Nokia 7.1 - a Jedi visszatér?

A Telenor jóvoltából megkaptuk tartós tesztre a Nokia név alatt, már android rendszerrel érkező okostelefonok második generációs darabját. Gyorsan érdemes tisztázni az elején, hogy nem a gyár csúcstelefonjáról van szó (hiszen közben debütált a 8.1), ez egy erős középkategóriás készülék, amit annak is szántak. Ezzel együtt bőven van benne szeretnivaló.

1000_img_4812.jpg

Háttérsztori – Nokia vagy nem Nokia?

A Nokia okostelefonjai az Android- iPhone korszakban nem értek el nagyobb sikereket. Bár azt nem tudjuk, hogy tényleg nem sikerült a technológiai átállás vagy ezzel a piaci szegmenssel nem akartak nyűglődni, de egy idő után eladták a Microsoftnak. Így született a Windowsos Nokia-széria.

Azonban a Microsoft 2016-ban szintén eladta a márkanév kizárólagos licencjogait, melyet a Nokia hozzájárulásával egy finn mobilgyártó cég, a HMD Global szerzett meg és visz tovább. Jó hír, hogy ők kifejezetten szeretnék a finn mobilgyártás régi hírnevét visszaszerezni. Hogy akkor ez most igazi Nokia vagy nem, az majd kiderül, mindenesetre ez az első ilyen telefon a blogon, amit nagy örömmel vettünk kézbe.

kepkivagas.PNG

Első benyomás

A 7.1 kifejezetten minőségi anyagokból, átgondolt, de nem unalmas külsejű telefon. Az arányai kellemesek, a fém keret nyers részei miatt kicsit diplomatatáskás a külleme, a sötétkék fényes üveg hátlap pedig igazán decens. Az egész készülék ugyanakkor csúszik és bármilyen felületről képes dobni egy szaltót a legváratlanabb pillanatban.

Ami nagyon tetszett, hogy mérete miatt teljesen alkalmas egykezes használatra, sőt alapvető természetességgel lehet forgatni, állóból fekvő helyzetbe hozni. A gombokat remekül helyezték el, a SIM kártyákat és/vagy SD kártyát tartó elem picit nyöszörgősen bújik elő.

Az előlapon a kijelzőbe simuló kamera nem túl idegesítő notch-ba torkollik, alul pedig egy kifogástalan ezüst márkajelzés látható. A hátlap kissé érdekesebb, hiszen a dupla, Zeiss optikával ellátott kamerarendszer egy kiemelkedő és jól elkülönülő szigeten található, melynek élei fémből vannak, alatta találjuk az ujjlenyomat-olvasót.

A hátoldalon egy érdekességet, az Androidone feliratot láthatjuk, ami azt jelenti, hogy egy lecsupaszított, teljes testreszabhatóságot biztosító oprendszer fut a telefonon.

Bekapcsolás

A 7.1 az eredeti 7-es „upgradelt” változata, így néhány paraméterében szolidabb, mint a korábban megjelent 7 Plus. 32 Gb háttértárral, 4 Gb RAM-mal és Snapdragon 636-os chipsettel az erősebb középkategóriába tartozik.

3000 mAh-s akkumulátort kapott, ami kb. egy napot bír ki kiadós használattal. A töltő Type C csatlakozóval kapcsolódik, 100%-ra egy óra alatt feltölti.

Az első bekapcsolásnál rögtön érkezett egy 750 MB-os frissítés, így már Android 9-es verzióval indult kalandunk a 7.1-es Nokiával - a Pie rendszer rögtön 10 GB-ot foglal el a tárhelyből. Az Android One-nal nem viccel, tényleg nincs túl sok alkalmazás gyárilag feltelepítve, ráadásul ezek (mint például a Google hírek) törölhetők is.

Több kiegészítő és kényelmi funkció található a menüben. Az éjszakai fény szintje szabályozható és narancsossá teszi a hátteret. A „Digitális jóllét” egy érdekes kísérlet: kiírja például, hogy mely alkalmazásokkal mennyi időt töltöttünk el, itt kezelhetjük az értesítéseket, automatikus leállítást, illetve itt kapcsolhatjuk be a „Lazítás funkciót”, ami fekete-fehér módba kényszeríti a képernyőt.  BW-ben Instagramozni nem leányálom, ezzel végülis elérték, hogy az ember leszakadjon a közösségi média fogyasztásáról.

Különösen jó ötlet, hogy ha alvó állapotban kézbe vesszük a készüléket,  megjelenik rajta az idő, a dátum, az értesítések és az éppen futó alkalmazások listája.

Más eszközökkel viszonylag gyorsan és pontosan kapcsolódik. Kritikus pont volt számunkra például a Zhiyun gimbal kompatibilitás, ami tökéletesen működik. Készítettünk is egy tesztvideót.

 

Hangolódás

A Nokia 7.1-ben mono hangszóró van, ami bennünk csalódást keltett, mert érzetre rozsdás kávésdobozból szól a klasszikus Nokia szignál. Ezért bluetooth-os hangfalat több mint ajánlott csatlakoztatni, ha érdemi zenehallgatásra szeretnénk használni (kipróbáltuk, és úgy persze már hibátlan). Nem hiányzik a klasszikus jack csatlakozó, fül - és fejhallgatóból jobb minőségűvel szabad csak használni, mellyel csodás, kifejezetten élvezetes a zenehallgatás, játék vagy hívásfogadás. Kellemes, nagyon tiszta, pontos és gazdag hangminőséget tapasztaltunk, bár kicsit mintha halkabb lenne a kelleténél.

Ellenben a csomagban található fülhallgatót nem érdemes tesztelni, max beszélgetésre ajánljuk.

 

Képileg

A hátlapi dual kamerák Zeiss lencséket kaptak, ami kifejezetten szép, éles és gazdag képeket eredményez. A kamera kezelőfelülete nagyon logikus és egyszerű, kivéve a pro funkciót (ilyenkor manuálisan állíthatunk minden paramétert), ami számunkra a megugorhatatlan akadályokat gördített a pro fotókészítés elé.

Egyszerű és sok segítséget nyújt a panoráma mód.

 

img_20181202_114036.jpg

img_20181205_153852.jpg

A gyors és lassú felvételi mód ugyan hibátlan – de próbára teszi a hardvert, a zenealkalmazást például le is lőtte ezek futtatásánál. Szomorú tapasztalat, hogy simán mellé tud nyúlni az ember, és lassítás helyett gyorsít.

Személyes kedvencünk az élő bokeh mód, amivel szenzációs portrékat, tárgyfotókat lehet készíteni.

img_20181201_184827.jpg

A kamera egyik specialitása a dupla és pip (kép a képben) funkció, amikor a hátoldali és előlapi kamerákkal egyszerre lehet fotózni.

img_20181210_092023_1.jpg

Játékok, alkalmazások

Több nagyobb és bonyolultabb grafikájú játékkal is kínoztuk a Nokia 7.1-et, nem találtak rajta fogást. A ház picit melegszik, de nem vészes.

Azonban többször előfordult, hogy a kamera kiakadt, lefagyott, melyet egyrészt annak tulajdonítottunk, hogy sok futó alkalmazással együtt nem tanácsos használni, másrészt megkérdőjeleződött a friss Pie kiforrottsága.  

Összességében

Egy kifejezetten szerethető, könnyen kezelhető, mindenben jól teljesítő, kiegyensúlyozott, anyaghasználatban elsőrangú készülék. Kézben tartani, forgatni, használni remek, egyértelműen a prémium érzetét adja a nehezen definiálható nokiás, letisztult, hűvös dizájnnal. A kiálló kamerasziget néha zavaró, például amikor letesszük a készüléket az asztalra.

TIPP: A Nokia 7.1 készüléket most 0Ft-ért elviheted a karácsonyi akcióban előfizetéssel.
          Részletekért és a feltételekért kattints ide

Nyilván lehetne nagyobb a memória és a ROM, sztereó a hangszóró – akinek ezek fontosak, annak a 7.1 plus-t kell választania, ami nemrég debütált.  

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki egy kézbe simuló, szép készüléket akar, kiűzné a műanyagot az életéből, szeret jó zenét hallgatni fejhallgatóval, és számít neki, hogy friss, sallangmentes oprendszere legyen.

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6114482078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2018.12.14. 13:06:33

A Microsoftnál elk***ta az androidimádó vezető a Nokia hírnevét.
Ha mai hardver lenne alatta, megállná a helyét.
A Nokiát megvásárló cég meg gyártat egy tucatsz@rt, drágán.
Amióta mobil van hazánkban, kizárólag Nokiákat használtam.
Másfél éve nem.

midnightcoder2 2018.12.14. 13:36:03

@cso zsi: Azóta persze a microsoft is felhagyott a mobilos ámokfutással, az egyetlen ami maradt az a windows 10 és a visual studio elcseszett user interfésze amit feláldoztak a mobil UI oltárán.

anarion 2018.12.14. 13:59:38

Ilyen telefonom van, igaz 4GB Rammal és 64 GB belső tárhellyel.

Még mindig Android 8.1 fut rajta, nem tudom, mikor fog frissíteni Pie-ra, de egyszer csak eljön majd ez az idő is (a korábbi 6.1 Plus-om ezt egy hét után tette meg).

Ami nagyon tetszik (bár ez nem készülék, hanem Android újítás), hogy a telefonkönyv, az üzenetek és a telefon menü is elérhető már sötét módban (a Pie-ban az alap is beállítható erre).

yerico1 2018.12.14. 17:46:38

MEgszállta a Telenor a blog.hu-t, és széjjeloffolja reklámmal?

ételizésítő 2018.12.14. 19:39:24

Kínai telefonok ugyanezt harmadáron tudják.

Ezt a 0 Ft-ért elviheted, ha félmilliós havi díjú csomagot választasz faszságot/pofátlan átverést meg hagyjuk már.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.14. 21:20:53

nem sokat tudsz a Nokiáról...

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása