9 trükk a profi esküvői fotókért

“A fő probléma a telefonos esküvői képekkel, hogy úgysem lesznek jók” - állítja egy általunk megkérdezett rutinos esküvői fotós. Mármint olyan jók, mint a fotósé - tegyük hozzá. Ezt, a nem éppen apróságot leszámítva is jó néhány nehézség merül fel az oltár előtt álló párt mobillal vadászó rokonok hada számára. Körüljárjuk ezeket a fotós segítségével, illetve arra is kitérünk, hogy ha mégis elsütnéd a telefonodat egy esküvőn, akkor mikor és hogyan tedd ezt. 

shutterstock_1097633294.jpgTehát így ne! - Kép: Shutterstock

Nyilván el fogod, az emlékeket mindenki szereti, profi géppel meg vendégként ki rontaná el az élményt? Az ifjú pár kivétel: nekik szigorúan kerüljön lakat alá még a telefon is.

Pozíció-cicaharc

Örök harc folyik egy esküvő hátterében a fotós és a rokonok között, mégpedig a legjobb helyekért. Ezt egyébként egészen viccesen feldolgoztak az Elveszett esküvő című francia filmben is. Persze mindenki szeretne büszke lenni egy-egy jól sikerült fotóra a jeles napról, de ha jót akarsz az ifjú párnak (különösen a templomban), próbálj meg uralkodni magadon.

Miért?

Egyrészt azért, mert elég furán néz ki, hogy a szertartás alatt készült képeken mindenki arca előtt van egy okostelefon. Inkább élvezd a pillanatot, mint hogy küzdj a fényviszonyokkal. Másrészt határozottan tönkreteszi a hivatalos fotókat, ha egy rokon a háttérben lopakodik, hogy közelebb kerüljön az eseményekhez - teszi hozzá a fotós.

Arról már ne is beszéljünk, hogy a pár sok esetben százezreket költött a fotósra, videósra, hogy úgy és olyan minőségben örökítse meg az esküvőjüket, hogy az tényleg vállalható legyen az utókor számára is. Ezen pedig nem segítenek azok a Facebookra feltolt képek, amik nem a legelőnyösebb módon mutatják az eseményt. Úgyhogy, ha nem szeretnél azonnal feketelistára kerülni, kétszer is gondold meg, milyen képeket posztolsz egy esküvőről!

Gondolatok a képminőségről

A mindennapok igényeit azért maximálisan ki tudja elégíteni az újabb telefonok képminősége (különösen azokkal a plusz kütyükkel, amikre lentebb kitérünk), az esküvő azonban más tészta.

Visszaidézve: “a fő probléma a telefonos képekkel, hogy úgysem lesznek olyan jók”, mint a fotósé. Ennek több oka is van: a fotós gépe célszerszám, ő ért a kompozícióhoz, az utómunkához. Bízzuk rá ezt a munkát - tanácsolja a fotós.

A kivétel erősíti a szabályt - kísérletező hajlamú fotósok akadnak. Ilyen François Dourlen, aki egy csodaszép és európai szemmel különleges indiai szertartást örökített meg mobiltelefonnal.

A filmben a francia fotós kiemeli, hogy a mobillal készült felvételek egyik előnye, hogy más, szokatlanabb perspektívát használhatott, és nem állt a nagy masina a menyasszony, illetve a násznép és közé, így sokkal bensőségesebb képeket tudott készíteni.

A szintén profi fotós litván Kaspars Garda egy Leica objektíves telefont választott eszközéül egy alkalommal. Ilyen eredmény született:

Turbó a telefonnak

Ha biztosan nem bírod ki fotózás nélkül néhány kisebb, zsebben elférő kiegészítőt érdemes beszerezni az elfogadható eredményért.

Például ezt a "nagyágyút". 

Egyszerűbb kivitelben egy apró állvány, a rácsíptethető lencsék sokat segítenek a képminőségben. Az idei év jó univerzális lencséje pédául a Pixter, ami belépő szinten 3 lencsét tartalmazó készletet ad 15 ezer forint alatt.

Mini állványokat jó ötlet távirányítóval kombinálni, így anélkül tudsz képeket készíteni, hogy folyton beugrálnál a többiek képébe vagy a telefon lógna be a te képedbe.

Az idei év ajánlott mobiljai a kamera minőségének függvényében elsősorban ezek lehetnek: Huaweii P20 PRO, iPhoneX, Honor 7X, és a Google Pixel 2 – a Digital Trends szerint. Választhatunk nyugodt szívvel még a következő modellek közül, melyeket a Cnet ajánl: Samsung S9 és S9 Plus.

PRO tipp: plusz egy stabilizátor beszerzésével szuper videókat tudsz készíteni – természetesen csak a kevésbé érzékeny pillanatokban.  

Most már fotózhatsz

“Két fontos történés között bátran fotózzunk, mehet Instára, Facebookra” - tanácsolja ZPZ.

A megfelelő végeredmény érdekében a következő szabályokat érdemes betartani:

  1. Szánj időt és energiát rá, hogy stabilan tartsd a telefont, ne remegjen fotózás közben. Tartsd inkább két kézzel!

  2. Ha lehet, inkább fekvő képet készíts (bár ennek ellentmond a közösségi médiában terjedő álló formátum uralom).

 

 

  1. Gyerekekhez guggolj le, a tortánál, dekorációnál menj rá a kis részletekre, viszont evés-ivás, orrfújás, fuldoklás közben ne fotózz senkit.

  2. Ne vakuzz: a hivatalos képeket is elrontod ezzel és a fénye és az ara arcát is rémes fintorba torzíthatja.   

  3. Lehetetlen fényviszonyok között ne erőltesd a fotózást. Például a naplementében inkább élvezd a szép pillanatot!

  4. Egy témáról/eseményről egy képet tegyél fel a netre, a legjobbat - a többi már csak ismétlés.

  5. Vigyázz a telefonodra, annyit nem ér a kép, hogy összetörd azt vagy saját magadat. Kerti tóba beleesni, karzatról lezúgni nem a legjobb élmény, pláne egy olyan képért, ami valószínűleg nem váltja meg a világot. Nem éri meg. (Igaz, hogy a rólad készült tavirózsás fejfedőjű felvételekről ezt már nem állítanánk, mert azok minden pénzt megérnek).  

  6. Sose zoomolj! Rettenetesen lerontja a képminőséget, és biztos, hogy nem fogod tudni állvány nélkül jól kitartani a telefont. Elég nagy fotód lesz ahhoz, hogy vágni, szerkeszteni tudd a végeredményt.

  7. Érdemes manuális módban előre gyakorolni és ezzel is kihasználni a telefon adottságait. Letölthetsz plusz appokat a fotók javítására, illetve az utómunkához mindenképpen javasoljuk ezeket.

 A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebembenavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5514079455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2018.06.28. 16:03:29

Ha az a konklúzió, hogy profi fotós kell, akkor kinek-minek szólnak a tippek? Ha meg van fotós, nem édesmindegy, hogy a vendégek mit kattintgatnak a telefonjukkal, vagy bármivel? Idén lesz esküvőm, ha rajtam múlna, beleírnám a meghívóba, hogy mindenki fotózzon ezerrel amivel tud/akar, aztán a buli után dobja át a képeket egy megadott tárhelyre, én meg üres téli napjaimon kiválogatnám azt a pár tucatot, ami jó. Egyébként van, aki esküvő után nézegeti a képeket, videókat? Mert én tuti nem fogom, minek, ott voltam, így viszont sajnálom rá azt a vödör pénzt, amit a fotós elkér, sajna nem fogom megúszni, de elképesztően fölöslegesnek tartom a komplett esküvői fotózást.

immhol 2018.06.28. 16:53:11

@kommentes nikk: lehet, hogy vannak, akik maguk is szeretnének fotókat készíteni, de szeretnék, hogy szép legyen? Szerintem nekik hasznosak ezek a tippek, pont egy profitól. Az, hogy kinek mennyire fontos az esküvői fotók, meg azok nézegetése tök szubjektív. Én pl. visszanézegetem. Akkor legalább ne legyen szar.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.06.28. 17:57:49

A cikk írója nyilván sosem fotózott fényképezőgéppel, különben nem ajánlaná ennyire a mobilt (de, ugye itt üzleti érdekből teszi, értem én). Nyilván a vendégek azt csinálnak a mobiljukkal, amit akarnak, de az biztos, hogy amikor a profi fotós dolgozik, nincs helyük a környéken. A mobillal "lőtt" fotók pocsék képminősége kinagyítva egyből látszik. Az esküvő pedig egy fontos esemény mindenki életében: ugye, elvileg EGY esküvő van egy ember életében, tehát megismételhetetlen. S mivel megismételhetetlen, egy magára valamit is adó ember komolyan is veszi, ezért finom ételeket, szép helyszínt, díszítést és profi eseményrögzítést, azaz fotós (és akár videóst ) szervez. Ez a minimum, amivel megtiszteli az élete leendő párját – és magát is természetesen.

ComLo 2018.06.28. 18:02:01

@kommentes nikk: Az esküvői fotó, pont szerintem egy olyan kategória, amit visszanézeget az ember. Ha már ezt sem', akkor minek egyáltalán valamiről is képet készíteni.
Sajnos az én környezetemben ez teljesen megoldhatatlan, de én nagyon ellenezném a "mindenki csináljon maga képet" dolgot. Eszméletlenül kiábrándító, mint egy csorda ázsiai túrista akik a telefonjaikat bámulják csak, és fotoznak/selfie-znek. Arról nem is szólva, laikusoknak simán lehet hogy 1000 képből sem sikerül tökéletesen egy sem, a profi fotós pedig nagy eséllyel meg tudja komponálni azt a képet, ami jó eséllyel akár a következő évtizedben meghatározhat (mondjuk profilképként itt-ott).

Kontent 2018.06.29. 09:12:22

@Fotósképző: Szerintem olvasd el a posztot. Megéri.

kommentes nikk 2018.06.29. 12:42:28

@Fotósképző: én szeretem nagyon a menyasszonyomat, és nekem is fontos az, hogy hivatalosan is egy pár legyünk, de maga az esküvő semennyire sem izgat, ha rajtam múlna, összeiratkoznánk a hivatalban, aztán elmennénk kettesben egy jó vacsorára, és annyi. Szerencsére a párom sincs túlzottan megőrülve a dologtól, de azért esküvőt szeretne, hát persze, hogy megkapja, de én őszintén szólva leszarom, én nem látok olyan emelkedett dolgot abban, hogy pukkadásig etetünk meg szédülésig itatunk mindenféle rokonokat, az én igényem fotó terén az alkalomról egyetlen, írólap méretű, keretezhető fotó, amit kirakunk majd valahová a házban. Ennyi és nem több. Nehezen hiszem, hogy önszántamból valaha nézegetném később ezeket a képeket, de ha mégis, még nehezebben hiszem, hogy érdekelne, hogy mennyire művésziek, emlékezni kb bármilyen fotó jó, a beállított, pózoló, műmosolyos képeknél többre becsülöm az életszagú helyzetképeket, még ha nem is olyan művésziek. A mobilos fotók minősége rossz kinagyítva? Miért nagyítgatnám őket? :))))))

Zsebemben a világ

A zsebünkben egy olyan szerkezetet tartunk, ami sokkal többre képes, ha tudjuk, hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot. Ehhez adunk tippeket, trükköket, írunk okosságokat nem csak a telefonokról, appokról és más okoseszközökről, de minden egyébről, amiből kiderül, hogy a technikának és a fejlesztőnek köszönhetően hogyan változik meg az életünk.Bemutatjuk, teszteljük a nélkülözhetetlen alkalmazásokat és kütyüket, érdekes listákat, toplistás érdekességeket állítunk össze - a Telenor támogatásával. Csatlakozz hozzánk, oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat, és kérdezz bátran!

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása