhol egy butatelefont, te! :-) Én szeretem az ilyen poénokat.

2019.01.26. 09:50:08

@szanalmas: Hát pedig sokan szeretik a retrót, a régi vacakokat. Persze ebben nem lehet logikát találni, de nem is kell, ez egy szenvedély. Tulajdonképp a hobbik nagy része tulajdonképpen értelmetlen, csak örömszerzésre van. Sokáig jártam egy kék trabanttal, pedig volt mellette másik autóm is. Szerettem nagyon. Most is van egy '84-es ford escortom is, régi jó kockaforma. Igaz, hogy egy vw vr6-os motorblokk van benne és úgy megy mint az állat, de kívülről ezt nem lehet megmondani róla. :-) Csak akkor derül ki, amikor valaki le akarja tolni az öreg verdát.

steery 2019.01.26. 10:17:57

@Billy Hill: Nekem nem probléma az, hogy tovább kellett lépnem a technológiában. Ez történelmi szükségszerűség.
A Nokia legfőbb hátránya az volt, hogy a memóriájában csak 10 sms-nek volt hely, a telefonszámokhoz beírt személynevek hossza korlátozva volt (és mindig rövidebb volt a kelleténél), ráadásul az ékezetes betűk két karakternyi helyet foglaltak el benne, továbbá túl kicsi volt a kijelzője. Az új telóm sokkal jobb. Igaz, az érintőképernyő nem olyan jól reagál, mint egy nyomógombos felület, de hát valamit valamiért. Ezzel legalább tudok fényképezni és videót készíteni.

ComLo 2019.01.26. 10:18:28

@Klesk: Aki meg van gyözödve hogy a telefon telefonálni, sms-t írni, és játszani van, az tényleg a múltban él, vagy/és 13 éves. Az emberek nagytöbbsége, az okostelefonokat ma már nem ezekre használja, fentebb számos olyan mindennapi életben hasznos, funkciót írtak le, amik jelentősen megkönyítik az életet. Számos olyan dolog van amit mondjuk számítógépen nem, vagy sokkal sokkal nehézkesebben lehet csak elvégezni mint okostelefonon.

A dolog másik fele hogy 2018-ban DSLR-el családi utazást fotozni, az egyik legnagyobb sznobéri. Igen egy profi DSLR (ahol csak a váz ára sokszorosa egy okostelefonnak), SOKKAL jobb képeket csinál ... profi kézben, profi által. Hacsak valaki nem képzett fotós, és nem kezeli napi szinten rutinból a gépet, nem lesznek jobbak a képek, mint egy középkategóriás telefonnal, software-es rásegítéssel, villámgyorsan ellőt képnél. Ezt egyébként úgy mondom, hogy van profi fotós a családban, így van gyakorlati tapasztalatom.

kocsmagomba 2019.01.26. 12:10:14

minél okosabb a telefonod, annál butább vagy, mert a butaság zárt rendszerben állandó :)

2019.01.26. 12:26:37

@ComLo: :-) Beszarás! Taníts még, Mester!

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 15:46:13

@szanalmas: "Nekem a Xiaomi Redmi Note 5A (5,5 colos) okostelefon készenléti ideje több, mint 4 hét." gondolom tudsz egy képernyőképet dobni az aksifelhasználási grafikonról mielőtt azt hinné valaki, hogy nagyot akartál mondani

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 15:55:07

@ComLo: "Igen egy profi DSLR (ahol csak a váz ára sokszorosa egy okostelefonnak), SOKKAL jobb képeket csinál .."

nem kell profi dslr (egy 30ezres ócska samu NX milc bőven elég) hogy körberöhögje bármelyik (ideértve a negyedmilla feletti kategóriás telefonokat is) mobil képét bárki által automata módban is. Egyszerűen fizikai okokból.

"gyébként úgy mondom, hogy van profi fotós a családban" nekem gyanús, hogy ez nem igaz mert akkor nem írtál volna ekkora baromságokat

ComLo 2019.01.26. 17:16:24

@eßemfaßom meg áll: Mielött találkoztam volna párommal én is pont ilyen szkeptikus voltam. Részben ő, részben az ő által megismert, teknikához is eléggé értő profi fotós ismerősei meggyőztek.

Legelőször igen, az objektív fizikai méretei egy nagyon fontos szempont. De legalább ennyire fontos a képérzékelő minősége, ami a mai fotozásra kihegyezett mobilokban bizony sokkal jobb mint mondjuk egy középkategóriás fényképezőgépben.

Az objetív fizikai mérete sem minden esetben akkora szempont. Jó fényviszonyok mellett, optimális esetben (a képek 90%-a ilyenkor készül), a mobillal is pont ugyanolyan képet fogy készíteni. Szürkületben, nem optimális látási viszonyok között, persze nem. Vagy nem feltétlenül ...

A mai mobilokban, egy pár évvel ezelőtti csúcs számítógép van, ami olyan post-process efekteket visz a képre, amivel SZINTE eléred a nagy objektíves kép szintjét.

Nem, ez nem lesz olyan minőség mintha nagy objektívvel lőtted volna. És igen, ha engedjük ezt a "csalást" akkor géppel RAW-ban fényképezve, majd megphtoshop-olva, még sokkal jobb minőséget tudsz elérni ...

A kérdés hogy kell-e? Amint mondtam, ideális fényviszonyok között, nem fogsz látni eltérést. Nem ideális esetén, pedig az emberek 99%-ának, pontosan elég az a szint amit a mobil tud. Elvégre az eredményt nagyon-nagyon ritkán fogják A0-ás méretnél nagyobba kinyomtatni, hogy nagyítóval belenézzenek a részletekbe.

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 18:46:31

@ComLo: "De legalább ennyire fontos a képérzékelő minősége, ami a mai fotozásra kihegyezett mobilokban bizony sokkal jobb mint mondjuk egy középkategóriás fényképezőgépben."

na ilyet se mondana egy fozózáshoz valamennyire is értő. Mármint fentebb dslr-ről beszéltél, gondolom nem váltottál át időközben zsebkompakra.

"A mai mobilokban, egy pár évvel ezelőtti csúcs számítógép van"

Amennyiben az a pár év mondjuk 2 évtized.

"mi olyan post-process efekteket visz a képre"

nem tud olyat. Mélységélességet pl nem tud csinálni csak olyan kamuhomályosíthatást amitől elröhögi magát az ember.

"amivel SZINTE eléred a nagy objektíves kép szintjét."

Mégcsak szinte se. A fizikát még mindig nem lehet megbaszni.

"Amint mondtam, ideális fényviszonyok között, nem fogsz látni eltérést. "

Már amennyiben vak, vagy legalábbis erősen gyengénlátó vagy.

"Nem ideális esetén, pedig az emberek 99%-ának, pontosan elég az a szint amit a mobil tud."

Mint ahogy a Kisarkú Bélának is pontosan elég a 9centis pénisz mert hát az van neki. És így készülnek a sötéthomályosbemozdult de jóazhiszenmobillalkészült képek milliárdjai és kérik el a jelenlefő fotóstól a képeit ha látni is akarnak valamit.
De még nyáron a déli napsütésben is necces mobillal lekapni a szaladgáló gyerekeket vagy az ugráló kutyát és be fog égni a tengerpaton az ég mert annak a lófaszpicsa szenzornak a mobilban egyszerűen nincs meg a szükséges dinamikája.

Fizika.

2019.01.26. 21:30:41

@eßemfaßom meg áll: Ja, hát ez tökéletesen így van, ahogy írtad. Én tánccal is foglalkozom, és amikor először vittem egy nem túl jó fényképezőgépet fellépésre, akkor rögtön pofára is estem vele, mivel a terem félhomályos, a táncosok nem lassítanak és nem is jönnek közelebb, én se mehetek közelebb, és vakuzni se lehet. Az objektívvel zoomolva márpedig rögtön esik a fényerő. Itt összejön minden, ami a fényképezésnél csapás: félhomályban kell távolról fotózni gyorsan mozgó embereket vaku nélkül. Ahogy írtad: a fizikát még mindig nem lehet megbaszni. :-) Kellett rendes gép és fix obi is. A videót is rendes kamerával csinálom. Habár néhány teló már egész vállalható videót csinál, de félhomályban maszatos szar mind, a hangról nem is beszélve.

ComLo 2019.01.26. 22:06:57

@eßemfaßom meg áll: Minden bizonnyal. Ami lemaradt minden mondatod elejéről hogy "szerintem".

És simán lehet hogy én, és az én ismerőseim tévedünk, és ez tényleg a rossz irány, és mindenben neked van igazad. A profi fotósokra egyre nagyobb lesz az igény, a fényképezőgép gyártók egyre növelni fogják az eladásaikat, a mobilokból pedig vagy kikopnak a kamerák, vagy rendes méretű objektívek kerülnek bele. Ebben az esetben én készséggel elismerem hogy tévedtem.

Mindazonáltal azt szerintem tényként leszögezhetjük, hogy a világ a mostani állás szerint nem efelé halad ...

ComLo 2019.01.26. 22:44:03

@eßemfaßom meg áll: Csak hogy ne érts félre: én arra célzotam, hogy te szerinted a mai mobilok képei még optimális esetben sem túl jók, és az objektív mérete okán, ez sosem fog ilyen formán javulni, szerintem pedig ez nem igaz. De innentől, mivel ez szubjektív vélemény, nincs értelme vitázni, az idő majd eldönti kinek van igaza.

midnightcoder2 2019.01.27. 07:52:55

@ComLo: Nézd, nyilván nem fog olyan képet csinálni mint egy profi gép. De az átlagpolgárnak ettõl még bõven elég lehet. Anno amikor még nem volt digitális fényképezõgép és a szüleimmel mentünk kirándulni Csehszlovákiába, Lengyelországba, Bulgáriába, Jugoszláviába, nekünk még sima filmes fényképezõgépünk volt. Egy tekerccsel lehetett csinálni vagy 60 képet ha jól emlékszem, és ellõttünk valami 3 tekercset egy úton. Ebbõl aztán elõhívás után lett úgy 20 értékelhetõ kép, de ezek minõsége is a béka segge alatt volt a mai mobilokhoz képest. De arra, hogy az ember 20 év múlva nézegesse az is pont jó volt.

eßemfaßom meg áll 2019.01.27. 08:43:18

@ComLo: a fizika nem "szerintem" kérdése

eßemfaßom meg áll 2019.01.27. 08:54:56

@midnightcoder2: a filmes gépnél nem volt visszajelzésed, ha ellőttél 20 elbaszott képet az csak nagyítás után derült ki. A diginél az első után látod, hogy valamit igazítani kell. Másrészt a filmeses gépben volt egy film adott iso-van (100-200 vagy ha direkt estére készültél akkor 400) egy milcnél vagy dslr-nél meg ha az kell akkor feltolod iso6400ra (12800-ra vagy még magasabbra ha jobb a géped) és ahol a iso200as filmes géppel csak egy sötét foltot lőttél ott a digivel egy jól exponált nem bemozdult csinálsz.

egyébként 24 vagy 36 kocka a klasszik tekercs.

eßemfaßom meg áll 2019.01.27. 09:08:05

@szanalmas: ezeken a képeken egy gyakorlatilag nem használt telefon látható (se mobilhálózatra/wifire csatlakozás, se gps bekapcsolt képernyő se semmi egyéb).

Nyilván tömegek vesznek okostelefont azért, hogy a fiókban tartsák kikapcsolva.

szanalmas 2019.01.27. 12:44:50

@eßemfaßom meg áll:

Szerinted mi a készenléti idő...?
A butafonra hivatkozás legfőbb oka pedig a nem kell naponta tölteni szöveg. Remélem, világos hogy arról volt szó, hogy az 5-15E Ft-os butafon mekkora királyság már, mert elmegy 2-3 hétig, miközben az okosfon használható ugyanúgy, max. használható szükség esetén okosfonként is, a buta meg nem. (Ez a telefon meg 30E Ft körül volt, nettó 26)
Pluszban csak ennél a posztnál volt a kb. 40 kommentelőből kb. 4, aki hasonlóan keveset használja a telefont, mint én. A kb. 10% nem elhanyagolható, bár ez csak durva tipp.
Azt is leírtam, mire használom a telefont 95%-ban, olvass vissza. Nyilván nem kapcsolom be a wifit, ha notebookon netezek, meg ritkán használom a GPS-t, ha itthon vagyok nagyrészt. Aki akar elér, amit akarok elintézek vele.
Nyilván, mikor az Androidot buherálom, ROM-ot csináltam hozzá, vagy TWRP-t javítottam, akkor többet használtam, és többet fogyasztott, de a lófasz se akar 5 colon videókat nézni, meg időelbaszó infantilis játékokat tolni, meg facebook és társai közösségi szarok 95%-ban agysejtpusztító tevékenységei bámulni megintcsak 5 colon.
Aki ilyesmit akar, az töltse naponta a telefonját, az az ő dolga. Én voltam informatikai vezető is, meg netfüggő is, tapasztalatom szerint a netfüggés mögött általában magánéleti problémák vannak, de ez nyilván nem a tárgyhoz tartozik.
Annyi biztos, hogy az okostelók az átlagra vannak készítve, de a sok feleslegesen háttérben futó lószar service miatt tölti az átlag 2-4 naponta a telefonját, mint azok nélkül én 20-30 naponta, kb. ugyanolyan használat mellett.

szanalmas 2019.01.27. 13:36:01

@Klesk:

Amit leírtál, az rendben van, de egy 2017-ben kiadott álretró másolat az nem retró, hanem felesleges környezetterhelő kamu marhaság szerintem, polcra gyártott szobadísznek sem az igazi, mikor lehet venni eredeti 3110-est is a vitrinbe töredékáron a neten retró célra. Végül is nosztalgiából lehet menőzni egy Commodor 64-el is, de a használati értéke eléggé zéró közelinek tűnik 2019-ben. IMHO.
Nyilván a Moszkva bombázása, a Flipper, meg a GOTO 50-es pixelmozgatásos fíling sokakban megvan, de az újragyártása ma egy rossz vicc lenne, megintcsak szvsz.
Te sem kamu retró dolgokról beszélsz a kommentedben, hanem működő oldtimerekről, ami ég és föld, ugye. :)

eßemfaßom meg áll 2019.01.27. 14:50:54

@szanalmas: akkor lassan irom: senkit nem érdekel mennyi ideig képes egy semmire nem használt minden szolgáltatásról letiltott "okostelefon" a fiokban bekapcsolt állapotban maradni.

2019.01.27. 16:07:56

@szanalmas: Hm, ez igaz. Én az eredetire gondoltam, amikor retro-t írtam. C64-et én is akarok majd venni, aminek a használati értéke valóban nullának mondható, tekintve hogy emulátoron most is megvan kb minden amit kiadtak. De abból is azt akarnám megvenni, ami nekem volt, az eredeti formát. A később gyártott lapos fehér már nem jó, mert nem olyanom volt. Igen, tényleg kár lenne újra gyártani, az ilyesmit kedvelőknek úgysem autentikus, a fiatalok meg nem is értik mi ez a szar. :-) Ez tisztán érzelem, semmi praktikum vagy racionalitás.

szanalmas 2019.01.27. 16:22:37

@eßemfaßom meg áll:

Az, hogy te mit tekintesz használaton kívüli telefonnak, az sem érdekel senkit. Megvádoltál, hogy kamuzok a készenléti idővel, amikor belinkeltem a hitetlenséged cáfolatát, akkor meg pattogsz, mint a sértett óvodás.
Játsz helikoptert, a kutyát se érdekli.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.01.28. 09:31:50

Az új 3310 mint siker? Lol?
Kevés nagyobb romhalmaz van.

Flip phone-ból meg kapsz még droidost is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.01.28. 09:42:19

@ComLo: Nemtom, nyaraláson eszembe nem jut telefonnal fotózni, mert a pár éves csúcs-Samsung kamerája sem jó semmire. Mondjuk csak amatől fotós vagyok.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.01.28. 09:48:07

Egyébként a készenléti idő-mániát nem értem. Viszonylag kevesen vannak, akik 1-2 napig nem mennek töltő közelébe. Lítiumakku akármikor tölthető, nem kell lemeríteni. Én minden este felteszem töltőre a telefont,nem merül le.

@Klesk: Mondjuk a 20 ezres kínai tele van biztonsági réssel,meg a személyes adataiddal...

2019.01.28. 12:26:20

@ColT: Nade a drága kínai éppúgy tele van, lásd huawei mizéria. Meg aztán az apple cuccoknál nem kell drágább, és az is gyűjtöget rendesen. A készenléti mánia oka egyszerű: trehány vagyok és nem foglalkozom a telefonommal. Nem nézegetem, csak ha csörög. Butatelón mit nézegessek? Ott van a táskámban és kész. Szóval töltő közelében vagyok, de nem foglalkoztat az ottléte. :-) És ehhez az élet filozófiához jobban passzol egy olyan, amihez havonta csak egyszer kell nyúlni. Ha másnapra lemerülne, hetekig úgy is maradna és én meg boldog lennék, hogy végre békében hagynak.

paráznabillegető 2019.01.28. 18:28:19

@Klesk: FORD ESCORT!!! az első kocsim volt, baz! atyaúristen, így visszagondolva de mekkora szar ócskavas is volt az! mégis hogy szerettem... :D
azért ma már nem kellene. :)

szanalmas 2019.01.29. 12:30:23

@ColT:

Itt pl. nem a készenléti idő mániáról van szó, hanem erőforrás kihasználásról. Nyilván az IT eszközök használata évtizedek óta erőforrás pazarlásra van opimalizálva, mert az átlag usertől nem várható el, hogy funkciókat kapcsoljon ki-be, még akkor sem, ha azokat sosem, vagy havonta 2x használja. A telefonoknál sincs ez másképp, esetemben csak arról volt szó, hogy mindig megpróbáltam az igényeimhez mérten optimalizálni a működését, az pedig odáig fajult, hogy meglepő módon 3-7-szeres energiamegtakarítás érhető el. Nyilván lehetne számolgatni, hogy a sok milliárd készülékből mennyi működhetne takarékosabban, és mekkora energiamegtakarítást lehetne vele elérni, mennyivel nőhetne az alkatrészek élettartama, stb. Elvileg a Google az Android 9-et (is) energiatakarékosságra optimalizálja + kis hardverigényre, ugye pl. ismert, hogy rájöttek végre, hogy a sötét háttér is energiatakarékos (jó reggelt!). (Már arra is rájöttek lassan, hogy gyorsabban működik a telefon, ha nem fut a háttérben 30 fölösleges hülyeség feleslegesen. V.ö: belassult a windózom, pedig 30 segédprogram optimalizálja a gyorsabb működés érdekében!)
Nyilván az nem reális, és erőltetendő, hogy a felhasználó értsen hozzá, de pont a linuxalap adna rá okot, hogy automatizálva szinte minden felhasználói program akkor működjön csak, ha kell. Abban pláne nem reménykedem, hogy a gyártók a saját faszságaikat is korlátozzák majd, amik jó részét beleintegrálják akár az oprendszerbe is, hogy le ne tiltsd véletlenül...
És itt még csak a telefonokról volt szó, a tabletek, notik, pc-k, okoseszközök további milliárdjainak túlfogyasztása szóba sem került, miközben a fél világ nyivákol az energiapazarlásról.
És végül: nem arról beszélek, hogy mindenki változtasson az IT-s szokásain, hanem csak a szokásos faszságot nyomom a profit elsődlegességének átkáról. Nekem is lehet fétisem, hellóka! ;)

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása