10 őszi kirándulóhely a hétvégére

A Turizmus világnapja alkalmából (szept 27.) és a színesedő őszi lombkorona miatt egyaránt ideális hétvégi program egy-két klassz túrába belevágni, és betárazni télre a napsütésből

Javasolt útvonalaink gyerekekkel is teljesíthetők, de igény esetén extrémebb igénybevételt is jelenthetnek.

 shutterstock_228151603.jpg

Tisza-tó


Ősszel rengeteg madármegfigyelő túra indul a a Tisza-tavon és a Hortobágyi halastavak mentén is, de ezek inkább kora hajnali vagy inkább szürkületi programként állják meg a helyüket. A kettő között tókerülő bringatúrázni, kenuzni vagy motorcsónakozni induljatok. A kerékpárút a csodás, zömében sík árvízvédelmi gáton halad, a táv se vészes, tényleg gyerekjáték teljesíteni.

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 2  
Specialitás: háborítatlan, nyugodt környezet és tavi élővilág, pecázás felsőfokon
Túra típusa: vízi, kerékpáros, gyalogos  

 

Velencei-tó és az ingókövek

Nyári slágerként inkább ismert a Velencei-tó, azonban a strandszezon után is tartogat kellemes meglepetéseket. Pákozdról mintegy 6 km-es, könnyű túrával látogathatjuk meg az ingóköveket, vagy felkereshetjük a madárrezervátumot is. Tipp: A tó küröli bringautat pár éve korszerűsítették, érdemes kipróbálni.

Untitled

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 1  
Specialitás: erdei kirándulás, madárrezervátum, jól kiépített, közel a fővároshoz
Túra típusa: kerékpáros, gyalogos  

FOTÓ ÉS TÚRA TIPPEK:  előző posztjainkból - hogyan érdemes ősszel fotózni vagy milyen appokat ne hagyjatok otthon, ha kirándulni készültök.  PRO Fotós tipp: a legjobb minőségű telcsis fotókért és videókért itt az új iPhone X s előrendelési linkje

 

3. Fertő tó

Számos kastély, az állatsimogatós László majorság, nádassal, csatornákkal keretezett utak és Magyarország legjobb málnaszörpje található a Fertő tónál. Nézzetek be a Fertődi vagy a nagycenki kastélyba. A tókerülés kerékpárosan kifejezetten ajánlott,  családoknak rövidített útvonalat tanácsolunk: félúton kompozzatok át a tavon.

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 2  
Specialitás: tókerülés, kastélyok, kompozás
Túra típusa: kerékpáros, gyalogos

 

Dobogőkő

Az egyik legszebb és legkedveltebb kirándulóhelyet kár lenne nem felkeresni az őszi szezonban. A Pilis egyébként is varázslatos lankáin számos jelzett túraúton elindulhatunk gyalogszerrel, de a bevállalósabb kerékpárosok, illetve a motorosok kedvenc útvonala is egyben ez a térség. A csodálatos - Dunakanyarra néző - panoráma és a különleges formájú fák világa ősszel talán a legpompásabb.

View from Dobogókő

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 2  
Specialitás: mesés erdő, szakrális kegyhelyek, kilátás a Dunakanyarra
Túra típusa: kerékpáros, gyalogos, motoros

 

Bakonybél és a “gyilkos tó”

Imádnivaló község Bakonybél, Zirctől nem messze található sűrű, sötét erdővel, tisztásokkal, csörgedező patakokkal rendelkező Bakony mélyén.

Forest chapel

Érdemes időt szánni a Csillagdára, a Szent Maurícius Monostorra és a kicsit távolabb található Hubertlaki-tóra. Utóbbi a “gyilkos tó” jelzőt a vízből kimeredő facsonkok miatt kapta.

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 1
Specialitás: a Bakony sötét erdeje, gyilkos tó
Túra típusa: gyalogos + autó a tóhoz, bevállalós kerékpáros

 

Őrség és a Vadása

Hatalmas fenyves és lombhullató erdő, tonnaszámra ehető sütőtökös finomságok, érdekes szoknyás haranglábak, nádtetős házak, a vasi emberek vendégszeretete az Őrség minden településén megtalálható.

fb_dodo.jpg

Ő Dodó, Farkasfáról, a tanya őrzője

Erdőben túrázni és erdei állatokat megfigyelni, tökös-mákos rétest enni vagy ellátogatni a Vadása-tóhoz, bringázni, lovas túrázni, pecázni is lehet az Őrségben.  

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 2 
Specialitás: csend, rend, béke, fenyves, jó levegő, erdei állatok
Túra típusa: gyalogos, kerékpáros, lovas

 

Orfű és a barlangok

Orfű Pécstől 20 kilométerre sincs. A Nyugat-Mecsek vonulata mögött található településen több kisebb tó és két nagyobb barlang is emeli az erdei túrázás élményét. A kerékpár út is az erdőben, a Mecseken át halad - bár ezt nem kifejezetten kisgyerekekkel érdemes tesztelni. Számos forrást, patakot, kilátót lehet felfedezni a környéken - nagyon változatos és kalandos túrautak várják a közepesen felkészült túrázókat. A tavon pedig a sárkányhajózást is érdemes kipróbálni.  

Kinek ajánljuk: egész családnak, túrázás nagyobb gyerekekkel
Hány napos: 2  
Specialitás: izgalmas és változatos túrautak, tavak, barlangok, “pecamennyország”
Túra típusa: gyalogos, kerékpáros, lovas

 

A Cuha-patak és a szurdok

A Cseszneki vártól nem messze található a Cuha-patak - szintén a Magas- Bakonyban -, aminek a patakvölgyében szó szerint vadregényes kirándulást tehettek. A szurdok különleges sziklavonulatokkal, égig érő fákkal és kiépített túrautakkal szegélyezett, ezért nem csak gyalogos, de haladó kerékpáros- és lovastúrákra egyaránt ajánljuk.

IMG_6861


Tipp: Falmászó hajlandósággal a közeli Cseszneki vár Via Ferrata útvonalait csekkoljátok le.

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 2  
Specialitás: izgalmas túrautak, lenyűgöző szurdokvölgy
Túra típusa: gyalogos, kerékpáros, lovas

 

A Kékes és a teteje

Magyarország legmagasabb hegyvonulata, a Mátra különösen jó választás a szép őszi kirándulásokra - ha másért nem, a pompás erdei fák, a friss levegő és a lenyűgöző panoráma miatt mindenképp. Gyöngyösről kisvasutazással is egybeköthetjük a kirándulást.

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 1
Specialitás: legmagasabb hegyünk, friss levegő, panoráma, TV-torony, kilátók
Túra típusa: gyalogos, haladóknak kerékpáros

Tihany

A Balaton természetesen ősszel is lenyűgöző, kiváltképp a Balaton-felvidék. Ha Tihanyt választjátok kiindulópontnak, egy egynapos, könnyű, mégis változatos kirándulást tehettek a félszigeten - akár egy teljes kört. Balatonfüred felé a barátlakásokat nézhetitek meg és a Külső- és Belső-tó fölötti erdőséget járhatjátok be. A Belső-tótól a másik irányba pedig szőlőültetvényekkel határos, mezős út visz az Őrtorony-kilátóhoz, amit kár lenne kihagyni.

Kinek ajánljuk: egész családnak
Hány napos: 1
Specialitás: Balaton és tavak, borok, erdő, barátlakások
Túra típusa: gyalogos, kerékpáros, lovas

 A posztot a Telenor támogatta

telenor_disclaimer_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8814268547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása